Tobb/mete: 'Fransa İle Ticaret Hacmimizi 15 Milyar Euro'ya Çıkarabiliriz'
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacmini kısa vadede 15 milyar Euro'ya çıkartabileceklerini söyledi.
Fransa iş dünyasının temsilcileri TOBB'un konuğu oldu. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin başkanlığında, DEİK Türk-Fransa İş Konseyi, karşı kanat kuruluşu MEDEF International heyeti ile bir çalışma yemeği düzenlendi.
TOBB Birlik Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Halim Mete, iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vadede 15 milyar Euro'ya çıkartabileceklerini ifade ederken, Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre, Türkiye ekonomisinin ne kadar kuvvetli ve dirençli olduğunu kriz karşısında ispatladığını söyledi.
Mete ve Lemierre üçüncü ülkelerde güç birliğine gidilerek kârın ve riskin paylaşılması gerektiği hususunda görüş birliğine vardı.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye'nin, İtalya'dan Çin'e uzanan engin coğrafyada, demokrasiyle yönetilen ve serbest piyasa ekonomisine sahip sanayi devi tek ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2002-2008 döneminde yıllık ortama yüzde 6 büyüme gerçekleştirdiğine işaret eden Mete, "Avrupa'daki her 3 televizyondan ve beyaz eşyadan biri Türk malı. Türkiye, Amerika'dan sonra dünyada 7 ayrı marka araba üretilen ikinci ülke. Müteahhitlik sektöründe ise
uluslararası ölçekte iş yapan şirket sayısı bazında, Çin'in arkasından dünyada 2. sırada yer almaktayız. Yurtdışındaki projelerimizi büyük başarıyla tamamlıyoruz. Bugüne kadar, 80 ülkede toplam 160 milyar dolar değerinde, 5 bin 200 proje üstlendik. 2009'da küresel krize rağmen, 20 milyar dolarlık yeni iş aldık. Biz bu başarıları Fransız meslektaşlarımız ile paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
"FRANSA EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELERDEN BİRİSİ"
Küresel kriz sonrası yeniden şekillenen güç dengeleri içinde daha fazla işbirliği ile yeni bir küresel düzen kurmanın ve bir refah alanı yaratmanın işadamlarının elinde olduğunu kaydeden Halim Mete, şöyle konuştu: "Fransa ile ikili ilişkilerimizde ise kat ettiğimiz mesafe çarpıcı. Fransa Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerden biri. Son 10 yılda dış ticaret hacmimiz yüzde 183 artmış ve bugün bu rakam 11 milyar Euro'ya ulaşmıştır. Ortak gayretlerle, ticaret hacmimizi kısa vadede 15 milyar Euro'ya
çıkartabiliriz. Diğer taraftan, doğrudan yatırımlar konusunda, Türkiye'de Fransız şirketleri ikinci. Biz bu verileri yeterli görmüyoruz ve Sizleri Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyoruz."
Üçüncü ülkelerde işbirliği kurma konusunda ise potansiyelin kullanılamadığını bildiren Mete, " Irak ve Körfez bölgesi başta olmak üzere, Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkasya ve Orta Asya'da iş yapma tecrübelerimiz var. Bölgeyi çok iyi tanıyoruz. Bu bölgelerde de işbirliği yapabiliriz. Türkiye ve Fransa'nın birbirine rakip olarak çalışmak yerine, güçlerini birleştirerek, üçüncü ülkelerde lider bir ittifak haline gelebileceğine inanıyoruz" dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, önümüzdeki Kasım ayında, Fransa'nın G-20 dönem başkanı olacağını hatırlatarak, "Bize göre, G-20'deki en büyük eksiklik reel sektörün temsil edilmemesidir. Tıpkı finans sektörü gibi, reel sektör temsilcilerinin de G-20'de yer almasının önemli olduğuna inanıyoruz. Fransa'nın dönem Başkanlığı sırasında bu konunun dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ AB İÇİN KAZANÇ OLUR"
Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Mete, AB'nin ekonomik ve siyasi hedeflerini gerçekleştirmesinde ve küresel gücünün pekişmesinde, Türkiye'nin pozitif katkısının önemsenmesi gerektiğini anlattı. "Türkiye'nin AB Üyeliği, komşu ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrar sağlayacak, AB'nin dönüştürücü gücünü de pekiştirecektir. Türkiye'nin üyeliği Avrupa Birliği için de kazançtır" ifadesini kullanan Mete, reformlarını gerçekleştirmiş güçlü bir Türkiye'nin, Avrupa Birliği için de faydalı bir müttefik
olacağını bildirdi.
"HALİM METE, TİCARETTEKİ SORUNLARI ANLATTI"
Türkiye'nin dış ticaretinin yaklaşık yarısının AB üyesi ülkelerle gerçekleştiğine dikkat çeken Halim Mete, şunları söyledi: "Mal satıyoruz. Aynı şekilde sattığımızdan fazlasını da alıyoruz. Ancak, sattığımız veya aldığımız malların nakliyesinde sorunlar, kısıtlamalar ve ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalıyoruz. Taşıma kotalarını aşamıyoruz. Neredeyse yarım asırlık bir geçmişi olan ortaklık ilişkimizin sağladığı imkânlardan tam olarak yararlanamıyoruz. Yine aynı şekilde, Avrupa Birliği'nin imzaladığı
serbest ticaret anlaşmaları, asimetrik uygulamalara ve haksız rekabete yol açıyor. Gümrük Birliği gereği Türkiye'nin de benzer anlaşmaları imzalaması icap eder. Ama bu ülkeler, AB ile imzaladıkları anlaşmanın sağladığı avantajla, Türkiye ile anlaşma imzalamaktan kaçınmaktadır. Zarar gören yine Türkiye, Türk iş dünyası ve elbette Türkiye-AB ilişkileri oluyor."
İkili ilişkilerimizde sorun teşkil eden bir başka hususun da vize konusu olduğunu söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete, "Malların dolaşımı serbest, ama mal satanın serbest dolaşımı yok. Vize sorunu var. Bu sorunları görmezden gelemeyiz. Hepimiz biliyoruz ki, bu uygulamalar Gümrük Birliğinin ruhuna aykırıdır ve kaldırılmalıdır. Çözüm için ortak çaba göstermeliyiz" diye konuştu. Halim Mete Türkiye'nin AB üyeliği için Fransız iş dünyasının desteğinin önemine işaret etti.
LEMİERRE: "TÜRKİYE'NİN MODERNİZASYON SÜRECİNİ HAYRANLIKLA İZLİYORUM"
Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre ise konuşmasında, Fransız şirketlerinin Türkiye'de kendilerini çok rahat hissettiklerine değinerek "Öncelikle ben Türkiye'nin modernizasyon sürecini hayranlıkla izlediğimi söylemek istiyorum. Kriz sonrası ülkenin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili süreçte de çok çok zorlu yollardan geçtiniz ve gerçekten de çok güzel bir yol kat ettiniz" dedi.
Türk şirketlerinin çok iyi işler yaptıklarınÿfdn birbirine rakip olarak çalı anlatan Lemierre şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisi ne kadar kuvvetli ve dirençli olduğunu kriz karşısında ispatlamış durumda. Geçen yıl çok kolay bir yıl değildi ama biz bir şekilde toparladık. Sizler de aynı şekilde toparladınız. Dolayısıyla, yaptığınız işin kalitesini de herkese gösterdiniz. Buradaki şirketler bu sürecin ve çabaların içine dâhil edildi. Fransız şirketler Türkiye için gerçekten önemli ve önde gelen yatırımcılar
ama yine de daha fazlasını yapmamız gerekiyor."
"KARI VE RİSKİ PAYLAŞABİLİRİZ"
Üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda Halim Mete'ye katıldığını ifade eden Jean Lemierre, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerde diğer ülkelerle işbirliği yapıp kazan-kazan durumları yaratmak çok önemli. Kesinlikle kolay bir şey değil. Zaman alan bir şey. Burada kârları paylaşmaktan bahsediyoruz. Karı bölüşmek, riski bölüşmek* Gerçekten de bunu yapmayı öğrenmemiz gerekiyor. Buradaki ikili görüşmelerimiz sonucunda, bu anlamda umarım yeni olanaklar karşımıza çıkar. Yeni olanaklar sayesinde birçok ülkede hem
kârı, hem kazancı hem de riskleri paylaşabiliriz" dedi. Bu tür ortaklıkların var olduğunu ancak daha da artırmak için çaba göstermek gerektiğini açıklayan Lemierre, "Bir anlamda siyasi hedefler siyasi amaçlar her ülkede farklı olabilir. Yine de önemli olan olumlu ve ılımlı zihinlere sahip olmak.
Eğer iyi niyet varsa taraflar birbirlerini daha iyi anlarlar. Yani masaya getirdiğimiz şeyi konuşurken birbirimizi anlamalıyız" diye konuştu
"SİZİ ÇOK İYİ ANLIYORUZ"
Vize konusu ve Türkiye'nin AB'ye üyeliği konularında da değerlendirmelerde bulunan Lemierre şunları söyledi: "Biz sizleri anlıyoruz. Görüşlerinizi düşüncelerinizi paylaşıyoruz. Zaman tüm bunların ilacı diyebilirim. Biz gerçekten de kendi adımıza birbirimizi anlamayı bu tartışmanın önemli bir ekseni haline getirmeyi istiyoruz. Sizlerle burada olmak bizim için onur verici. Buradaki Fransız meslektaşlarınız sanırım benimle aynı fikirleri paylaşacaktır. Biz tüm isteğimizle, hevesimizle gerçektende tam bir
taahhüt içerisindeyiz. Gerçekten de daha fazla refah ve başarı için Türk şirketlerle daha fazla birlikte çalışmak istiyoruz.
"MALLAR SERBEST DOLAŞIYOR BİZ DOLAŞAMIYORUZ"
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter ise Türkiye'nin çevresindeki tüm ülkelerden daha fazla ve daha istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne değinerek, iki ülke işadamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin kamu bürokrasisinin yapacaklarından daha fazla etki sağlayacağını anlattı. İlter, "Mallar serbest dolaşıyor ama biz dolaşamıyoruz. Bu sorunu çözmemiz lazım" derken ülkelerin ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkileri de şekillendirdiğinden söz etti.
Öte yandan konuşmaların ardından TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre'e günün anısına bir hediye sundu.
Toplantının ilerleyen bölümlerinde ise TEPAV Direktörü Güven Sak, iki ülke ilişkileriyle ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi. Çalışma yemeği işadamlarının soru-cevap bölümündeki etkinliği ile tamamlandı.
(YC-YC-E)
TOBB Birlik Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Halim Mete, iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vadede 15 milyar Euro'ya çıkartabileceklerini ifade ederken, Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre, Türkiye ekonomisinin ne kadar kuvvetli ve dirençli olduğunu kriz karşısında ispatladığını söyledi.
Mete ve Lemierre üçüncü ülkelerde güç birliğine gidilerek kârın ve riskin paylaşılması gerektiği hususunda görüş birliğine vardı.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye'nin, İtalya'dan Çin'e uzanan engin coğrafyada, demokrasiyle yönetilen ve serbest piyasa ekonomisine sahip sanayi devi tek ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2002-2008 döneminde yıllık ortama yüzde 6 büyüme gerçekleştirdiğine işaret eden Mete, "Avrupa'daki her 3 televizyondan ve beyaz eşyadan biri Türk malı. Türkiye, Amerika'dan sonra dünyada 7 ayrı marka araba üretilen ikinci ülke. Müteahhitlik sektöründe ise
uluslararası ölçekte iş yapan şirket sayısı bazında, Çin'in arkasından dünyada 2. sırada yer almaktayız. Yurtdışındaki projelerimizi büyük başarıyla tamamlıyoruz. Bugüne kadar, 80 ülkede toplam 160 milyar dolar değerinde, 5 bin 200 proje üstlendik. 2009'da küresel krize rağmen, 20 milyar dolarlık yeni iş aldık. Biz bu başarıları Fransız meslektaşlarımız ile paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
"FRANSA EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELERDEN BİRİSİ"
Küresel kriz sonrası yeniden şekillenen güç dengeleri içinde daha fazla işbirliği ile yeni bir küresel düzen kurmanın ve bir refah alanı yaratmanın işadamlarının elinde olduğunu kaydeden Halim Mete, şöyle konuştu: "Fransa ile ikili ilişkilerimizde ise kat ettiğimiz mesafe çarpıcı. Fransa Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerden biri. Son 10 yılda dış ticaret hacmimiz yüzde 183 artmış ve bugün bu rakam 11 milyar Euro'ya ulaşmıştır. Ortak gayretlerle, ticaret hacmimizi kısa vadede 15 milyar Euro'ya
çıkartabiliriz. Diğer taraftan, doğrudan yatırımlar konusunda, Türkiye'de Fransız şirketleri ikinci. Biz bu verileri yeterli görmüyoruz ve Sizleri Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyoruz."
Üçüncü ülkelerde işbirliği kurma konusunda ise potansiyelin kullanılamadığını bildiren Mete, " Irak ve Körfez bölgesi başta olmak üzere, Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkasya ve Orta Asya'da iş yapma tecrübelerimiz var. Bölgeyi çok iyi tanıyoruz. Bu bölgelerde de işbirliği yapabiliriz. Türkiye ve Fransa'nın birbirine rakip olarak çalışmak yerine, güçlerini birleştirerek, üçüncü ülkelerde lider bir ittifak haline gelebileceğine inanıyoruz" dedi.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, önümüzdeki Kasım ayında, Fransa'nın G-20 dönem başkanı olacağını hatırlatarak, "Bize göre, G-20'deki en büyük eksiklik reel sektörün temsil edilmemesidir. Tıpkı finans sektörü gibi, reel sektör temsilcilerinin de G-20'de yer almasının önemli olduğuna inanıyoruz. Fransa'nın dönem Başkanlığı sırasında bu konunun dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ AB İÇİN KAZANÇ OLUR"
Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Mete, AB'nin ekonomik ve siyasi hedeflerini gerçekleştirmesinde ve küresel gücünün pekişmesinde, Türkiye'nin pozitif katkısının önemsenmesi gerektiğini anlattı. "Türkiye'nin AB Üyeliği, komşu ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrar sağlayacak, AB'nin dönüştürücü gücünü de pekiştirecektir. Türkiye'nin üyeliği Avrupa Birliği için de kazançtır" ifadesini kullanan Mete, reformlarını gerçekleştirmiş güçlü bir Türkiye'nin, Avrupa Birliği için de faydalı bir müttefik
olacağını bildirdi.
"HALİM METE, TİCARETTEKİ SORUNLARI ANLATTI"
Türkiye'nin dış ticaretinin yaklaşık yarısının AB üyesi ülkelerle gerçekleştiğine dikkat çeken Halim Mete, şunları söyledi: "Mal satıyoruz. Aynı şekilde sattığımızdan fazlasını da alıyoruz. Ancak, sattığımız veya aldığımız malların nakliyesinde sorunlar, kısıtlamalar ve ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalıyoruz. Taşıma kotalarını aşamıyoruz. Neredeyse yarım asırlık bir geçmişi olan ortaklık ilişkimizin sağladığı imkânlardan tam olarak yararlanamıyoruz. Yine aynı şekilde, Avrupa Birliği'nin imzaladığı
serbest ticaret anlaşmaları, asimetrik uygulamalara ve haksız rekabete yol açıyor. Gümrük Birliği gereği Türkiye'nin de benzer anlaşmaları imzalaması icap eder. Ama bu ülkeler, AB ile imzaladıkları anlaşmanın sağladığı avantajla, Türkiye ile anlaşma imzalamaktan kaçınmaktadır. Zarar gören yine Türkiye, Türk iş dünyası ve elbette Türkiye-AB ilişkileri oluyor."
İkili ilişkilerimizde sorun teşkil eden bir başka hususun da vize konusu olduğunu söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete, "Malların dolaşımı serbest, ama mal satanın serbest dolaşımı yok. Vize sorunu var. Bu sorunları görmezden gelemeyiz. Hepimiz biliyoruz ki, bu uygulamalar Gümrük Birliğinin ruhuna aykırıdır ve kaldırılmalıdır. Çözüm için ortak çaba göstermeliyiz" diye konuştu. Halim Mete Türkiye'nin AB üyeliği için Fransız iş dünyasının desteğinin önemine işaret etti.
LEMİERRE: "TÜRKİYE'NİN MODERNİZASYON SÜRECİNİ HAYRANLIKLA İZLİYORUM"
Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre ise konuşmasında, Fransız şirketlerinin Türkiye'de kendilerini çok rahat hissettiklerine değinerek "Öncelikle ben Türkiye'nin modernizasyon sürecini hayranlıkla izlediğimi söylemek istiyorum. Kriz sonrası ülkenin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili süreçte de çok çok zorlu yollardan geçtiniz ve gerçekten de çok güzel bir yol kat ettiniz" dedi.
Türk şirketlerinin çok iyi işler yaptıklarınÿfdn birbirine rakip olarak çalı anlatan Lemierre şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisi ne kadar kuvvetli ve dirençli olduğunu kriz karşısında ispatlamış durumda. Geçen yıl çok kolay bir yıl değildi ama biz bir şekilde toparladık. Sizler de aynı şekilde toparladınız. Dolayısıyla, yaptığınız işin kalitesini de herkese gösterdiniz. Buradaki şirketler bu sürecin ve çabaların içine dâhil edildi. Fransız şirketler Türkiye için gerçekten önemli ve önde gelen yatırımcılar
ama yine de daha fazlasını yapmamız gerekiyor."
"KARI VE RİSKİ PAYLAŞABİLİRİZ"
Üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda Halim Mete'ye katıldığını ifade eden Jean Lemierre, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerde diğer ülkelerle işbirliği yapıp kazan-kazan durumları yaratmak çok önemli. Kesinlikle kolay bir şey değil. Zaman alan bir şey. Burada kârları paylaşmaktan bahsediyoruz. Karı bölüşmek, riski bölüşmek* Gerçekten de bunu yapmayı öğrenmemiz gerekiyor. Buradaki ikili görüşmelerimiz sonucunda, bu anlamda umarım yeni olanaklar karşımıza çıkar. Yeni olanaklar sayesinde birçok ülkede hem
kârı, hem kazancı hem de riskleri paylaşabiliriz" dedi. Bu tür ortaklıkların var olduğunu ancak daha da artırmak için çaba göstermek gerektiğini açıklayan Lemierre, "Bir anlamda siyasi hedefler siyasi amaçlar her ülkede farklı olabilir. Yine de önemli olan olumlu ve ılımlı zihinlere sahip olmak.
Eğer iyi niyet varsa taraflar birbirlerini daha iyi anlarlar. Yani masaya getirdiğimiz şeyi konuşurken birbirimizi anlamalıyız" diye konuştu
"SİZİ ÇOK İYİ ANLIYORUZ"
Vize konusu ve Türkiye'nin AB'ye üyeliği konularında da değerlendirmelerde bulunan Lemierre şunları söyledi: "Biz sizleri anlıyoruz. Görüşlerinizi düşüncelerinizi paylaşıyoruz. Zaman tüm bunların ilacı diyebilirim. Biz gerçekten de kendi adımıza birbirimizi anlamayı bu tartışmanın önemli bir ekseni haline getirmeyi istiyoruz. Sizlerle burada olmak bizim için onur verici. Buradaki Fransız meslektaşlarınız sanırım benimle aynı fikirleri paylaşacaktır. Biz tüm isteğimizle, hevesimizle gerçektende tam bir
taahhüt içerisindeyiz. Gerçekten de daha fazla refah ve başarı için Türk şirketlerle daha fazla birlikte çalışmak istiyoruz.
"MALLAR SERBEST DOLAŞIYOR BİZ DOLAŞAMIYORUZ"
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter ise Türkiye'nin çevresindeki tüm ülkelerden daha fazla ve daha istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne değinerek, iki ülke işadamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin kamu bürokrasisinin yapacaklarından daha fazla etki sağlayacağını anlattı. İlter, "Mallar serbest dolaşıyor ama biz dolaşamıyoruz. Bu sorunu çözmemiz lazım" derken ülkelerin ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkileri de şekillendirdiğinden söz etti.
Öte yandan konuşmaların ardından TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Fransız-Türk İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre'e günün anısına bir hediye sundu.
Toplantının ilerleyen bölümlerinde ise TEPAV Direktörü Güven Sak, iki ülke ilişkileriyle ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi. Çalışma yemeği işadamlarının soru-cevap bölümündeki etkinliği ile tamamlandı.
(YC-YC-E)