Avrupa Birliği Uyum, Danışma Ve Yönlendirme Kurulu Çorum'da Toplandı

Avrupa Birliği Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu yoğun bir katılımla Çorum'da toplandı.

Turgut Özal İş Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Çorum Valisi Vali Nurullah Çakır, Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, belediye başkanları, kaymakamlar, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine hazırlanmasına yönelik yapılan çalışmalar ele alınarak, "Türkiye bu sürecin neresinde?" sorusuna ilişkin cevapların aktarıldığı toplantıda, ayrıca AB Hibe Programları ve uygulanabilir proje hazırlanmasına yönelik teknik sunumlar yapıldı.
"Çorum'un her alanda katma değer sağlayan bir il olması ile ilgili önemli iddialarımız ve çalışmalarımız var" diyen Vali Nurullah Çakır, kamu dinamizminin de özel sektör dinamizmine yetişmesi yönünde hedeflerinin bulunduğunu söyledi.
AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, AB müzakerelerindeki gelinen nokta, oluşturulan kurulların nedeni, illerin proje kapasiteleri ve AB sürecinin neden önemli olduğuna ilişkin soruların cevaplarını paylaştığı konuşmasında, Türkiye'nin AB sürecini tamamen kendine özgüven duygularının hakim olduğu bir atmosferde yürüttüğünü, asla bir eziklik ve aşağılık kompleksi taşımadığını aktardı.
Avrupa Birliği'nin bir kıta gücü olmaktan çıkıp küresel güç haline gelebilmesi için Türkiye'nin üyeliğini kesinlikle kabul etmesi gerçeğine gönülden inandıklarının altını çizen Cangir, Türkiye'nin asla bir eksen kayması sorunu bulunmadığını, Türkiye'nin Avrupa yürüyüşünün asırlar öncesine dayandığını, ünlü tarihçilerin Türkiye'nin 1526'dan beri Avrupa devletler sisteminin bir parçası olduğuna dair önemli tespitlerinin bulunduğunu vurguladı.
Daha sonra kürsüye gelen Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı AB İşleri Uzman Yardımcısı Sinem İçöz de sunumunda, doğru olduğu varsayılan yanlışlara dikkat çekti. İçöz, proje hazırlama konusunda bilinmesi gereken teknik noktalara vurgu yaptığı konuşmasında, Türkiye olarak AB bütçesini finanse ettiğimiz yönündeki bilginin de yanlış bir bilgi olduğunu aktardı.
Her konuda AB'nin desteğinin alınabileceğini de özellikle hatırlatan Uzman Yardımcısı Sinem İçöz, "Yeter ki doğru proje yapılabilsin, her konuda AB desteği alabilmek mümkündür" dedi.

GENEL SEKRETER YARDIMCISI VALİ ÇAKIR'I ZİYARET ETTİ
AB Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu Genişletilmiş Kurul Toplantısı'na katılmak üzere Çorum'a gelen AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, Vali Nurullah Çakır'ı makamında ziyaret etti.
Vali Nurullah Çakır, ziyareti esnasında yaptığı açıklamada AB Genel Sekreterliği'nin AB Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu adında alt birimlerin iller genelinde kurulması, AB uyum sürecinin bütün illerde yerel bazda doğru ve hızlı bir şekilde tanıtımının yapılması ve bununla ilgili olarak Çorum'da çalışmalar başlatılmış olmasının önem arz ettiğini söyledi.
Vali, Mehmet Cangir'in AB konusunda bilgilendirmek için burada olduğunu belirti. AB sürecine entegre olmak konusunda, diğer iller arasında Çorum'un en iyi yeri alarak, başarılı olacağına inandığını belirten Vali Nurullah Çakır, Çorum'da oluşturulan AB Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu'nun diğer illerdeki uygulamaları da dikkate alacak şekilde çalışmalarına hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti.
Vali Nurullah Çakır, ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek Mehmet Cangir'e teşekkür etti.
(MMY-BÖ-EA-Y)