Ayaklanma Arnavutluk'a sıçradı

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da muhalefetin hükümete karşı başbakanlık önünde yaptığı gösterilerde 4 kişi öldü.

Tunus’ta yaşanan sivil devrimin ardından Arap ülkeleri diken üstündeyken yeni bir devrimin ayak sesleri ise bir Avrupa ülkesinden, Arnavutluk’tan geldi. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle Başbakan Sali Berişa’nın yardımcısının istifa etmesinin ardından hükümetin de görevi bırakarak seçime gitmesini isteyen sol muhalefet Başkent Tiran’ı savaş alanına çevirdi. Tiran Belediye Başkanı ve Sosyalist Parti lideri Edi Rama’nın çağrısıyla hükümet binaları önünde toplanan 20 bin kişilik grup polisle çatıştı. Protestoculardan bir grup polise taş, ayakkabı ve molotofkokteyli fırlattı.

Polis önce tazyikli su ve gözyaşartıcı bomba ile grubu dağıtmaya çalıştı ancak bunda başarısız olunca silah kullandı. Yakın mesafeden ateş edilen 3 gösterici bu sırada hayatını kaybetti. Göstericiler buna karşılık başbakanlık binası çevresinde park edilmiş araçları yaktı, binaya taş fırlattı. Eylemciler bu sırada “Berişa defol”, “Kahrolsun hükümet”, “Erken seçim istiyoruz” sloganları attı. Birkaç hükümet binasını işgal etmelerinin ardından liderleri Edi Rama’nın, “Eylemler barışçıl olmalı. Sakin olun hükümet binalarını boşaltın” çağrısına uyarak akşam saatlerinde işgali bitirdi. Avrupa Birliği, Arnavutluk’un üyelik başvurusunu, “yolsuzluk kol geziyor” diyerek geçen yıl reddetmişti.

Polis copuyla polise dayak


Başkent Tiran’daki Başbakanlık binası önünde insan duvarı oluşturan Arnavut polisinin coplarını kapan birkaç gösterici, bu coplarla güvenlik görevlilerine saldırdı. Polis, bu duruma havaya ateş ederek karşılık verdi.

ABD, AB VE AGİT’TEN İTİDAL ÇAĞRISI

Arnavutluk’ta muhalefetin erken seçim talebiyle Başbakanlık önünde yaptığı protesto gösterisiyle başlayan gerginlik
üzerine ABD’nin Tiran Büyükelçiliği, AB ve AGİT temsilcilikleri itidal çağrısında bulundu.

ABD’nin Tiran Büyükelçiliği, AB ve AGİT temsilcilikleri tarafından yayımlanan ortak açıklamada, başkent Tiran’da düzenlenen gösterinin barışçı olmadığı ifade edilerek, taraflara huzuru koruma çağrısı yapıldı. Tarafların yapıcı diyalog kurmaları gerektiği kaydedilen açıklamada, uzlaşmanın önemine işaret edildi. Açıklamada, Arnavutluk’un demokratik kurumlara sahip bir ülke olduğuna dikkati çekildi.

Öte yandan Başbakan Sali Berişa’nın basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.