Çağlayan: 'Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat'

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bir dizi toplantı, açılış ve ödül törenine katılmak üzere Konya'ya geldi.

Çağlayan: 'Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat'

Başkan Şahin ve Bakan Çağlayan ilk olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) tarafından düzenlenen "Kobiler Dünyaya Açılıyor Almanya Ülke Masası" toplantısına katıldı. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Başkan Şahin ve Bakan Çağlayan'ın yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Konya Milletvekilleri Sami Güçlü, Mustafa Kabakcı, Orhan Erdem, Hüsnü Tuna, Ayşe Türkmenoğlu, Ali Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM-Almanya İhracat Koordinatörü Kemal Şahin, oda ve borsa başkanları ile iş adamları katıldı.


"CUMHURİYETİN 100. YILINDA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT RAKAMINI YAKALARIZ"

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin global krizin etkilerini üzerinden çok çabuk attığını ve hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini belirterek, "Özellikle dış ticaret konusunda hızlı bir atılım içindeyiz. Bu yıl 114 milyarlık dış ticaret rakamıyla hedeflediğimiz rakamların üzerine çıktık. Bu bile ne kadar hızlı toparlandığımızın bir göstergesidir. 2002 yılından 2010 yılına ihracat rakamlarımızda 4 kat oranında artış yaşandı. 80 yılda gelen yabancı sermayenin 6 katı sermayeyi bu 7 yıl içinde ülkemize kazandırdık. 2002'de Türkiye'nin toplam ihracat rakamını bu yıl sadece 2 sektörümüz yakalamış durumda. Bunu küresel krize rağmen başarabiliyorsak Cumhuriyetimizin 100. Yılı için hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat rakamını bal gibi yakalarız" dedi.

Türkiye'nin dünyanın 26. büyük ekonomisiyken şu an 15. sıraya çıktığını da dile getiren Bakan Çağlayan, "Bunu siyasi ve ekonomik istikrar ve özel sektör bazlı ekonomik tedbirlerle başardık. İhracatımızı daha da geliştirmek adına Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde 34 ülke masası kurduk ve bu masalarda 73 ülkenin ekonomisini, üretimini, ihracat ve ithalatını didik didik inceliyoruz. Ben Türkiye'nin ihracat konusunda daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyorum. 7 yılda 89 milyar yabancı yatırım geldi. Avrupa artık üreten ve rekabet eden bir kıta olmaktan çıktı. Bu nedenle en sağlam ve güvenilir kapı olarak Türkiye'yi görüyor. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Özellikle Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarımızın ve girişimcilerimizin desteklenerek ülkemize girdi sağlanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN GÜÇLÜ KOBİ'LERE İHTİYAÇ VAR"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise, Türkiye'nin son birkaç yıldır insan hakları, demokrasi ve ekonomi alanında büyük gelişmeler yaşadığını ifade ederek, "Bunda tabii ki sizlerin de katkısı çok büyük. Konya bir hoşgörü ve Mevlana diyarıdır. Bunun yanında Türkiye'nin tahıl ambarı ve KOBİ merkezidir. Türkiye'de artık siyasi, ekonomik ve sosyal alanda bir istikrar yakalanmış durumda. Gayri Safi Milli Hasıla artıyor. İhracatta hedeflediğimiz rakamların üzerinde rakamlar tutturuyoruz. Ben hep şunu söylerim; ekonominizin gücü KOBİ'lerinizin gücünden belli olur. Güçlü ekonomi için güçlü KOBİ'lere ihtiyacınız var.

Ekonomide sağlam adımlarla ilerlemek için KOBİ'lerin sorunlarının çözülmesi şart. Öncelikle girdilerde bir indirime gidilmeli, KOBİ'ler her anlamda desteklenmeli ve rekabet güçlerinin artırılması için çalışmalar yapılmalı. Bu bağlamda Teknopark ve Ar-Ge'ye ayrı bir önem verdik. 2008 yılında çıkardığımız yasayla Teknopark ve Ar-Ge'ye destek verdik. O kanundan önce 2 olan Teknopark sayısı bugün 39'a çıktı ve bunların 26'sı faaliyet gösteriyor" diye konuştu.

 

Kaynak: İHA