Tunceli'de Baraj Çalışmasına Gelen Görevliler Linçten Zor Kurtuldu

Tunceli'nin Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan barajlar için sondaj çalışmasını yapmak üzere gelen teknik elemanlar, linç edilmekten son anda kurtuldu.

Munzur Vadisi'ne inşa edilmesi planlanan Kaletepe Barajı sahasında sondaj çalışmaları yapmak üzere bölgeye gelen ekibi gören bazı vatandaşlar, görevlileri uyardı. Çevre gönüllüsü Av. Barış Yıldırım, yapılacak barajlar için uzun devreli gelişme planının olmadığı gerekçesiyle bu yerde herhangi bir çalışmanın yapılamayacağını, şirketlerin kendi özel hukuk çerçeveleri içerisinde burada başlattıkları faaliyetlere hukuki statü kazandırmayacağını belirterek yaptıkları işin yasal olmadığını, faaliyetlerine son
vermelerini istedi. Ancak sondaj şirketi yetkilileri faaliyetlerini sürdürünce kalabalık grup, makineleri tahrip edip görevlileri tartaklamak istedi. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, çalışanları linç edilmekten ve makineleri tahrip edilmekten son anda kurtarldı. Vatandaşları sakinleştirmeye çalışan Av. Barış Yıldırım, "Çevre ve Orman Bakanlığı'na yaptığımız başvuruda, burada yapılan barajlardan haberdar olmadığı bildirildi" dedi.
Emek Partisi Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç da, "Yapılacak barajlara karşı Dersimliler olarak hiçbir düşünce ayırımı olmadan birlikte çekinmeden mücadelelerine yasal ve demokratik yollardan devam edeceğiz. Araçlara zarar vermek isteyen arkadaşlarımızla aynı duyguyu paylaşıyorum, ancak bu mücadelenin büyümesi için bu tip reaksiyonlardan şimdilik uzak durmamızı öneriyorum. Ancak kimseden korkmuyoruz, tek kişi bile kalsak bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.
BDT Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Dersim'de Uzunçayır Barajı'ndan sonra hiçbir barajın yapılmasına geçit vermeyeceğini belirterek, "Son 5 dakikada duyulan haber üzerine bu kadar insan toplandı. Şu unutulmamalıdır, şu ana kadar insanlarımız sessiz ve sakin duruyorlarsa, bize verilen sözler üzerinedir. Çünkü Uzunçayır Barajı'ndan sonra diğer baraj projeleri gözden geçirilecek dendi. Bize, 'Diğerleri yapılmayacak" dendi. Halkımız şu anda diğer barajların yapılmayacağı konusunda bir umudu olduğu
için bekliyor. Ama sabrımızı daha fazla sınamayın, Dersimde herkes tek vücut olarak cevap vermesini bilir. Bundan sonra burada mühendisi ile işçisi ile emekçisi ile buraya çalışmaya gelen hiç kimseye acınmayacaktır. Çünkü biz bundan sonra her bir baraj projesi yeniden yerinden edinmedir. Yeniden göçtür ve biz tarihimizde bunu çok yaşadık, artık yeni bir tanesine geçit vermeyeceğiz. Göç etmeyeceğiz, göç ettirilmeyeceğiz. Bundan ötürü buraya çalışmaya gelen kim olursa olsun bunu göz önünde bulundurmalıdır.
Artık halkın sabrı taştı, her zaman bu kadar makul olmayabilir. Bundan sonra bu kadar sakin olmayacağız" şeklinde konuştu.
Bu açıklamalar ve konuşmalardan sonra kalabalık grup, sondaj araçlarının vadiden çıkmasına izin verdi.