Hava Durumu 'Gönüllülerden' Sorulur Ankara

URUMU "GÖNÜLLÜLERDEN" SORULUR

ANKARA (A.

URUMU "GÖNÜLLÜLERDEN" SORULUR

ANKARA (A.A) - 02.01.2011 - Türkiye'nin dört bir yanındaki yüzlerce meteoroloji gönüllüsü, meteoroloji istasyonlarının kapsama alanı dışında kalan yerlerden hava olaylarına ilişkin bilgi göndererek meteorolojik çalışmalara katkıda bulunuyor.
Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yaptığı açıklamada, doğal afetin toplumun sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel faaliyetlerini önemli ölçüde aksatan, can ve mal kayıplarına neden olan doğa olayları olarak da tanımlanabileceğini söyledi. Sel, fırtına, kuraklık, dolu, don olayı, orman yangını, asit yağışı, çığ, yıldırım gibi meteorolojik ve meteoroloji karakterli doğa olaylarının da birer doğal afet olduğuna işaret eden Çağlar, doğal afetler ve oluşturduğu risklerden en fazla tarım kesimi olmak üzere ormancılık, yapı-inşaat, ulaşım, haberleşme, turizm, küçük el sanatları ve sigortacılık sektörlerinin etkilendiğini dile getirdi. Çağlar, doğal afetlerin büyük ekonomik kayıplara yol açması ve çok sayıda sektörü etkilemesi nedeniyle araştırma kuruluşları ve üniversiteler tarafından detaylı bir şekilde incelendiğini, mevcut olan her türlü bilgi değerlendirildiğini ve sonuçların ilgili sektörlerce kaynak olarak kullanıldığını ifade etti.

-BİLGİLER SAKLANIYOR-

Çağlar, doğal afetlerin nerede ve ne zaman olduğunun gözlendiğini, zararlarının tespit edildiğini ve bilgilerin Zirai Meteoroloji Şube Müdürlüğünce değerlendirilerek saklandığını anlattı. Meteoroloji istasyonlarındaki verilerin gözleme dayandığına dikkati çeken Çağlar, şu bilgileri verdi:
'Meteorolojiye ilgi duyan ve tamamen amatör bir ruhla bizimle işbirliği yapabilecek vatandaşlarımız, meteorolojik gözlemlerini gönüllülük esasına dayanarak, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne internet üzerinden gönderebiliyor. Buna göre, gönüllü meteorolojistlerden çevrelerinde zarar yapan olağanüstü hadiseler hakkındaki bilgileri, https://kurum.dmi.gov.tr/iletisim/gonullu-meteorolojist-formu.aspx adresindeki formu doldurarak bize göndermelerini istiyoruz. Formda, meydana gelen meteorolojik olay ve yaptığı zararla ilgili seçenekler bulunuyor.
Gönüllü meteorolojistlerin gönderdiği her mesaj titizlikle değerlendirilip arşivleniyor. Daha sonra hadisenin meydana geldiği yere en yakın istasyonumuzdan gelen gözlemler, uydu ve radar görüntüleri kontrol ediliyor ve olay mahalline en yakın istasyon müdürlüğümüzle irtibata geçilip, gerekli incelemelerin yapılması sağlanıyor.
Uygulamanın başlatıldığı 2006 yılından bu güne kadar gönüllü meteorolojistlerden 3 bin 612 adet mesaj geldi. Bunlardan bin 85 tanesi değerlendirmeye alındı. Gelen mesajların sayısı dikkate alındığında, uygulamanın oldukça ilgi gördüğü anlaşılmaktadır.
Gönüllü meteorolojistler bu yıl bize ilettiği 787 mesajdan 316'sı kayda değer bulunarak değerlendirmeye alındı. Bunların 117'si Şiddetli Yağış, 60'ı Fırtına, 34'ü Dolu, 27'si sel, 25'i kar, 17'si don, 15'i yoğun sis, 11'i yıldırım düşmesi, 7'si yüksek sıcaklık, 2'si heyelan ve 1'i de toş taşınım olayına ilişkindi.'

-HER YAŞ VE MESLEK GRUBUNDAN GÖNÜLLÜ BULUNUYOR-

Hemen hemen her yaştan ve basınç operatörü, eczacı, muhasebeci, öğrenci, öğretim görevlisi, gazetecilerin de aralarında bulunduğu pek çok meslek grubundan gönüllülerin, bu uygulamayla meteorolojiye katkı sağladığını belirten Çağlar, şunları kaydetti:
'Şiddetli rüzgar nedeniyle çatılardan kiremitlerin uçtuğunu bildiren gönüllülerimiz de var, ceviz büyüklüğündeki doluların bahçelere verdiği hasarlardan haberdar eden de. Türkiye çok büyük ve engebeli bir araziye sahip. Bu arazi yapısı dikkate alındığında tüm ülkede meydana gelen meteorolojik olaylardan anında haberdar olmak her zaman mümkün olmuyor. Bu nedenle gönüllü meteorolojistlerin bize gönderdiği mesajlar meteoroloji istasyonlarımızın kapsama alanı içinde olamayan yerleşim yerlerindeki meteorolojik olaylardan haberdar olmamız açısından çok önemli. Biz daha fazla sayıda vatandaşımızın bizim gönüllümüz olmasını ve meteorolojik olaylardan haberdar etmelerini istiyoruz.'
02.01.2011 10:56:39