Abd'den İran'a Yüksek Düzeyli Terör Suçlaması

ABD, İran devletini teröristlere yardım etmekle itham etti.

Amerikan Adalet Bakanı Eric Holder, İran ile bağlantılı oldukları ileri sürülen iki kişi hakkında Washington'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne saldırı düzenleme planı iddiasıyla dava açtı.

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına İran’ın Birleşmiş Milletler’deki Daimi Temsilcisi Muhammed Kazai'den tepki geldi. Kazai, ülkesine karşı girişilen bu çirken karalamanın asla kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Adalet Bakanı Eric Holder, tutuklanan kişilerin ikisinin de İran vatandaşı olduğunu, şüphelilerden birininse ise sonradan Amerikan vatandaşlığına geçtiği bilgisini verdi. Bakan Holder, Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne yapılmak istenilen saldırının İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü tarafından tasarlandığını öne sürdü. Bakan, 500 bin dolar maliyetli saldırı planının İran’ın üst düzey yöneticileri tarafından desteklenmek ile kalmayıp yönetildiğini de iddia etti.

Holder, New York'ta açılan davada iki zanlının cinayete teşebbüs, kitle imha silahları kullanmayı ve uluslararası terör eylemi gerçekleştirmeyi planlamak suçlamasıyla mahkemeye çıkarılacaklarını kaydetti.


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) direktörü Robert Muller de saldırı planının çok ciddi olduğunu ileri sürdü. Muller ayrıca saldırı planını Hollywood senaryosuna benzeterek, zanlıların Meksika'daki bir uyuşturucu çetesinin yardımıyla Suudi Büyükelçisi'ni öldürmeyi hedeflediklerini iddia etti.