Bakan Çağlayan: 80 yılda 15 milyar dolar olan yabancı sermaye 7 yıllık AK Parti döneminde 89 milyar dolara ulaştı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu ay sonunda açıklanacak ihracat rakamının 114 milyar dolar olmasını bekled

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu ay sonunda açıklanacak ihracat rakamının 114 milyar dolar olmasını beklediğini söyledi. Çağlayan, 80 yılda sadece 15 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çeken Türkiye'nin, 7 yıllık AK Parti hükümeti döneminde bu rakamın 89 milyar dolara ulaştığını aktardı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 'KOBİ'ler Dünyaya Açılıyor: Almanya Ülke Masası' toplantısı için Konya'ya geldi. Çağlayan, Türkiye'nin ihracatta 2023 hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın 2008'de 132 milyar dolara yükseldiğine değinen Çağlayan, küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009'da bir miktar düşüş yaşandığının altını çizdi.

Ülke ihracatının, 2010 yılında yüzde 11,3 oranında artarak 113,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden bakan, TÜİK'in bu ay sonunda açıklayacağı ihracat rakamında artış beklediğini ifade etti. Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: ''Bu ay sonunda ihracat rakamları TÜİK tarafından açıklanacak. Beklentimiz 114 milyar dolarlık bir ihracat. Bu, Türkiye'nin küresel krizden ne kadar çabuk çıktığının, ekonomimizin ne kadar çabuk toparlandığının bir göstergesidir. Türkiye'nin 2002 yılında yaptığı ihracat tutarının tamamını, 2010 yılında sadece otomotiv ile tekstil ve konfeksiyon sektörü gerçekleştirmiştir."

Siyasi ve ekonomik istikrarın büyümeyi de beraberinde getirdiğini anlatan Bakan Çağlayan, "2023 yılında Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümüne, 12 yıl sonrasına koymuş olduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini de bal gibi yaparız Allah'ın izniyle. Hiçbir engelimiz yok.'' diye konuştu.

Çağlayan, bugün Türkiye'nin, 8 yılda dünyanın 26. büyük ekonomisi sıralamasından 15. büyük ekonomisi olmayı başardığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, bugün Avrupa'nın en büyük otobüs üreticisi. Demir çelik ürünleri dünya ihracat şampiyonu. Türkiye, ihracat konusunda çok daha büyük potansiyele sahip. Buna uygun siyasi ve ekonomik istikrarımız var. Serbest piyasa kurallarını sonuna kadar uygulayan bir hükümet var. Türkiye'ye 80 yılda sadece 15 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye gelmişken, 2003 yılından bugüne kadar küresel krize rağmen Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye 7 yılda tam 89 milyar dolardır.''