Uğur Mumcu cinayetinin ardından 18 yıl geçti!

Uğur Mumcu cinayetinin ardından 18 yıl geçti!Uğur Mumcu anılıyor. Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu videoları. Uğur Mumcu anılıyor izle. Uğur Mumcu anma töreni. İşte Uğur Mumcu ve geçen 18 yıl...

Uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993’te yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 18. yılında anılıyor.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, (um:ag) 24 Ocak ile Prof. Dr. Muammer Aksoy’un uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü gün olan 31 Ocak arasında “Adalet ve Demokrasi Haftası” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor. 18. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri, Uğur Mumcu’nün ünlü sözü “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” temasıyla gerçekleştiriliyor.

Uğur Mumcu cinayetinin ardından 18 yıl geçti!UĞUR MUMCU - FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Uğur Mumcu cinayetinin ardından 18 yıl geçti!UĞUR MUMCU - UĞURLAR OLSUN VİDEOSU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri, 24 Ocak’ta saat 11.00’de Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu anıtına çelenk bırakmasıyla başlayacak. Saat 12.00’de de sevenleri, karanfillerle ve mumlarla Uğur Mumcu’nun sokağındaki evinin önünde olacak.

18 yıl önce bugün uğradığı bombalı saldırı sonucu aramızdan ayrılan gazeteci Uğur Mumcu, yurt genelinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Ankara’daki törenler saat 11.00’de, Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki anıtına çelenk konulması ile başlayacak. Ardından karanfiller ve mumlarla saat 12.00’de, Uğur Mumcu’nun evinin önünde toplanılacak. Burada, sinevizyon gösterimi yapılacak ve “Neden Öldürüldüler?” başlıklı sergi açılacak.

Saat 14.30’da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü ziyaret edilecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de, saat 18.30’da, suikastlar sonucu yakınlarını kaybeden Orhan Dink, Eren Aysan, Canan Kaftancıoğlu, Özge Mumcu, Gül Erdost ve Zeynep Altıok’un konuşmacı olarak yer alacağı “Dünden Bugüne Siyasi Cinayetler” başlıklı açık oturum gerçekleştirilecek.

ANMA TÖRENLERİ DÜN BAŞLADI

Mumcu için dün İstanbul’da anma etkinlikleri düzenlendi. CHP Bakırköy İlçe Teşkilatı ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştirdikleri meşaleli yürüyüşle karanlık eylemi kınadı. Ulusal Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Taksim’de düzenlediği anma etkinliğinden de,


UĞUR MUMCU KİMDİR?

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te 'Gözlem' başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı'nda çalışmaktaydı. 1975’te Mart dönemini sergilediği makalelerinden oluşan Suçlular ve Güçlüler adlı kitabını yayınladı. Aynı yıl, Altan Öymen'le birlikte hazırladıkları, Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayali mobilya ihracatını konu edinen, Mobilya Dosyası adlı kitabı yayınlandı.

1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. 'Gözlem' başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1977’de Sakıncalı Piyade ve Bir Pulsuz Dilekçe kitapları yayımlandı. Ertesi yıl, Sakıncalı Piyade adlı yapıtını Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu tam 700 kere sahneledi. 1978’de, ünlünün yaşam öykülerini, siyasal geçmişlerini, bir güldürü zenginliğiyle anlattığı kitabı Büyüklerimiz yayımlandı.

1981’de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı Silah Kaçakçılığı ve Terör yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca’nın Papa’yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Türkiye'de terör olaylarının artması nedeniyle 1979 yılında 12 Mart dönemi öncesi ve sonrası gençlik liderlerinin yaşadıklarını kendi ağızlarından yansıttığı ve silahlı eylemlerle bir yere varılamayacağına dikkat çektiği kitabı Çıkmaz Sokak’ı yayımladı. 1982’de Ağca Dosyası, ardından Terörsüz Özgürlük adlı makale derlemesi yayımlandı. 1983 yılında Ağca ile cezaevinde röportaj yaptı. 1984 yılında Aziz Nesin öncülüğünde bir grup tarafından Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığına sunulan, ancak Kenan Evren'in imzalayanları "vatan hainliği" ile suçlayarak dava açtığı Aydınlar dilekçesinin hazırlanmasına katıldı; 12 Eylül döneminde aydınlara yapılan işkenceyi anlatan Sakıncasız adlı oyunu yazdı; Papa-Mafya-Ağca kitabını yayımladı.

1987’de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen Rabıta ve 12 Eylül adlı kitapları; 1991’de en önemli araştırmalarından biri olan Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925 yayımlandı.

1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet Gazetesi'nde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü.

Mumcu, 7 Ocak 1993 tarihinde Mossad ve Barzani isimli bir yazı yazdı. Bu yazısında Barzani, CIA ve Mossad arasındaki bağlantılara değindi ve yazısını şöyle bitirdi:

Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD'ın Kürtler arasında? Yoksa CIA ve MOSSAD, antiemperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi?

8 Ocak 1993 tarihli Cumhuriyet Gazetesindeki Ültimatom başlıklı yazısında ise yakında yayınlayacağı kitabında istihbarat örgütleri ile Kürt milliyetçileri arasındaki bağlantıları açıklayacağını yazmıştı. Kardeşi İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, cinayetten önce Uğur Mumcu'nun İsrail elçisiyle görüşme yaptığını basına gönderdiği açıklamada yazmıştı. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmeden önce polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı. Öldürülme sebebi olarak Abdullah Öcalan'ın bir müddet MİT için çalıştığını araştırması iddia edilmektedir. [kaynak belirtilmeli]

Suikast sonucu katledilmesi [değiştir]
Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikaste kurban gitti.[2][3] Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hiçbir delil bulamadığı, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin ise süpürgeyle süpürüldüğü iddia edilmiştir. [4]

Suikastı, İslami Hareket Örgütü, İBDA-C, İslami Cihat gibi örgütler üstlendi.[5] Suikastin arkasinda Mossad'ın ve kontrgerilla'nın olduğu da iddia edilmiştir. Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde, Mumcu'nun seri numarası silinmiş ve şu an Irak Devlet Başkanı olan Kürdistan Demokratik Partisi lideri Talabani'ye götürülen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etti.[5]

Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu ziyaretleri sırasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "cinayeti çözmenin, devletin namus borcu olduğu"nu belirterek adeta namus sözü verdiler (1993). Suikastçi(ler) ve arkalarındaki güç(ler) Ocak 2011 itibarıyla hâlâ net bir şekilde açığa çıkarılamadı