KCK davasında Kürtçe savunma krizi aşılamadı (2)

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen KCK davasının 15. duruşmasında da Kürtçe savunma krizi aşılamadı. Duruşmanın bu sabahki oturumunda mahkeme başkanı, savunma yapmaları için sanıklara söz verdi. Mikrofonu alan sanıklar, Kürtçe olarak anadilleri



AKTAR: ESKİDEN ‘SÖZDE KÜRTÇE‘ DENİLİRDİ, BUNDAN VAZGEÇİN
Söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Sayın başkan, ‘Kürtçe olduğunu düşündüğümüz‘ cümlesinden vazgeçin artık. Tüm Türkiye biliyor bunun Kürtçe olduğunu. Eskiden ‘sözde Kürtçe‘ deniliyordu, bu da onun gibi oluyor.” dedi.
Başkan Yılmaz ise, “Ben Kürtçe bilmediğim için öyle diyorum. Kürtçe olduğunu bilmiyorum. Size güveniyorum; ama Kürtçe demem için anlamam gerekiyor.” şeklinde yanıt verdi.

    MAHKEME BAŞKANI: KÜRTÇEYE SAYGILIYIZ
    Avukatlardan İbrahim Tali Uysal ise mahkeme başkanına, “Ne kadar inkâr ederseniz edin, milyonlarca kişi Kürtçe konuşuyor.” dedi. Bunu üzerine mahkeme başkanı, “Milyonlarca kişinin Kürtçe konuştuğunu, Kürt dilinin olduğunu biliyoruz. Buna itirazımız yok.” karşılığını verdi.
    Daha sonra savunma için söz verilen sanıklardan Kemal Aktaş, Çimen Işık, Mehmet Nimet Sevim, Lütfi Dağ, Bayram Altun, Alican Önlü, Ahmet Birsin, Ali Oraç, Hasan Hüseyin Ebem ve Ercan Akyol’un Kürtçe konuşmalarını, sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar söz olarak tercüme etti. Sanıklardan Ercan Sezgin ise Kürtçe olarak savunma yapacağını, bunun Türkçe‘ye saygısızlık anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Yılmaz ise “Biz de Kürtçe’ye saygılıyız.” ifadelerini kullandı.

    DAVAYI CHP ADINA TANRIKULU İZLEDİ
Daha önce KCK sanıklarının avukatlığını yapan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, bu sefer CHP adına davayı izledi. Duruşmayı birlikte takip edecekleri duyurulan Süheyl Batum ise Diyarbakır‘a gelmedi. Duruşmayı ayrıca BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri ve belediye başkanları tam kadro izledi. Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan da duruşmayı Gültan Kışanak ile yan yana izledi.
    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104‘ü tutuklu 152 sanık hakkında ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak ve terör örgütüne yardım ve yataklık etmek‘ suçlarından 15 yıl ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.