27 Yıllık Sürgün Bitti, Doğduğu Topraklara Gidiyor

Yunanistan tarafından vatandaşlıktan atılan 65 yaşındaki Batı Trakya Türk`ünün 27 yıllık vatan hasreti sona erdi.

27 Yıllık Sürgün Bitti, Doğduğu Topraklara Gidiyor
Yunanistan hükümeti tarafından 1984 yılında vatandaşlıktan iskat edilen 65 yaşındaki Ali Ayazmalı, tam 27 yıl sonra doğduğu köye gitmenin mutluluğunu yaşıyor. Yunanistan`ın Gümülcüne şehrine bağlı Ayazma köyünde yaşarken 15 yaşına geldiğinde Batı Trakya Türklerine yapılan baskılara dayanamayarak Almanya`ya gittiğini ifade eden Ayazmalı, "Orada bir pil fabrikasında çalışmaya başladım. Askerlik için Yunanistan`a dönerek üzerime düşen vatani görevimi yaptım. 1984 yılında Yunan hükümeti beni hiç bir gerekçegöstermeden vatandaşlıktan çıkardı. Ailece ağladık ama bir şey yapamadık" dedi.

Aldığı iskat belgesiyle çalıştığı Almanya`nın yolunu tuttuğunu anlatan Ayazmalı, "Vatansızlara verilen haymatlos pasaportu ile tekrar Türkiye`ye geldim. Bu yıllarda Bursa ve Almanya`daki Batı Trakya Türkleri Derneği`nin kuruculuğunu üstlendim. Almanya ve Avrupa`da da Batı Trakya Türklerinin hakları için çalıştım. Her yıl Yunanistan`a gitmek için Yunanistan ve Türk pasaportu ile vize müracaatında bulundum. Her seferinde ret cevabı aldım. Yılmadım. Almanya`da 45 yıl çalıştıktan sonra Türkiye`ye kesin dönüşyaptım. Doğduğum toprakları görebilmek için hakkımı uluslararası mecralarda da aradım. 27 yıl boyunca bana izin vermeyen İstanbul`daki Yunanistan Konsolosluğu, şimdi tam bir yıllık vize verdi. Bunda iki komşu ülke arasındaki münasebetlerin düzelmesi ve AB`nin payı da büyük oldu sanırım" diye konuştu.

Doğduğu köyüne gitmenin heyecanı içinde olduğunu ifade eden Ayazmalı, en kısa sürede yola çıkacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Yunanistan için vatani görevimi yaptım, ona rağmen beni vatandaşlıktan iskat ettiler. Hem kendi hakkım hem de Batı Trakya Türklerinin hakkı için mücadele ediyorum. Eşim vatandaşlıktan atılmamızdan sonra üzüntüsünden felç oldu. Bütün bu çileler artık bitecek. 27 yıl sonra doğduğum köye gitmenin heyecanı ve mutluluğu içindeyim." Yıllarca köyünün fotoğraflarına bakarak avunduğunu, artık bu hasretin son bulacağını kaydeden Ayazmalı, "Önce ben gideceğim, ardından eşim ve iki çocuğumu da götüreceğim" diye konuştu.
Kaynak: İHA