Mehmet Atalay: 600 yılla yargılanan gazeteciler var
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye'de internet medyasına yönelik hukuki boşluk olduğu için 600 yıl cezayla yargılanan gazetec
Mehmet Atalay, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ne nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, gazetecilerle de bir araya gelen Atalay, internet medyasına yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
İnternet medyasıyla ilgili çalışmaların Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın koordinesinde sürdürüldüğünü belirten Atalay, sorunun çözümü için BİK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ndan oluşan tarafların çalışmalarını devam ettirdiğini söyledi.
Sorunun, kolektif anlayışla çözümüne ilişkin bir dönemden geçildiğini belirten Mehmet Atalay, "İnternet medyasıyla ilgili herhangi bir tanım, hukuki dayanak yok. Meslek midir, değil midir? O da yok. Hiçbir güvenceleri yok. Kaynak göstererek haber yaptığı halde yaklaşık 600 yılla yargılanan meslektaşlarımız var. Bunları çözmek için en azından bir mesleki tanım, standart belirlemek, hukuki dayanağa oturtmak için birkaç maddelik bir kanunla bu sorun çözülüyor. Onun dışında kamu ilanlarından ya da reklamlarından yararlanılması için bir çalışma yapılıyor. Bu konudaki düzenlemeyi de BİK olarak biz üzerimize alacağız." diye konuştu.
Dünyada da internet medyasıyla ilgili kesinleşmiş düzenlemeler bulunmadığına, her gün yeni bir sorunla karşılaşıldığına işaret eden Atalay, "Bunlar nasıl giderilir. Duruma göre nasıl vazife çıkarılır, onlar zaman içinde olacak şeyler. Ancak en önemli ve en acili buydu. Bunun bir an önce yasalaşması lazım." dedi.
KREDİ ALAN GAZETECİ SAYISI 1 YILDA BİN KİŞİ ARTTI
Mehmet Atalay, son bir yıl içinde BİK kredisinden yararlanan gazeteci sayısının bin kişi civarında arttığı bilgisini de paylaştı. 2009'da kredi alan gazeteci sayısının 4 bin 475, 2010'da 5 bin 460 olduğunu ifade eden Atalay, bunda kredi miktarının 3 bin 600 TL'ye yükseltilmesinin de payı olduğunu kaydetti.
Kredi imkanından faydalanan gazeteci sayısının geçmiş yıllara göre artış gösterdiğine dikkat çeken Atalay, bu durumun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Kredi şartlarını daha cazip hale getirdik. Bin 600 TL bazılarının ihtiyacını giderecek bir rakam değildi belki, ama 3 bin 600 TL ciddi bir rakam oldu. Bunun dışında bazı meslektaşlarımız gelip başvuramıyordu. BİK'e bizzat başvuru yapması gerekiyordu. Belki rencide edici buluyordu ve gelemiyordu başvuruya. Bunu kaldırdık. Direk başvurusunu alıp parasını da hesabına yatırıyoruz. Onun da rolü var. Bu artış basınımızın şartları dünden daha kötüdür anlamında değil."
BİK Genel Müdürü Atalay, gazetecilere yönelik muhtaçlık ve ölüm yardımlarının da artırıldığını sözlerine ekledi.