Yavuzeli'ni Türkiye'ye tanıtan kale: Rumkale

Gaziantep'te deniz turizmi olarak bilinen ve bu alanda ilçenin tek gelir kaynağı olan Rumkale tekne turları, son yıllarda büyük rağbet görmeye başladı

Gaziantep'te deniz turizmi olarak bilinen ve bu alanda ilçenin tek gelir kaynağı olan Rumkale tekne turları, son yıllarda büyük rağbet görmeye başladı. Son 5 yılda yerli ve yabancı turistlerini adeta akınına uğrayan Rumkale'ye Türkiye'nin dört bir yanından turlar düzenleniyor.

İzmir'den geldiğini söyleyen bir gezi ekibinin yetkilisi, "Doğu Anadolu'yu daha önce hiç görmemiştik. Daha önce basından Rumkale'yi duymuştuk. Ancak yerinde görme fırsatımız olmamıştı. Bize buradan bahsettiler. Biz de gelip gördük. Gerçekten güzel bir mekân olduğunu fark ettik." dedi.

Rumkale, Gaziantep şehir merkezine 75, Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıkta, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerinde bulunuyor. Rumkale'ye Yavuzeli ilçesi Kasaba köyünden ve Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinden teknelerle kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ortalama 50–60 civarında orta ve küçük boylu teknelerin çalıştığı Rumkale'ye Gaziantep Özel İdare Müdürlüğü de katkılarda bulundu. Günübirlik gidilen Rumkale'de vatandaşların tüm ihtiyaçları da düşünülürken, lokanta ve piknik alanları, dinlenme ve çay bahçeleri bulunuyor. Rumkale'nin tepesinde ziyaretçilerin fotoğraf çektirebilmesi için restore ettirilen mekânlar bile var.

RUMKALE

Rumkale, Fırat ve Merzimen kıyılarından itibaren dimdik yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üstüne kurulmuş. 1838'de Rumkale'yi ziyaret eden Moltke'ye "Kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor." dedirtecek kadar doğayla uyumlu mimari özelliğe sahiptir. Kale iki beden halindedir. Birinci beden; kalenin doğu, kuzey ve batıda doğal kayalığın dik olarak yontulmasıyla, doğal sur meydana getirilerek oluşturulmuştur. İkinci beden ise bu doğal surun üstüne sert kalker kesme taşlarla sur duvarı olarak yapılmıştır. Kuzey ve doğu surlarında dikdörtgen planlı 7 burç ile kuzeyde çok sayıda mazgal pencere yer almaktadır. Kalenin güney yöndeki kayalık uzantısı 12. yüzyılda 30 metre derinliğinde ve 20 metre genişliğinde oyularak uçurum (hendek) haline getirilmiştir. Böylece, savunmaya yönelik olarak karayla kalenin direkt ilişkisi kesilmiştir. Kale 120 metre genişliğinde ve 200 metre uzunluğunda bir alanı kaplamaktadır.

İLÇE ADINI YAVUZ SELİM'DEN ALIYOR

İlçenin eski adı Cingifedir. Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bir rivayete göre burada bir Ceneviz şehri olduğu ve Cingife adının buradan kaynaklandığı söylenmektedir. Yakın tarihte ise Osmanlı sultanlarından Yavuz Sultan Selim 1517 yılında Mercidabık seferine giderken burada konaklar. Yerli halkın kendisine gösterdiği yakın ilgiden dolayı buraya " Yavuzun ili" adının verilmesini ister. Cingife adı 1958 yılında ilçe kurulması hakkında kanunla da Yavuzeli olarak değiştirilmiştir.