Helene Flautre: Pınar Selek’le ilgili sürecin devam etmesi Türkiye’nin adli imajını yarala
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Karma Parlamento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, Pınar Selek’le ilgili sürecin devam etmesi durumunda Türkiye’nin adli imajının çok derin şekilde yaralayacağını söyledi. Pınar Selek’le görüşen Helene Flautre ve Parlamento‘
İşkence ile ifadelerin alındığını savunan Flautre, “2 defa birinci derecede mahkemelerin kararına rağmen Pınar’ı yargılama sürecinde tutmak, onun çalışmasını engellemek inanılır gibi değil. Mısır çarşısında tüm raporlara göre bir gaz patlaması oldu. Orada bomba olayının olmamasına rağmen bir terör olayı olarak değiştirip yargı sürecini etkilemeye kalkmak inanılır gibi değil. Bu yüzden AB parlamentosunda bir grup milletvekili olarak Pınar Selek olayının üzerine eğilmeye karar verdik. AB Komisyonu‘nun davayı takip etmesini istedik. Bunu yazıyla bildirdik. Bu konuyu diğer meslektaşlarımızla çalışacağımızı adalet bakanına söyledik. Bunun için bir destekleme yazısı hazırlıyoruz. AB parlamentosundaki diğer milletvekillerine anlatacağız. Tüm amacımız, değerli bir araştırmacı olduğuna inandığımız Pınar Selek’in, Türkiye’ye dönük çalışmalarına devam etmesidir.” dedi.
Maria Eleni Koppa ise buraya geliş amaçlarının, insan hakları ve düşünce özgürlüğü konusunda anahtar konu olarak gördükleri Pınar Selek’i desteklemek olduğunu aktardı. AB vatandaşları ve kadınların sürece ‘dur‘ demek istediklerin söyleyen Koppa, “İnsan hakları açısından ve kadın hakları açısından bu inanılmaz sürecin son bulması gerekir. Bu, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem de AB vatandaşları için kabul edilmez bir durum. Avrupa Parlamentosu‘nda bu yılki Türkiye’nin durumunu tartışıyoruz. 3 parlamento grubu birlikte Pınar Selek’in durumunu dile getiren bir değişiklik önergesi verdik.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Bir gazetecinin, “Pınar Selek’le ne görüştünüz?” şeklindeki soruya Helene Flautre, "Pınar Selek’in çok vahim bir durumda olduğunu, tehdit atında yaşadığını izledik. Tüm anlattıklarımdan çıkardığımız adli makamların politik bir ceza içinde olduğunu gördük. Bu kabul edilmez bir şey. Pınar Selek’in durumu AB’nin bir çok ülkesinde destekleme komiteleri oluşturuluyor. Bu süreç bu şekilde devam ederse Türkiye’nin adli sürecin imajı açısından çok derin yaralar alacağını söyleyebilirim. Bunun gerçekten insan hakları ve düşünce özgürlüğü açısından eksiklik olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konutu.
“Pınar Selek’e yapılanların arkasında ne olduğunu düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya ise Koppa şöyle karşılık verdi: “Pınar’ın durumu şu anki hükümetin politikasıyla ilgili değil. Bu, 12 senelik bir olay. Bunun altında yatan gerekçe Pınar‘ın üzerine eğildiği konular. Pınar, azınlıklar üzerine çalıştı. Toplumun en alt tabakalarını irdeledi. Güvenlik güçlerinin Pınar’ı bir şekilde cezalandırma girişimi olarak algılıyoruz.”