Ban Ki-mun'a Türk Temsilci Birleşmiş Milletler

Özlem Şahin Şakar - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal'ı, Pakistan'a yardımlardan sorumlu özel temsilcisi olarak atadı.

Özlem Şahin Şakar - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal'ı, Pakistan'a yardımlardan sorumlu özel temsilcisi olarak atadı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri ile görüşmesinin ardından BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 'BM'nin talebiyle Türkiye önemli bir uluslararası göreve daha çok değerli bir diplomatını gönderiyor' dedi.
Davutoğlu şöyle konuştu:
'Bu bizim onur duyduğumuz bir gelişme, Müsteşar Yardımcımız Engin Soysal bugünden itibaren BM Genel Sekreterinin Pakistan Özel Temsilcisi olarak atandı ve BM'nin Pakistan'daki bütün operasyonlarının tek yetkilisi olacak. Bu görev, BM sistemi içinde de Genel Sekreterlik Yardımcılığına denk düşen önemli bir pozisyon.'
Davutoğlu Engin Soysal'ın bu göreve atanmasıyla ilgili teklifin, BM Genel Kurul çalışmaları sırasında geldiğini belirterek, 'Yani aylarca yürütülen bir kampanya ya da bir çalışmayla elde edilmiş bir sonuç değil, aksine BM Genel Kurul çalışmaları esnasında bundan 5 gün önce konu ilk defa bize açıldı. Biz konuyu değerlendirdik' dedi.
Konuyu hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişare ettiklerini ve kendilerinden talimatlarını aldıklarını belirten Davutoğlu, 'Konu BM olunca, hele hele Pakistan olunca Türkiye'nin yapmayacağı fedakarlık ve katkı yoktur' dedi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şak Mehmud Kureşi'nin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu konuda kendisinden şahsen destek istediğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
'Bütün taraflar 3-4 gün içinde sayın Soysal üzerinde mutabık kaldılar, bu BM'de çok az görünen hızda sağlanan bir mutabakat. Bu Türkiye'ye duyulan güveni yansıtıyor. Türkiye'nin bu konularda bütün ülkeler nezdinde ne kadar büyük bir güvene sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Tabii Sayın Soysal'ın Pakistan Büyükelçisi olarak geçmişte Pakistan'a vermiş olduğu hizmetin başta Pakistan olmak üzere uluslararası toplum tarafından ne kadar güçlü bir şekilde değerlendirildiğini de gösteriyor. Ben sayın Soysal'ı kutluyorum. Kendisinin bu göreve atanması Türkiye Cumhuriyeti'nin BM tarihinde elde ettiği en üst görev, sayın Kemal Derviş'le birlikte. Bu bizim için büyük bir onur meselesidir. Hem kendisini tebrik ediyorum hem de bundan sonra artık BM temsilcisi olacağı için Türkiye'nin her zaman çalışmalarında yanında olacağını, dost ve kardeş Pakistan'a yapılacak katkılarda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını bir kez daha teyit ediyorum, hayırlı olsun.'
Davutoğlu, Soysal'ın New York'ta da bir ofisinin olacağını ama çalışmalarını Pakistan'da bizzat yöneteceğini söyledi.
Davutoğlu, Soysal'ın bir hafta içinde göreve başlayacağını da belirterek, 'Bizim için Türkiye'ye hizmet etmekle Pakistan'a hizmet etmek arasında bir fark yok. Kendisini Bakanlık olarak çok arayacağız ve eksikliğini hissedeceğiz. Kendisiyle iftihar ediyoruz' dedi. Davutoğlu bir soru üzerine Soysal'ın normal görev süresinin bir yıllık olduğunu ama görev süresinin uzatılabileceğini belirtti.
Başka bir soru üzerine de Davutoğlu 'Bu BM'den gelen bir taleptir, bu BM tarafından yapılan bir atama. Bu çok kısa süre içinde sağlandı, 2 gün içinde onay oldu. Bu da şunu gösteriyor, Türkiye söz konusu olduğunda bir tartışma yaşanmıyor, teklif bize BM'den geldi' dedi.

-SOYSAL'IN AÇIKLAMALARI-

Müsteşar Rauf Engin Soysal da yaptığı açıklamada, kendisine verdikleri destek için tüm Türk yetkililere çok teşekkür ederek atamayı yeni öğrendiğini ve heyecanlı olduğunu ifade etti. 
Görevin kendisi için son derece büyük ve kutsal bir görev olduğunu belirten Soysal, 'Pakistan'ın Türk insanının ikinci evi' olduğunu, Pakistan'da daha önce de görev yaptığını ve sorunlarını Türkiye'nin sorunları olarak gördüklerini söyledi. Soysal, Pakistan'da elinden gelen her türlü çalışmayı hem BM'nin Pakistan temsilcisi hem de Türk devleti adına en iyi şekilde gönülden yerine getireceğini sözlerine ekledi.
Soysal, görevi bir süredir sürdüren Fransız Jean Maurice Ripert'ten devralacak.
27.09.2010 22:31:38