Suriye: Barış konusunda İsrail'den söylem değil eylem bekliyoruz
Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton ile bir araya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Ortadoğu barış süreci konusunda "İsrail'den söylem d
Suriye resmi haber ajansı Sana'da yer alan haberde ABD ve Suriye arasındaki ikili ilişkilerin normalleştirmenin önündeki engelleri ortadan kaldıracak yapıcı diyalogun sürdürülmesi gereği üzerinde iki tarafın mutabakata vardığı belirtildi.Ortadoğu barış sürecininde ele alındığı görüşmede, Clinton, Amerika Başkanı Barack Obama'nın, barışın tüm yönleri ile sağlanması yönünde çalışacağını belirtti.
SURİYE, İSRAİL'DEN SÖYLEM DEĞİL EYLEM BEKLİYOR
Clinton ve Muallim gerçekleştirdikleri görüşmede Ortadoğu'daki barışın sağlanması ve barışın önündeki engellerinin kaldırılması konularını masaya yatırdı. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Ortadoğu barış süreci ile ilgili olarak "Barışı sağlama iradesi ile ilgili Suriye, İsrail'den söylem değil, eylem bekliyor. Barışı sağlamak için biz her zaman durduğumuz yerdeyiz." dedi.
ABD ve Suriye dışişleri bakanları ayrıca bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdi. Her iki taraf Suriye ile Lübnan arasında iyi ilişkilerin kurulması yönündeki arzularını dile getirdi. Muallim ve Clinton, Irak'ın güven ve istikrarına, son parlamento seçimlerini kazanan tüm parlamento gruplarının katılımıyla ulusal birlik hükümetinin kurulmasına verdikleri önemi ifade etti. İki bakan dış müdahalelerden uzak Irak'ın birliği, Araplığı, bağımsızlığı ve egemenliğine özen gösterdiklerini belirterek, Irak'ın tüm komşularıyla iyi ilişkiler kurması gereğine vurgu yaptılar.
Görüşmeye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal el Mikdat, Suriye'nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa, Dışişleri Bakanlığı Dış Basın Departman Müdürü Büşra Kenefani ABD tarafından ise Ortadoğu barış temsilcisi George Mitchell, Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns, Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Jeffrey Feltman ve Ortadoğu Barış Temsilcisi Yardımcısı Frederick Hoff katıldı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Eylül ayının ortalarında ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Senatör George Mitchell'i kabul etmişti. Esad, görüşmede Ortadoğu istikrar ve güvenliğinin tek güvencesi olması itibariyle, Suriye'nin barış seçeneğine bağlı kaldığını belirterek barışın, adil olmaması ve hakların sahiplerine iade edilmemesi halinde, barışın sağlam ve kalıcı olamayacağı vurgusunda bulunmuştu.
Öte yandan Suriye lideri Esad, barış müzakerelerinin başlatılması için, net ilkeler belirlenmesi ve üzerinde anlaşmaya varılacak noktaların uygulanmasının güvence altına alınması gereğine işaret etmişti. Esad, "Suriye'nin barışın sağlanması için İsrail'den talep ettikleri taviz değil, yasal sahiplerine tamamıyla geri verilmesi gereken gasp edilmiş topraklardır." diyerek toprak iadesi olmadan barışın sağlanamayacağının altını çizmişti.
Esad ayrıca, Fransa'nın Ortadoğu Temsilcisi Jean Claude Cousseran'ı kabulünde, Suriye'nin barışı sağlama yönündeki tutumunu belirterek, sürece Türkiye'nin de dahil edilmesini istemişti.