Sivil Ölümler Meclis Gündemine Geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), terör örgütü PKK’nın 30 yıldır uyguladığı şiddeti mercek altına alıyor.

Eli kanlı örgütün saldırıları sonucu gerçekleşen batan yaşam hakkı ihlalleri tek tek gözler önüne serilecek.
AK Parti, teröristlerin, sivilleri hedef alan saldırılarını artırması üzerine Meclis’i harekete geçiriyor. AK Partili milletvekillerin girişimiyle TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na bağlı olarak kurulacak alt komisyon, terörden kaynaklı yaşam hakkı ihlallerinin tespit edilmesine yönelik görev yapacak.
AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı, `Terörden Kaynaklı Yaşam Hakkı İhlallerinin Tespit Edilmesine Yönelik Alt Komisyon` kurulması için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na önerge verdi. Yaşama hakkının, hakların başlangıç noktası olduğu belirtilen AK Parti’nin önergesinde, şöyle denildi:
“Ülkemiz, 1984’den sonra yoğunlaşan terör eylemlerinde insanlarını kaybetmekte, yaşam hakkına yönelik risklerle karşı karşıya bulunmaktadır. Geçen zaman zarfında on binlerce insan hayatını kaybetmiş, yaralanmış, yerinden yurdundan olmuştur. Halen de olaylar devam etmekte, insanların bu en temel hakkı olan yaşama hakkına karşı tehdit sürmektedir. Terör olaylarında kamu görevlileriyle birlikte sivil ve masum vatandaşlarımız da hayatını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. Terör örgütünün yol kesme, adam kaçırma, haraç alma, tehdit ve şantajda bulunma, farklı düşüncedeki insanları baskı altına alma gibi eylemleri ise vatandaşlarımızın özgürlük alanlarını daraltmakta, çeşitli mağduriyetler yaşanmasına sebep olmaktadır. Türkiye’de yaşayan tüm insanların iradesinin temsilcisi olan TBMM’nin bu olumsuzluklara sessiz kalması mümkün değildir. Meclis İnsan Hakları Komisyonu olarak görevimiz, en temel insan hakkı olan yaşama hakkı konusunda politik mülahazaları aşan bir duyarlılığın altını çizmek, arkasındaki nedenlere ilişkin tartışmalar saklı kalmak kaydıyla, yaşama hakkını yitirmiş olan insanların durumuna dikkat çekmektir.”

TOPLUMDA DUYARLILIK OLUŞTURULACAK
Terör ve şiddeti yöntem olarak seçen örgütlerin amaç ve hedefleri her ne olursa olsun, insan yaşamına kasteden veya ölümlere sebep olan eylemlerde bulunmalarına karşı duyarlılık oluşturmak, yaşama hakkını dikkate almanın tabii bir gereği olduğuna dikkat çekilen önergede, “Türkiye’de demokrasinin gelişip yerleşmesiyle birlikte, kamusal müzakere alanı genişlemiş, siyasetteki sosyal gerçeklik kavrayışı güçlenmiş çözümler bütünüyle toplumun rızası ve kabulüne dayanmaya başlamıştır. Demokratik sistemin imkan ve kabiliyetlerinin gelişmesi, hak ve özgürlük meselelerini de içinde barındıran kronik sorunların çözülebilmesi için uygun bir vasat oluşturmuştur. Son dönemde bir çok alanda kaydedilen gelişmelere ve aynı mecrada yaşanacak müstakbel iyileştirmelere rağmen terör ve şiddet yöntemiyle kestirme yoldan sonuç alma arzusu devam etmiştir.” denildi.


TERÖRÜN SONUÇLARI GÜN IŞIĞINA ÇIKARILACAK
“Bir yandan güvenlik güçleri ve sivil vatandaşlar hayatını kaybetmekte, şehirlerdeki en kalabalık yerlerde, turistik mekanlara bombalar konulmakta, daha fazla can kaybı oluşturması için özel düzenekli bombalar hazırlanmakta, diğer yandan ise terör örgütünün gayri insani amaçlar için kullandığı örgüt üyeleri bu kapsamda hayatlarını kaybetmektedirler. Komisyonumuz, terör olayları sebebiyle tüm yitirilen hayatlara dikkat çekerek, bu dramatik insani durumu kamuoyunun dikkatine sunmak, politik farklılıkların ötesinde toplumun ortak bir duyarlılığına dönüştürmek, dünya kamuoyuna terör olaylarının sebep olduğu yaşam hakkı ihlallerinin dehşetini anlatabilmek amacıyla kapsamlı bir değerlendirme yapmak durumundadır. Önergesini sunduğumuz alt komisyonun görevi, ulaşabildiği ölçüde tüm yitirilen hayatlara ilişkin insani durumları açıklığa kavuşturmak, çekilen acıları ortaya koymak, bunları dünya kamuoyunun bilgisine taşımaktır. Yaşam hakkını tehdit eden eylem ve olaylara karşı toplumda duyarlılık oluşturmak, yeni kayıplara, ölümlere ve acılara son vermek açısından çaba göstermek İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun görevinin bir parçasıdır. Bu amaçla terör olaylarının doğrudan veya dolaylı olarak mağduru olan vatandaşlarımızla ve terörle mücadele esnasında hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşmek, terörün her yönde doğurduğu iç acıtıcı sonuçları gün ışığına taşımak amacıyla ‘terörden kaynaklı yaşam hakkı ihlallerinin tespit edilmesine yönelik bir alt komisyon’ kurulmasını arz ve talep ederiz.”

DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DA İNCELEME YAPILACAK
Alt komisyonda hangi milletvekillerinin olacağı yarın toplanacak olan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda belli olacak. Kurulacak alt komisyona her parti üye verecek. Alt komisyon terörle mücadeleye ışık tutacak çalışmalarına hemen başlayacak. Kurulacak alt komisyon doğu ve güneydoğuya giderek bölgede yerinde inceleme yapacak. Komisyon çalışmaları, kepenk kapatma baskılarından öğretmenlerin dağa kaldırılmasına, hamile kadınların katledilmesinden örgütten kaçanların infazına kadar terör kaynaklı tüm mağduriyetleri kapsayacak. Terör örgütünün 4 kadını öldürdüğü Siirt saldırısı, 6 yaşındaki kızıyla beraber hamile bir annenin öldürüldüğü Batman saldırısı, Ağrı’da korucuların öldürülmesi ve 12 öğretmenin kaçırılması komisyonun inceleyeceği konular arasında. PKK’nın bugüne kadar yaptığı tüm saldırıları da ele alacak olan Komisyon Dağlıca, Aktütün gibi saldırılara da bakacak.