Ceylan Önkol Ölümünün 1. Yılında Mezarı Başında Anıldı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde geçen yıl meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ceylan Önkol, mezarı başında anıldı.

Anma için Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Demirlibağ köyüne giden AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, Saadet Partisi GİK Üyesi Yazar Emine Uçak Erdoğan, Dünya Demokrasi Hareketi Genel Başkanı Bayram Zilan, Genel Sekreter Tahsin Topçu ve beraberindeki heyet, aileyle görüştükten sonra Ceylan Önkol'un mezarının başına giderek dualar etti.
Ziyarette Ceylan'ın annesi Saliha Önkol, Zeynep Dağlı ve beraberindeki heyete olay gününü Kürtçe anlatarak, kızı Ceylan'ın fotoğrafını kucağından indirmedi. Milletvekili Dağı, Ceylan'ın, bir yaşını doldurmamış aynı ismi taşıyan ablasının kızına Cumhuriyet altını taktı.
Ceylan'ın ağabeyi Rıfat Önkol da olay günü Ceylan'ın boynunun bükük olduğunu, annesinin elini öptükten sonra evden ayrıldığını söyledi. Ceylan'ın, annesinden öğle yemeğinde makarna istediğini belirten Önkol, ''Öğlen vakti annem saatin kaç olduğunu sordu, çünkü Ceylan gelecekti. Bu sırada köyün üzerinden bir uğultu sesi geldi. Birkaç saniye sonra da patlama oldu. Dışarı çıktık, komşulara ne olduğunu sordum. Ceylan'ın hayvanları götürdüğü yerden duman yükseldiğini söylediler. Koşarak olay yerine gittim,
annem de geldi. Annem Ceylan'ın iç organlarını toplayıp eteğine koydu'' diye konuştu.
Soruşturmanın hala tamamlanamamasına tepki gösteren ağabey Önkol, ''Aradan bir yıl geçti. Kimse kapımızı çalmadı, başsağlığı bile dilemedi. Ceylansız bir yıl geçti. İçimiz yanıyor. Psikolojimiz bozuldu. Failler bulunursa Ceylan yeniden doğmuş gibi sevineceğiz'' dedi.
Dağı ve beraberindekiler, Ceylan Önkol'un mezarını ziyaret ederek dua okudu. Dünya Demokrasi Hareketi Genel Sekreteri Tahsin Topçu, Önkol'un mezarı başında yaptığı açıklamada, olayın faillerinin bulunamamış olmasının acılarını daha da derinleştirdiğini kaydederek, ''Bilinmelidir ki burada kaybettiğimiz sadece mahzun bir kız çocuğu değil en nihayetinde aslında kaybettiğimiz insanlık vicdanıdır'' dedi.
AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı da toplumun acılara ortak duyarlılığı göstermesinin önemli olduğunu vurguladı. Ortak bir duygu birlikteliğini yeniden inşa etmek gerektiğini anlatan Dağı, şöyle konuştu:
''Bu hepimizin görevi. Burada hiçbir ayrımcılık gütmeden şeffaflaşma yönünde büyük adımlar atarak, demokratikleşme ile olabilecek bir şey. Yeni Ceylan vakaları olmasın, çocuklarımız ölmesin. Bu tür acılarla Türkiye karşı karşıya kalmasın. Bunlarla yüzleşmenin cesaretini ortaya koyabilmemiz lazım. Mesafeler alındığına inanıyorum. Özellikle 12 Eylül sonrası başlayan yeni bir süreç var. Muhalefet ve iktidarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla çok büyük bir sınavdan geçiyoruz. İnşallah hepimiz için bu sınavdan
alnımızın akıyla çıkarız. Aileye başsağlığı diliyorum. Ceylan bizi birleştiren bir unsur olsun. Soruşturma sürecinin bundan sonra daha hızlı sürmesi gerekir. Toplumun şeffaflaşması için çok ciddi talep var.''
Saadet Partisi GİK Üyesi Emine Uçak Erdoğan da, Ceylan'ın bir sembol haline geldiğini, bu olayın faili meçhul olarak kalmamasının bölgede bundan sonra bu tip olayların yaşanmamasının tek yolu olduğunu söyledi.