Mey İçki, Burgaz'ı alıyor

Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, Burgaz'ı alacaklarını açıkladı.

Mey İçki’nin 6 yılının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Yorgancıoğlu, Burgaz konusunu da değerlendirdi. Yorgancıoğlu şunları kaydetti:

“TMSF tarafından ihale açıldığında biz bu ihaleyi piyasanın yeniden sağlıklı koşullara kavuşmasını sağlayacak önemli bir araç olarak gördük ve kuşkusuz başka şirketlerin de katılacağını öngörerek başvurduk. Ancak bizden başka başvuran olmadı ve Rekabet Kurulu da TMSF’nin Burgaz’ı bize satmasına izin vermedi. Öte yandan devletin de bu şirketten alacağının hiç değilse bir bölümünü tahsil etmesi gerekiyordu. Tekrar ihaleye çıkarılsa yine bir alıcı çıkmayacağı anlaşılınca ödeyeceğimiz fiyatın yanında bazı koşullar da konularak satışın bize yapılmasına izin verildi. Doğrusunu isterseniz, bu koşullarda böyle bir alım yapmak Mey açısından ciddi bir özveri olarak değerlendirilmelidir. Bu satış, TMSF, Rekabet Kurumu ve bizim açımızdan uzun ve zahmetli bir süreç oldu.”

Sonuçta Rekabet Kurulu’nun şartlarını kabul ederek şirketi almaya karar verdiklerini belirten Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Votka 67’yi devretmemiz koşuluna karşılık İstanblue votka markası bizim olacak. Ürünlerimiz en yüksek kalite standartlarında üretilir, sorumluluğumuza verilen markalı ürünlerin de aynı kalitede üretilmesi temel meselemiz olacak. Burgaz’ın rakı, cin, likör markaları ve varlıkları da şartnameye bağlı olarak elden çıkarılacak.”

Mey, Burgaz için TMSF’ye 62.5 milyon dolar teklif etmişti.

‘Büyük ortak Gelir İdaresi’

Yorgancıoğlu, sigara ve içkiden Sağlık Vergisi alınması iddiaları üzerine de şu görüşleri dile getirdi:

“Bu bizim hiç beklemediğimiz birşey. Şu anda bir şişe içkinin aşağı yukarı yüzde 68’i vergi. 31 Aralık’ta yüzde 10 gibi, çok yüksek bir ÖTV artışı oldu. Eğer tekrar artış olacaksa bu herşeyden önce kaçak, sahte ve kayıtdışılığı körükler. Şu anda hakikaten limitlerdeyiz. Bizim en büyük ortağımız Gelirler İdaresi.”

Bu yıl rakı pazarının küçüleceğini, Mey’in toplam cirosunun da düşeceğini öngören Yorgancıoğlu, geçen yıl 950 milyon dolar olan cironun bu yıl 925 milyon dolara inebileceğini söyledi. Yorgancıoğlu, “Konya, Kayseri gibi şehirlerde içki tüketiminin oranı nedir?” sorusu üzerine, içki tüketiminin yüzde 75’inin Kuzey, Batı ve Güney’de, yüzde 25’inin Ankara’da, yüzde 25’nin de Ankara’nın doğusunda olduğunu anlattı. Yorgancıoğlu, “Kayseri, Konya gibi bölgelerde de içki tüketimi var” dedi.

FT: Kovboy rakıyı bırakmaya hazır

2006’da Mey İçki’nin yüzde 90’ını 810 milyon dolara satın alan ABD’li yatırım fonu Texas Pacific Group’un (TPG) Mey İçki hisselerini elden çıkarmaya hazırlandığı iddia edildi. Financial Times (FT) gazetesi, Mey İçki’nin Burgaz’ı almaya karar vererek fiyat rekabetinde rahatladığını ve yatırım fonu TPG’nin de 2 milyar doların üzerinde bir fiyatla Mey İçki’yi satmaya ya da halka arza hazırlandığını yazdı.

TPG’nin ekimde satış için hangi yatırım bankasından danışmanlık alacağına karar vereceğini belirten FT, TPG’nin Mey İçki’deki yatırımının 5 katını kazandığını belirtti. FT, Türkiye’de rakının ‘aslan sütü’ olarak bilindiğini, Mey’in de rakı pazarının yüzde 70’ini elinde bulundurduğunu kaydetti. Gazete uzmanların kârı hızla artan şirketin halka arzı seçmesinin daha büyük olasılık olduğunu görüşünü de iletti.

Mey CEO’su Galip Yorgancıoğlu, TPG’nin Mey’in geleceğiyle ilgili, aralarında çıkış opsiyonunun da bulunabileceği alternatifleri değerlendirebileceğini söyledi. Yorgancıoğlu, şu anda şirket içinde bu konuların konuşulmadığını ve hissedarlar nezdinde alınmış bir karar olmadığını söyleyerek, “Biz tümüyle pazarı büyütme hedefine konsantre olmuş durumdayız” dedi.