Tekstilci 5 bin istihdam sözü verince teşvik kapısı aralandı (Özel)

Tekstil sektörünün 5 milyon lira ve üzerindeki dokuma ve 15 milyon lirayı aşan iplik yatırımları genel teşvik kapsamına alındı. Bu sektörler her türlü

Tekstil sektörünün 5 milyon lira ve üzerindeki dokuma ve 15 milyon lirayı aşan iplik yatırımları genel teşvik kapsamına alındı. Bu sektörler her türlü vergi ve harçlardan da muaf tutulacak. 100 milyon liralık yatırım yapmak isteyen bir sanayici, daha temel atmadan yüzde 18 KDV ve yüzde 4 gümrük vergisiyle toplamda yüzde 22 oranında bir vergiyle karşılaşıyordu. Bu vergi yükü de teşvikle yatırımcının üzerinden kalkmış oldu.

Referandum sürecinde Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Adana ziyaretini fırsat bilen sanayiciler sıkıntılarını dile getirdi. Tekstilcilerin 5 bin istihdam sözü vermesiyle teşviğin kapısı aralandı. Adana ve çevre illere verilen teşviki yetersiz bulduklarını ve bölgenin bu alandaki talebini Bakan Babacan'a ileten tekstilciler, girişimlerinin meyvesini aldı. Önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren teşvik yatırımcıyı da sevindirdi. Bu teşvikle devlet yapılacak 1 milyar liralık yatırımdan alacağı 220 milyon vergiyi istihdama yönlendirmiş oldu.

OLUMLU VE SEVİNDİRİCİ BİR KARAR

Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, teşvik kararını olumlu ve sevindirici olarak nitelendirdi. Adanalı sanayicinin 400 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediğini belirten Özgümüş, şöyle konuştu: "Yatırım yapanlar ithal makine getirirken KDV'sini ödüyor, daha sonra da mahsup ediyor. Bir anlamda ödünç verip tahsil zamanla ediyorlardı. Bu konu yeni yatırım yapacaklar için çok büyük maliyetti. Devlete yararı yoktu. Yatırım yaparken finansman sıkıntı yaşayan sanayiciye KDV yükü biniyordu. Bu teşvik yeni yatırımların önünü açacak."

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise tekstil yatırımlarında Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri gibi şehirlerin öne çıktığını belirterek "Yıllar sonra yatırımcılar tekstil yatırımında rekabet edecek duruma gelmiştir. Bunun neticesi olarak tekstilde çok büyük yatırımlar bekliyoruz. Şu an hemen başlanacak yatırımlar 250 milyon dolar civarında. Bu binin üzerinde istihdam demektir. Hemen yakın gelecekte bu rakamlar milyar dolarlar seviyesine, istihdam da 5 binler seviyesine çıkacaktır." diye konuştu.

200 ELEMAN DAHA ALACAK

Karteks Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kadı, yüzde 100 kapasite artırımına gittiklerini belirterek, 60 milyon dolarlık yatırımın yakın zamanda kurdelesini keseceklerini söyledi. Yeni yatırımla 200 eleman daha alacaklarını kaydeden Halil Kadı, bölgede yatırımların hızla artacağını ve 5 bin istihdamın rahatlıkla yakalanacağını kaydetti. Kadı, "Bu teşvikle tekstil sektöründe yatırımların önü açıldı." dedi.

Bilici Yatırım Finans Grup Başkanı Tamer Bilici, Osmaniye'de aldıkları arsayı yatırım için beklettiklerini, teşvikle birlikte 90 milyon liralık yatırımı da hızlandıracaklarını kaydetti. 300 kişiye istihdam oluşturacaklarını vurgulayan Tamer Bilici, "Tekstil yükselen değer. 5 ayın siparişlerini şimdiden aldık. Yeni sipariş isteyenlere veremiyoruz. Bu teşvik bizi rahatlattı ve yeni yatırımların da önünü açacak." diye konşutu.

AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ise tekstil merkezi Adana'nın teşvikten yararlanamamasının devamlı şikayet konusu olduğunu hatırlattı. Devlet Bakanı Alil Babacan'ın Adana'ya gelmesiyle özel bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Kirişçi, şunları dile getirdi: "Tekstilcilerin yatırım ve istihdam sözü ve kararlı tutumları teşvik kapısını araladı. Biz de Adana milletvekilleri olarak konunun takipçisi olduk. Bu teşvik Adana'mız için son derece önemli. 'Türkiye tekstili bırakmalı' denilen bir ortamda bu teşviklerle tekstil sektörüne heyecan gelecek. Adana'da yatırımlarda sıçrama olacak."