Hikmet Sami Türk'ten Açıklama

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, referandumda 'evet' çıkarsa AK Parti'nin başkanlık sistemini getirmeyi düşündüğünü ileri sürdü.

Eski bakan Hikmet Sami Türk, baba ocağı Bafra ilçesine gelerek, babası Süleyman Türk'ün Bafra Asri Mezarlık'taki kabrini ziyaret ettikten sonra Bafra Belediyesi Toplantı Salonu'ndaki protokol bayramlaşmasına katıldı.
Gündemdeki konularla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Hikmet Sami Türk, "Yargı ile ilgili olan değişikliklerde hatayı daha sonra gidermek olmaz. Sonuç 'hayır' çıkarsa diğer olumlu gördüğümüz sorunları onarma imkanı var ama 'evet' çıktığı takdirde bu anayasa değişikliği benim düşündüğüm gibi aksaklıkla gidecektir, bunu kolay kolay düzeltme olanağı bulunmaz. Bir defa anayasa değişikliği yürürlüğe girdiği zamandan itibaren 30 gün içerisinde kurulların Anayasa Mahkemesi, Hakim ve Savcılar Yüksek
Kurulu'nun yeniden yapılandırılması tamamlanmış olacak. Önümüzde en geç 2011 temmuz ayında yapılması gereken milletvekilliği genel seçimi var. Dolayısıyla yeniden bir anayasa değişikliği gündeme gelmesi mümkün değildir. Anayasa değişikliği kabul edilse de ret edilse de önümüzdeki milletvekili seçimlerini etkileyecektir" dedi.
"Referandum bir anlamda AK Parti'ye ve Başbakan'a güven oylamasına dönüşmüştür" diyen Türk, "1988'de dönemin başbakanı Özal'a güven oylamasına dönüşmüştü. Bu halk oylaması 'hayır'la sonuçlanırsa önümüzdeki secimin AK Parti tarafından sorunlu geçeceğini söyleyebiliriz. Evet çıkarsa da iktidar partisinin secim avantajı söz konusu olacaktır. Referandumdan 'hayır' çıkarsa AK Parti'nin sonunun başlangıcı olacaktır. Eğer evet çıkarsa AK Parti başkanlık sistemini getirmeyi düşünmektedir. Ben bu anayasa
değişikliğini, yapılmak istenen değişikliğin, yargı ile ilgili olanlarının Türkiye için sakıncalı ve daha sonra düzeltilmesi olamayacak olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Sanatçıların oylarının rengini açıklamasına da değinen Türk, "Evet, diyeni de var. Hepsi söylemiyor. Tersini söyleyenler de oldu. Örneğin ilk başta Gülben Ergen 'hayır' demişti. Fakat aile baskısı yüzünden eşi Mustafa Erdoğan tarafından 'eşim evet diyecek' diyerek açıklama yaptı" ifadelerini kullandı.