Tarsus Belediyesi ekinezya ve kapari yetiştiriciliği konusunda çalışma başlattı

Tarsus Belediyesi, kültür mantarı yetiştiriciliği kursundan sonra ekinezya ve kapari yetiştiriciliği konusunda da çalışma başlattı. Tarsus'ta, Türkiye

Tarsus Belediyesi, kültür mantarı yetiştiriciliği kursundan sonra ekinezya ve kapari yetiştiriciliği konusunda da çalışma başlattı. Tarsus'ta, Türkiye ortalamasının 2,5 katında fazla olan işsizliği çözmek için çalışma başlatan Belediye, ilaç sanayinde kullanımı fazla olan kapari ve ekinezya bitkisinin yetiştirilmesi konusunda bilimsel çalışmalara başladı.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ekinezya ve kapari bitkilerinin Tarsus'ta yetiştirileceği tespit edilmesi üzerine yer tahsisi yaptıklarını söyledi.

Başkan Kocamaz, konuyla ilgili Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç ile fikir alışverişinde bulunduklarını hocanın yaptığı çalışmalar doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

Başkan Kocamaz, amaçlarının Tarsusluların ekonomisine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek olduğunu belirterek, "Pazartesi günü kültür mantarı yetiştiriciliği kursu başladı. Yaklaşık 2,5 ay sürecek. Kurs sonunda sertifika verilecek. Burada amacımız insanlar evinde mantar yetiştirsin ekonomisine katkı sağlasın Tabi sadece bunlar yetmez. Bunun dışında özellikle kırsal kesimlerde insanlarımız tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirsin yönünde de bazı arayışlarımız var. Bize bu konuda Gazi Osmanpaşa Üniversitesinde Prof. Dr. Hüseyin Koç yardımcı olacak. Sağ olsun hocamız buraya kadar gelip bize her türlü desteği verecek. Kapari ve ekinezya bitkisi konusunda bir çalışmamız var. Ekinezya bitkisini arıtma tesisleri içerisinde, kapari bitkisi ise daha önce üniversite alanı olarak istimlak ettiğimiz alanın içerisinde bir bölümünü düşünüyoruz. İnşallah hayırlı bir hizmet olur." dedi.

Ekinezya ile kapari bitkisinin yetiştirilmesi konusunda Tarsus'un koşullarının uygun olduğunu ifade eden Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç, belediyenin ekinezya ve kapari bitkisinin yetiştirilmesi konusunda özverili çalışma yaptığını söyledi.

Koç, "Bütün dünyada hızla kendisini hissettiren bir sorun küresel ısınma ve kuraklık. Baktığınız zaman bunun sonucunda iklimlerde değişiklikler var. Akdeniz iklimi yazın sıcak kışın ılık ve yağışlı bir rejime sahiptir ancak son üç beş yıldır sıcaklığın gittikçe artığını yağışların düştüğünü, düşen yağışlarında yeterli olmadığını görüyor, yaşıyorsunuz. İklimde bir değişiklik varsa o yöredeki, o bölgedeki ekolojik değişmelerde gerek bitki örtüsü gerekse yaşayan hayvanlar açısından bu ekolojik çevrede de değişikliğe sebep oluyor. Ekoloji değiştiği zaman yerleşik alanlarda da değişme olması kaçınılmaz olacaktır. Eğer insanlık bu sorunu çözme konusunda bir gayret göstermezse yapılan tahminlere göre 2070'li yıllarda Akdeniz Bölgesi şiddetli bir çöl iklimine sahip olacak deniliyor. Yağışlı bir iklime sahip olan Karadeniz Bölgesinde de şiddetli bir Akdeniz iklimi olacağı öngörülüyor" şeklinde konuştu.