Vali Coş, Kamu Kurumlarının Temsilcilerini İhaleler Konusunda Uyardı

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kamu kurumu temsilcilerine ihalelerde ‘dikkatli davranmaları’ uyarısında bulundu.

Vali Coş, Kamu Kurumlarının Temsilcilerini İhaleler Konusunda Uyardı

İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Avni Coş’un başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı. Programın açılışında konuşan Vali Coş, yasaların kendilerine verdiği takdir hakkının kamu yararına kullanılmasını istedi. İhalelerde her türlü suiistimalin önüne geçilmesinde ilgili kurum temsilcilerine büyük görevler düştüğüne işaret eden Coş, “Yaklaşık maliyetin altında teklifin verilmesi yetmez. Piyasa rayiçlerine uygun olması gerekiyor. Özellikle inşaatla ilgili birim fiyatlarımızla şu andaki cari piyasa rakamları arasında beli bir makas var. Bu makası kamu lehine eşitleyebilmek için ihale yetkililerinin uyanık olması lazım.”dedi.
Uygun tenzilat oranları elde edilmediği takdirde yetkililerin devreye girip, ihaleyi iptal etmesini isteyen Hüseyin Avni Coş, projelerin öngörülen zamanda bitirilmesini gündeme getirdi.
Coş, şunları söyledi: “Bir işin ödeneği var; ama bakıyoruz, yıllarca bitmiyor. Basit onarımlar bile 60 günde tamamlanmıyor. 100–200 bin liralık bir binanın onarımını yaptıramamak bizim için züldür. Zaten iki ay ihale, iki ay inşaat için süre veriliyor. Para varken dört ayda bir onarımı bitiremiyoruz. Altı ayda basit bir binanın tamirini sonlandırabilirsek, ne ala… Bunu kabul etmemiz mümkün değil. İşlerin daha da hızlanmasını istiyorum. Arkadaşlarımın işlerini takip etmelerini, teknik elamanlarını kimi zaman sorgulamalarını bekliyorum.”
Fatih Sultan Mehmet’in Rumelihisarı’nı 120 günde inşa ettirdiğini ifade eden Coş, yapılan eserin asırlara meydan okuduğunu vurguladı.
21. yüzyılın bilgisayar teknolojisi ile yapılan binaların 20 yılda içinde oturulamayacak hale geldiğini işaret eden Hüseyin Avni Coş, en hızlı dönemde bile yapının bir yılda tamamlandığını dile getirdi. Bir yaklaşık maliyetin tespiti ile ihale dosyasının aylarca hazırlanmasını tepki gösteren Coş, yatırımlarda kaybedilen zamanın telafisinin mümkün olmadığını belirtti.

"YAKLAŞIK MALİYETLERDE HATALAR HEP İDARENİN ALEYHİNE OLUYOR"
İhalelerdeki yaklaşık maliyet hesaplamalarındaki hataların genellikle idarenin aleyhine gerçekleştiğini anlatan Coş, “Müteahhidin aleyhine hiç hata olmuyor. Bunlara da herkes dikkat etsin. Tercih edilen imalatların kullanışlı ve ekonomik olanı satın alınmalı. Bazen hem lüks, hem de kullanışsız olanlar tercih ediliyor. Daha çok para harcadığımız imalatlar oluyor. Bu tür durumlardan da kaçınılmasını talep ediyorum.” şeklinde konuştu.


"BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ KORUYALIM"
Toplantıda 'birlik ve beraberlik' vurgusu da yapan Coş, şer odaklara karşı uyanık olmasını istedi. Kamu kuruluşlarında çalışan personelin huzur ve güvenliğin sağlanmasına katkı sunmasını hatırlatan Coş, asayişi sağlamanın polis ve jandarmanın görevi olduğunu ancak herkesin gördüğü bir yanlışı ihbar etmesinin önemine işaret etti. Yatırım ikliminin artırılmasında kentin huzur ve güvenliğinin daimi bir şekilde sağlanmasının kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çeken Coş, basın mensuplarının da ildeki güzellikleri yansıtmalarını tavsiye etti.

GÖNDERİLEN ÖDENEĞİN HARCANMADIĞI ELEŞTİRİSİ
2011 yılı yatırımları için 885 milyon 885 bin 428 lira gönderildiğini açıklayan Coş, şu ana kadar bunun 382 milyon 571 bin 470 lirasının harcandığını belirtti.
Harcama oranının düşük olmasını eleştiren Coş, “Bu ödeneği harcayabilseydik, belki ek ödenek alabilecektik. Ama mevcut ödeneği bile kullanamamışız. Biten proje sayısı 197’dir. Nakdi gerçekleşme oranı yüzde 48’dir.” açıklamasını yaptı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Zihni Aldırmaz, Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kazım Barışık, ilçe kaymakamları ile kamu kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda Adana’daki yatırımlar ele alındı.