8 milyon diyabetli SGK'dan şikayetçi

Diyabetle Yaşam Derneği, SGK'nın yaptığı düzenlemelerle devletten şeker ölçüm çubuğu almanın neredeyse imkansız hale getirildiğini öne sürdü. Diyabetliler sorunun çözümü için Başbakandan randevu istedi.

8 milyon diyabetli hastanın kazanılmış hakları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 10 Ocak 2011 Tarih ve 2011/5 sayılı genelgesiyle zora girdi. Daha önce şeker çubuklarını raporla eczanelerden ücretsiz alabilen diyabetliler artık ayda 300 liraya yaklaşan şeker çubuğu masrafını ceplerinden ödeyip SGK'nın ödeme birimlerine başvurmak zorunda kalacaklar. Ancak ödeme sürelerinin 2 ay ile 4 ay arasında değişmesi diyabetliler için ciddi bir sorun oluşturuyor.. Duruma tepki gösteren Diyabetle Yaşam Derneği ve üyeleri Başbakan Tayyip Erdoğan'dan randevu isteyerek bu haksızlığı ortadan kaldırmaya çalışacaklarını belirtti.

Diyabetle Yaşam Derneği İstanbul Nippon Otel'de bugün bir toplantı yaparak SGK'yı yanlıştan dönmeye çağırdı. Dernek Başkanı Emine Alemdar Türkiye'nin her tarafından kendilerine faks yağdığını belirterek bu hak ihlalinin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti. Alemdar, "Şeker hastaları bürokrasiye boğuldu. 80 yaşında bir hasta şeker çubuğunun ödemesi için nasıl uğraşabilir. Bir ailede 2 çocuk diyabetli. İnsanlar 500 lirayı ceplerinden ödeyip nasıl 2-4 ay bekleyecekler. Bu insanlar şeker çubuğu almayacaklar anlamına gelir. Kan şekerleri kontrol edilemeyeceği için sonuçta diyabetlilerde göz, böbrek gibi organlarda hasar oluşma ihtimali hızla artacaktır" diye konuştu.

54 yıldır diyabet hastası olan Fahriye Hoşver ise şunları söyledi:

"Ben devamlı bu şeker ölçüm çubuğundan faydalanıyorum. Yemek yemeden önce ne kadar yiyeceğimizi bu çubuklar belirliyor. Bir böbrek ve diyaliz bana göre çubuktan çok daha pahalıya mal olan bir miktar. Benim gibi sağlıklı bir şekilde yaşamamız için bize bu hakların verilmesini istiyoruz."

"KONUYLA İLGİLİ KİŞİLER MANEVİ TAZMİNAT AÇABİLİR"

22 yıllık diyabet hastası Avukat Çağrı Çakıcı ise şeker hastalarının SGK yetkililerine yönelik manevi tazminat davası açabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Ben bir hukukçu olarak bunu keyfi bir önerge olarak görüyorum. Bu genelgenin yayınlanmasında işlemde bulunan şahıslarla ilgili her türlü talepte bulunabiliriz. Strese bağlı olarak kişiler manevi tazminatta bulunabilirler. Biz SGK'nın bu duruma karşı taleplerini bekliyoruz. Eğer bir düzelme olmazsa Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'na başvuracağız".

YENİ DÜZENLEME ZORLUK GETİRDİ

Açıklamada bugünkü durumla ilgili şu değerlendirme yapıldı:
“10 Ocak 2011 tarihine kadar diyabetli hastalar eczaneden doğrudan kan şeker çubuklarını bir işlem yapmadan ücretsiz olarak alırken 10 Ocak 2011 tarihinde 2011/5 nolu genelge ile SGK diyabetli hastaları cezalandıran bir uygulamaya geçmiştir. Bu tarihten itibaren diyabetli hastalar için kan şekeri ölçüm test çubuğu almak son derece güç, yoğun, bürokratik işlemler gerektiren adeta mümkün olmayan bir sürece girmiştir.”

ESKİDEN NASILDI?
Diyabetle Yaşam derneği, şeker ölçüm çubuğuna erişim konusunda şu bilgileri verdi:

10 ocak 2011’den önce 30 tl’lık 1 kutu test ölçüm çubuğu için yapılan işlemler şöyleydi:
• Sağlık Kurulu raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.
• Diyabetli hasta doktora başvurur, reçetesini alır, eczaneye verir ve kan şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz alır.

11 ocak 2011’den sonra 30 TL’lık 1 kutu test ölçüm çubuğu için yapılacak işlemler şöyle:
• Sağlık Kurulu Raporu ile hastanın kan şeker ölçüm test çubuk ihtiyacı ve adedi belirlenir.
• Diyabetli hasta doktora başvurur, kan şeker çubuğu için ayrı bir özel reçete alır.
• Reçeteyle eczaneye başvurur ve kan şeker çubuklarının bedelini cebinden öder.
• Eczacı reçetenin arkasına elle bedeli alınmıştır yazısı yazıp kaşeler, hastaya reçeteye test çubuğunu aldığına dair imza attırır.
• Eczacı hasta adına kesilmiş bir fatura verir, fiş kabul edilmez.
• Diyabetli hasta daha önce Sağlık Kurulu’ndan aldığı raporu “Aslı Gibidir” diye onaylatıp bu raporu, reçetenin aslını, eczaneden aldığı faturayı SGK bölge ofisine şahsen müracaat eder. Kuyruğa girer, geri ödeme için başvuruda bulunur.
• SGK’nın ilgili memuru bu belgelerin eksik ya da doğru olup olmadığını kontrol eder ve kabul eder.
• Hasta banka hesabı yoksa bir hesap açtırır.
• SGK makul bir süre içinde (ortalama 2-4 ay içinde) test stribinin bedeli olan parayı banka hesabına yatırır.
• Diyabetli hasta bankaya gider ve parasını alır.