Başbakan Erdoğan: Ortadoğu‘daki ihtilaf ve istikrarsızlıklar irtibatlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu‘da hali hazırda yaşanan ihtilaf ve istikrarsızlıklar incelendiğinde aralarında bağlantı olduğunun görüldüğünü ifade etti. Erdoğan, böyle bir ortamda Lübnan‘da yaşanacak siyasi krizin uzamasını bölgenin kaldıramayaca



‘LÜBNAN‘DA YENİ BİR KRİZİ BÖLGE KALDIRMAZ‘
Ortadoğu’da hali hazırda birden fazla ihtilaf ve istikrarsızlığın bulunduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, “Tüm bu sorunlar incelendiğinde birbiriyle irtibatlı olduğunu görüyoruz. Böyle bir ortamda Lübnan’ın yeni bir belirsizlik ortamına girmesini de şüphesizi bölgemiz kaldırmaz.” ifadesini kullandı.
Lübnan’daki istikrarsızlığın aşılması için son dönemde yoğun gayret sarf ettiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletleri istikrar gücünde bizim bir askeri gücümüz var ve orada uzun zamandır görev icra ediyorlar. Bunun yanında Türkiye olarak özellikle Lübnan’ın sıkıntılı bölgelerinde, geri kalmış bölgelerinde eğitimden, sağlıktan, altyapıya varıncaya kadar birçok desteklerimiz oldu hala olmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Geçen ay Lübnan’a bir ziyaret yaptıklarını ve taraflarla görüştüklerini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin tüm gayretlerine rağmen Lübnan’da hükümet krizinin ortaya çıkmasından üzüntü duyduklarını belirtti .

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE‘YE GELİYOR
Şam’da yapılacak zirvede bunalımın ortadan kaldırılmasında Türkiye’ye ve bölge ülkelerine ne gibi görevler düşeceğinin ele alınacağını belirten Başbakan Erdoğan, sürecin sona ermesi için uluslar arası toplumun da ortak çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin, “Dün İl Başkanları toplantısı çıkışında yaptığınız açıklamada Lübnan’daki hükümet krizi nedeniyle yapılacak zirve toplantısına katılacak ülkeler arasında İran’ın adını saymadınız? İran’ın davet edilmemesini ABD ve Fransa’nın tavrı olarak yorumlayabilir miyiz?” şeklindeki sorusuna Başbakan Erdoğan, davetin Fransa tarafından yapıldığını söyledi. Gelen davet mektubuna olumlu cevap verilmesi talimatını verdiklerini bildirdi. Bu toplantıya 7 ülkenin davet edildiğinin anlaşıldığını ifade eden Başbakan Erdğan, “Tabii bu davetin tarihi zannediyorum ki bu hafta içinde herhalde bize bildirilmesi söz konusudur. İran Dışişleri Bakanı, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşme neticesinde de ‘Ben Pazartesi sizlere bir temsilcimi göndereceğim’ dedi. Dışişleri Bakanı bu akşam Türkiye’ye geliyor. Onunla da ayrıca zaten görüşmeleri yapacağız. Ayrıca İran Cumhurbaşkanı ile de telefon görüşmelerimizde konuları etraflıca ele aldık.” şeklinde konuştu.
Tunus’ta yaşanan olayların sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, bölgedeki yaşanan benzer olayların dalga dalga yayıldığını ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye‘nin temenisinin tüm bu sorunların süratle aşılması olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, Tunus‘ta yaşananların sadece istihdamdan kaynaklanan, işsizlik sorunu olduğunu düşünmediğini belirtti. Tunus‘ta hak ve özgürlükler noktasında bir takım sıkıntılar yaşandığını bildiren Erdoğan, "Bunlar üzerinde herhalde yöneticiler iktidarlar da gerekli değerlendirmeleri yapacaktır." açıklamasında bulundu.
Erdoğan‘a Şam ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik ediyor.