‘Hastayım, bebeğimi emziremem’ anlayışı yanlış

Anne sütünün, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişiminin tamamlanmasına kadar en doğal koruyucu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Anneler hasta olduklarında da bebeklerini emzirebilirler.” uyarısında bulunuyor.     Emziren annelerin grip



    KORKMAYIN HASTALIK ANNE SÜTÜYLE BEBEĞE GEÇMEZ
    Hasta annenin bebeğini hiçbir sakınca olmadan emzirebileceğini vurgulayan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Özcan, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren annenin de bebeğini gönül rahatlığıyla emzirebileceğini kaydetti.
    Annenin emzirmesinin hastalık sırasında vücudunda yapılan antikorları bebeğe vermesi açısından koruyucu olduğunu belirten Dr. Özcan şöyle devam etti: “İshal geçirmekte olan anne de bebeğini emzirebilir, ancak bebeğini emzirmeden önce ellerini özenle yıkaması çok önemlidir. Bebeklerini emzirmeden önce annelerin ellerini yıkaması her zaman uyulması gereken bir davranıştır. Annenin hastaneye yatacak kadar ağır hasta olması ya da bebek için sakıncalı ilaç alması durumlarında emzirme sakıncalıdır. Tüberküloz tedavisi gören annenin balgamı temizlenmiş ve ev tedavisine geçilmiş ise bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur."         
    Gebelik ve adet dönemi sırasında annelerin emzirmeye devam edebileceğine vurgu yapan Özcan, "Sezaryen doğum, anne sütü vermeye engel değildir. Emziren anneler sigara içmekten kaçınmalıdır. Sigara içen annelerin sütlerinde bebekler için zararlı toksik maddeler yüksek oranda bulunmaktadır. Emzirmekte olan annelerin alkol almamaları, çay-kahve gibi içecekleri aşırı tüketmemeleri önerilmektedir. Bebekler, özellikle hastalandıklarında birçok besini reddederse de anne sütünü kolayca alırlar.” açıklamalarda bulundu.