Başkan Küçük: Türkiye'deki kömürün yüzde 50'si Elbistan'da, böyle bir enerji merkezini il bürokrasisi daha iyi idare eder

Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Dünya Enerji Konseyi'nin hazırladığı rapora göre, Türkiye'deki kömürün yüzde 50'sinin, 4.2 milyar ton ile 5 milyar ton

Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Dünya Enerji Konseyi'nin hazırladığı rapora göre, Türkiye'deki kömürün yüzde 50'sinin, 4.2 milyar ton ile 5 milyar ton arası rezervin Elbistan'da bulunduğunu belirtti.

Başkan Küçük, Malatya civarından Tufanbeyli'ye kadar yer altında kömür kaynakları olduğuna işaret ederek, böyle büyük bir enerji merkezinin il bürokrasisi ile daha iyi idare edileceği düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, son günlerin en önemli gündem maddelerinden olan Elbistan'ın il yapılması ile ilgili çalışmalara destek verdi ve toplumsal menfaatlerde politikanın, partilerin geri planda kalacağını vurguladı. Elbistan'ın il olabilmesi için bir çok materyali kullanmak gerektiğini aktaran Küçük, şöyle dedi:

"Elbistanımızın uzun süredir haklı olarak bir arzusu bulunmaktadır. Bu da il olma arzusudur. Elbistanımızın ekonomik, sosyal hayatına katkısı olacağı kesin. Bu süreç zaten doğal bir süreç, 1950'li yıllardan itibaren başlamış, zaman zaman hızlanmış, zaman zaman yavaşlamış bir süreç. Ülkemizde son günlerde bazı ilçelerin il olması konusunda yapılan bir bilimsel araştırma var. Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi tarafından yapılan bir bilimsel çalışma. Bu rapora göre, bilimsel anlamda il olma kriterlerine uyan Türkiye'de ilk 4 ilçeden bir tanesi de Elbistanımızdır. Bunu destekleyen başka konular da var. Bunlardan bir tanesi Dünya Enerji Konseyi'nin Elbistan ile ilgili raporudur. Bu raporda bizler de birçok şeyi ilk kez öğrenmiş bulunuyoruz. Mesela Türkiye'deki kömür rezervinin yüzde 50'sinin Elbistan'da olduğu, 4.2 milyar ton ile 5 milyar ton arası kömür rezervi bulunduğu, Malatya civarından başlayan, Tufanbeyli'ye kadar uzanan bölümün yer altında kömür kaynakları olduğu biliniyor. Bunu, Dünya Enerji Konseyi'nin çok geniş bilimsel raporu ile öğrenmiş bulunuyoruz. Böyle büyük bir enerji merkezinin ilçe bürokrasisi ile idare edilmesi, enerji verimliliğine katkı noktasında zayıflama oluşturuyor. İl bürokrasisi ile daha iyi idare edilir düşüncesindeyiz. Yani Elbistanımızın il bürokrasisi ile yönetilmesinin, ülkemizin enerji verimliliğini de artıracağı kanaatindeyiz. Batman ilimizin, kasaba iken il olduğu gibi."

Hükümet partisine mensup olduklarını, il olma meselesinin siyasi iradelerine ait olduğuna dikkat çeken Başkan Küçük, "Muhakkak biliyoruz ki hükümetimiz ve merkezi idaremiz sağlıklı düşünen devlet büyüklerimizden oluşmaktadır. Bizimki yapıcı anlamda doğru bir süreci takip ederek, böyle bir çalışmaya bu tür bilgilere dikkat çekmektir. Bizim burada yapmamız gereken pozitif anlamda, yapıcı anlamda doğru bir şekilde adım atarak il olma platformu oluşturmak. Bu platform 1950'li yıllardan beri bulunmaktadır. Bu konuda Gürbüz Söğütlü Beyefendi, Dünya Enerji Konseyi'nin asıl raporunu geçen hafta bizlere getirdiler. Onun da önerisi, ortak akılla, kolektif bilinçle, Elbistan'ın ve bölgemizde yaşayan 300 bin hemşehrimizin doğal ve haklı olarak meşru anlamda menfaatleri doğrultusunda Elbistan Belediye Başkanlığımız, değerli milletvekilimiz öncülüğünde, Elbistan'da aklı selim insanlarımızın, iş adamlarımızın yapıcı bir süreçte il olma platformu oluşturması yönündeydi. Bunu da anlayışla ve doğru olarak karşılıyoruz. Ancak bizim hassasiyetle dikkat etmemiz gereken konu İl Olma Platformu'nda yapıcı bir üslup izlenmesi, bize zarardan ziyade fayda getirecektir. Hükümetimizle yıpratıcı bir çalışma içerisine girilmemeli. Bunun altı çizilmeli. Bu nedenle, MHP Elbistan teşkilatının da bu sürece katılmalarını takdirle karşılıyorum." diye konuştu.