Tarihçiler soruyor: Muhteşem Yüzyıl'ın tarih danışmanlığını yapan kim? (Özel)

Osmanlı Devleti Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlattığı ileri sürülen Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatının

Osmanlı Devleti Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlattığı ileri sürülen Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatının cinsellikten ibaret olduğunun gösterilmesi tarihçilerin tepkisini çekti. Tarihçiler, Kanuni Sultan Süleyman gibi bir padişahın hayatının senaryoya kurban gitmemesi gerektiğini belirterek, senaryonun tarih danışmanlığını kimin yaptığının önemli olduğunu vurguladı.

Özel bir televizyon kanalında Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının cinsellik üzerinden gösterilmesine tarihçiler tepki gösterdi. Kanun'nin hayatının bu şekilde olmadığını iddia eden vatandaşlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ün telefonlarını kilitledi. RTÜK'ü mail yağmuruna tutan vatandaşlar, dizinin yayınlanmasına karşı çıktı.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Genel Sekreteri Prof.Dr. Adnan Baki, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde senaryoya bilimsel bir açıdan bakılmadığını söyledi. Baki, "Fantezi, reyting uğruna değerlerimiz heba ediliyor. Dizinin bilimsel bir dayanağı olmadığı belli." dedi. Senaristlerin Kanuni'nin hayatına farklı gözlükle baktıklarını belirten Baki, "Filmi popüler hale getirmek için cinsel görüntüler koyuluyor. Bunlar kasıtlı yapılıyor. Bu dizinin tarihi danışmanlığını yapan kim?" diyerek tepki gösterdi. Baki, vatandaşların sağduyulu olup gerekli tepkiyi vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Cüneyt Kanat, tarihi dizilerin çekilmesinde özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Tarihi dizilerin basın danışmanlarının olması gerektiğini belirten Kanat, "Bu dizinin akademik danışmanı var mı? Danışmanlığını kim nasıl yapıyor?" diyerek diziyi tarihsel açıdan denetleyen danışmanlar olması gerektiğini vurguladı. Kanat, dizinin danışmanlığını kimin yaptığını görmek ve sorgulamak gerektiğinin altını çizdi.

Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erol Çetin, Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı padişahları içinde en iyilerinden olduğunu söyledi. Dizide Kanuni Sultan Süleyman'ın yanlış lanse edilmesinin üzücü olduğunu kaydeden Çetin, "Kanuni Sultan Süleyman'ı yaptıkları ile değerlendirmek gerekiyor." ifadesini kullandı.

Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ise Kanuni Sultan Süleyman'ı küçük düşüren dizinin gösterilmesinin üzücü olduğunu söyledi. Halkın tarihsel dizileri izlediği için son dönemde tarihsel filmlere yöneliş olduğunu kaydeden Bahadıroğlu, "Tarihe ilgi arttığı için 'Ergenekon' tarihine geçiliyor. Bunu söylemek bile beni korkutuyor. Umut ediyorum ki öyle bir şey yoktur." dedi. Dizinin çok üzücü olaylara sahne olduğunu belirten Bahadıroğlu, "Dizinin tarihsel danışmanlığını yapan bir kişi varsa bence o tarihi bilmiyor. Böyle bir tarih anlayışı olamaz." sözlerini kaydetti.

Osmanlı'da kadın üreten bir anlayış olmadığını önemle vurgulayan Bahadıroğlu, "Osmanlı'da kadınlar haremde yetiştirilirdi. Orası onlar için bir eğitim yuvasıydı. Harem, bir nevi Enderun görevi görüyordu." diyerek dizinin tarihsel açıdan çarpıtılarak gösterildiğini ifade etti. Bahadıroğlu, RTÜK'ün çare olmadığını dile getirdi. "Halkımız neyi izlemesi gerektiğine kendisi karar vermesi gerekiyor. Gerekli tepkinin gösterilmesi gerekiyor." diyen Bahadıroğlu, vatandaşları sağduyuya davet etti.