Yalçın: '4-5 Metrekarede İş Yapan Esnaf, Devlet Yükünü Kaldıramamaktadır'

Tarsus Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, 4-5 metrekare alanda iş yapmaya çalışan esnafın ağır yasal giderler nedeniyle devlet yükünü kaldıramadıklarını ifade etti.

Büyük işyerleriyle, küçük esnafın aynı yasal zorunluluğa tabi olduklarına dikkati çeken Erdoğan Yalçın, "Bugün büyük hipermarketlerde bir sürü insan sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadır. Bu şekilde patronlar kazançlarına kazanç katmaktadırlar. Fakat kendi Bağ-Kur'unu ödeyemeyen esnafımıza, işyerlerinde çocuğu durduğu zamanda dahi ceza kesilir duruma gelinmiştir. Bu düşündürücüdür. Bu işleyişe son verilmelidir" şeklinde konuştu.
Yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen esnafların ülke için art niyetli olarak düşünceye sahip olmadıklarının altını çizen Erdoğan Yalçın, "Küçük esnafımız, tabir edildiği gibi sürekli olarak küçük görünmeye çalışılıyor. Ekonominin mihenk taşı olan esnaflar hiçbir zaman küçük değildir. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Şu anda gündemde KOSGEB kredileri var. KOSGEB kredilerine esnaflarında dahil edileceğini duyduğumuzda bizler neredeyse bayram yaptık. Fakat kredi şartlarını görünce sevincimiz hüzne dönüştü" diye konuştu.
Tarsus'ta binlerce esnaf olmasına rağmen 2009 yılında dağıtılan KOSGEB kredilerinden sadece 30 esnafın faydalanabildiğini kaydeden Tarsus Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Erdoğan Yalçın, "Geride kalan 2010 yılında da KOSGEB kredilerinden faydalanabilmeleri için esnaflarımız başvuruda bulunmalarına rağmen, bugün itibariyle olumlu bir gelişme yaşanmadı. Kredi kullanmak isteyen esnaflarımıza türlü zorluklar çıkartılmıştır. Yok vergi borcu, yok Bağ-Kur borcu gibi. Yani bankaların bizlere çıkarmış olduğu tüm zorlukları KOSGEB'de çıkarmaktadır. Esnafımıza-proje kredilerine başvuruda bulunun-yönünde önerilerde bulunuluyor. Ayakta zor duran esnafımız nasıl proje üretecek; bunu hiç düşünen yok" dedi.
2011 yılına umutla baktıklarını ifade eden Erdoğan Yalçın, 2010'da 306 üyenin odalarına dahil olduğunu, 500 üyenin ayrıldığını şu anda toplam 2 bin 33 üyeleri bulunduğunu kaydetti.