Belçika'daki buz festivali ziyaretçileri dünya turuna çıkartıyor

Belçika'da dünyaca ünlü yapıtların buzdan dev minyatürleri sergileniyor. Ülkenin en otantik şehirlerinden olan ve turistlerin uğrak yerlerinden Bruges

Belçika'da dünyaca ünlü yapıtların buzdan dev minyatürleri sergileniyor. Ülkenin en otantik şehirlerinden olan ve turistlerin uğrak yerlerinden Bruges (Brugge) kenti bu yıl görkemli bir buz festivaline ev sahipliği yapıyor.

300 ton buz ve 400 ton karın kullanıldığı Bruges Buz Festivali'nin bu yılki teması 'Dünya Turu'. UNESCO'nun dünya mirası kapsamında muhafaza edilmesini istediği dünyanın dört bir yanından farklı yapıtlardan 74'ünün buzdan dev örnekleri sergileniyor. Dev çadırlarda eksi altı derece soğukta muhafaza edilen buzdan heykel sergisini yaklaşık 150 bin kişi gezdi. Bu yıl 10.'su düzenlenen buz festivalinde 74 eserin yapımına farklı ülkelerden 30 sanatçı çalışmış. Beş hafta süren yapım aşamasında elektrikli testereden ütüye kadar çok farklı araç ve gereç kullanılmış. Belçika, Kanada, Çin, İsveç ve Hollanda'dan 30 sanatçının elinden çıkan eserler, farklı renk ve ışık oyunlarıyla ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Bol bol fotoğrafların çekildiği buzdan eserlerin arasında Pizza Kulesi, Özgürlük Anıtı, Çin Seddi, Mısır'dan Sfenks'ler bulunuyor. Türkiye'den ise Antik Efes Kütüphanesi'nin buzdan yapılmış hali sergileniyor. Buzdan yapılmış Dev Çin Seddi maketi üzerinde çocuklar kayarken, yetişkinler buzdan bardaklarda içeceklerini yudumluyor.

Bruges'de 2000 yılında başlayan ilk buz festivalinde buz kütleleri ilk zamanlar İsveç'in küçük bir kasabasından getirtiliyordu. Bu buzlar, İsveç'teki meşhur 'Buz Hotel' için de kullanılıyor. Son yıllarda festivalde, Flaman bölgesinde üretilen buz kütleler kullanılmaya başlanmış.

Bulunduğu kıtalara göre üç farklı stantta sergilenen 74 eser, 16 Ocak'a kadar görülebilecek.