Sanayi tekledi

Yılın başından bu yana ekonomideki toparlanmaya bağlı çift basamaklı artış kaydeden toplam sanayi üretimi...


Yılın başından bu yana ekonomideki toparlanmaya bağlı çift basamaklı artış kaydeden toplam sanayi üretimi temmuzda ilk kez tek basamak arttı. Ekonomistler, artıştaki yavaşlamanın baz etkisinin kaybolmaya başlamasından ve ihracat artışındaki yavaşlamadan kaynaklandığına dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplam sanayi üretimi temmuzda yüzde 8.6 artış kaydetti. Yılın ilk yedi ayındaki üretim artışı ise geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 14.4 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise aylık ve yıllık bazda artış kaydetti. Aylık değişim yüzde 0.3 olurken, yıllık değişim yüzde 8.9 oldu. 

Gözler ikinci çeyrek büyümede
Ana sanayi gruplarına bakıldığında geçen yıla kıyasla en iyi performansı yüzde 11.7'lik artışla ara malı imalatının kaydetti. Bunu yüzde 10.4 ile yatırım eğilimini gösteren sermaye malı imalatı, yüzde 8.8 ile dayanıklı tüketim malı imalatı izledi. Enerji üretimi ise yüzde 5.7 arttı.
Sanayinin alt sektörlerinde temmuzda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.1 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 10.1 arttı. Otomotivdeki büyüme fabrikaların yaz tatilinde olmasının da etkisiyle yüzde 6'da kaldı.
Ekonomi çevreleri, bundan sonra 14 Eylül'de açıklanacak çeyrek dönem gayri safi yurtiçi hasıla verisine odaklanacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk yarısı için yüzde 10 civarı büyüme beklediğini açıklamıştı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de dün yaptığı açıklamada ikinci çeyrekte yüzde 8-10 arasında bir büyüme yaşanacağını belirterek, 2010'da yüzde 6 veya 6'nın biraz üzerinde bir büyüme yaşanacağını söyledi.


İvme kaybı sürecek

T-Bank başekonomisti Veyis Fertekligil, artışta yavaşlamanın beklendiğini belirtirken, "Üretimdeki ivme kaybının geçen yıldan kaynaklanan baz etkisinin hafiflemesi ve ihracatın artış hızında gözlenen yavaşlama ile yılın geri kalanında da devam edeceğini tahmin ediyoruz. AB ülkelerinde toparlanmanın oldukça yavaş seyretmesi de özellikle ihracatçı sektörlerdeki büyümeyi olumsuz etkileyecek" dedi. 


Son çeyrek eksi olabilir

Destek Menkul araştırmadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, üçüncü çeyrek boyunca sanayi üretimindeki büyümenin ılımlı bir düşüşe işaret edeceğini ancak son çeyrekten itibaren sert iniş, hatta eksi rakam çıkma olasılığının bulunduğuna dikkat çekti. Tokalı, "Hem baz etkisinin terse dönmesi, hem de küresel ekonomide yaşanan sorunlar iç ekonomik aktivitede etkili" dedi.

İç talep etkili oldu

Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (OKFRAM) tarafından hazırlanan raporda, kriz sonrasında sanayi üretim endeksinin, Baltık Navlun Endeksi'nden daha iyi performans gösterdiği, bunda da iç talebin etkili olduğu belirtilirken, "Tüketici güvenin kriz sonrasında çabuk bir toparlanma yaşaması, sanayi üretimi rakamının da hız kazanmasına neden olmuştur" denildi.

'Yılsonu enflasyonu yüzde 7.5'i bulur'
Merkez Bankası'nın anketine göre, 2010 yılı sonu enflasyon beklentisi, eylül ayının ilk anketinde yüzde 7.34'ten 7.5'e yükseldi. Merkez Bankası, eylül ayı ilk dönem beklenti anketine göre yılsonu büyüme beklentisi değişmeden yüzde 5.5 olarak kalırken, cari açık beklentisi ise 33.74 milyar dolara yükseldi.