"sel, Meyve Sebze Fiyatlarını Etkilemez"

Antalya’nın Aksu ve Serik ilçelerinde, önceki gün etkili olan yoğun yağış ve fırtına sonucu meydana gelen sel, pamuk alanlarına büyük zarar verirken seraları fazla etkilemedi.


İlk belirlemelere göre sel, yaklaşık 45 bin dekar alana zarar verdi. Afetten bin 260 çiftçi etkilendi. Selden sebze alanlarının az zarar gördüğü, dolayısıyla fiyatlar üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı belirtildi.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, afet bölgesinde suların yavaş yavaş çekilmeye başladığını belirterek, “Sel, genellikle Aksu ve çevresindeki ekili dikili alana zarar verdi. Burada da ağırlıklı pamuk bulunuyor. Henüz tam tespit yapılamamakla birlikte yaklaşık 45 bin dönüm ekili ve dikili alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.” dedi. Aksu civarındaki taban arazilerinde yer alan pamukla birlikte seraları da su bastığını aktaran Ordu, şöyle konuştu: “Zarar gören alanın çok azı sera. Selden etkilenen alanlar ağırlıklı pamuk. Sebze seraları kısmen zarar gördü. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde meyve sebze fiyatları üzerinde pek etkisi olmaz.”
Antalya Toptancı Hali Müdürü Rıza Uysal da selin meyve sebze fiyatlarına çok fazla etki etmeyeceğini belirtti. Şu anda sera ürünü olmadığı için fiyatların anormal derecede artmayacağını vurgulayan Uysal, “Sebze meyve fiyatları, ancak yaylalardan gelen ürünlerin yağış nedeniyle toplanamaması ve ulaşım imkansızlığı nedeniyle artabilir. Bunun dışında afetin çok fazla bir etkisi olmaz. Yayla bitiyor. Hala sera üretimi başlamadı. Bundan dolayı biraz yükselebilir. Ama öyle anormal derecede bir artış olmaz. Sel, Akdeniz bölgesinin sahilini vurdu. Sebzenin üretildiği alanda değil, ağırlıklı pamuk, dolayısıyla meyve sebze fiyatlarında fazla bir etkisi olmaz.” açıklamasında bulundu.