Türk müzik kültürü arşivine, internet üzerinden ulaşılabilecek
Türk müziğinin yüzlerce yıllık bilgi birikimini içeren 'Türk Müzik Kültürü Hafızası' projesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın ev sahip
Geçmiş ile gelecek arasında notalardan bir köprü oluşturmayı amaçlayan proje de 70 binin üzerinde eser bilinen bütün versiyonlarıyla ve toplamda 250 bin sayfayı aşan dev bir arşiv halinde internet üzerinden hizmet vermek üzere bir araya getirilerek yerli ve yabancı sanat bilim çevrelerinin kullanımına sunuldu.
'Türk Müzik Kültürü Hafızası' projesi tanıtım toplantısına, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin ve sanatseverler katıldı.
Açılış konuşmasında projesini anlatan Mehmet Güntekin, "Projenin adı, içerdiği geniş bilgi birikimini gösteriyor. Bir kitap veya konser tanıtımında farklı olarak alışagelmişin dışında, çağın teknolojisin içeren bir projeyi size sunuyoruz. 70 binin üzerinde eser, bilinen tüm versiyonlarıyla eklendi. Yüzyıllar ötesi için emsalsiz bir proje gerçekleştirildi." dedi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Aajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise "Çok özel bir proje için buradayız. Bu önemli bilgilerin önceden arşivlenmediğini duyunca çok üzülmüştüm. Diğer ülkeler müziklerini koruyor ve evrenselleştiriyorlar. Türkiye'de ise son dönemde popüler müziğin gündeme çıkmasıyla sanat musikisi yetim ve öksüz kalmıştı. Klasik Türk Müziği devlet korusu ile yenilecek bir arşiv hazırlandı. 2010 yılında sonra yeni nesillere yüzyıllardan gelen duygu dünyamızın zenginliğini öğreteceğiz." ifadelerini kullandı.
Projenin asıl mimarlarından TRT İstanbul Sanatçısı Aytaç Ergen "2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na düzenlediği etkinlikler arasında bize de yer verdiği için teşekkür ederim. Ufak hayaller bizi bugünlere getirdi. Bir araştırmacı için bulabileceği bütün bilgiler mevcut bir kayıp hazineyi birleştirme fırsatı bulduk. Umarım müzik camiasına hayırlı olur." şeklinde konuştu.