Özel Harp Dairesi'nin kurucusu emekli Albay Tansu: Gayri insani faaliyetleri kesin talimatla yasaklamıştık (Özel)

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a suikastının gerisindeki kilit isim olarak suçlanan eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ve Özel Harp Dairesi Kurm

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a suikastının gerisindeki kilit isim olarak suçlanan eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ve Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanı emekli Orgeneral Yirmibeşoğlu'nun, Kıbrıs'ta halkın mukavemetini artırmak için cami yaktıkları yönündeki açıklaması şaşkınlıkla karşılandı. Kıbrıs'ta kurulan Seferberlik Tetkik Kurulu'nun genel koordinatörü ekmeli Albay İsmail Tansu, teşkilatın cami ve okul yakma gibi bir görevinin bulunmadığını söyledi. Tansu, bu tür gayri insani ve kanun dışı faaliyetlerin kesinlikle yasaklandığını ifade etti.

Emekli Orgeneral Yirmibeşoğlu'nun Habertürk'te yayınlanan "Kıbrıs'ta halkın mukavemetini artırmak için düşman yapmış gibi bazı değerlere sabotaj yapılır. Mesela bir cami yakılır. Kıbrıs'ta biz bunu yaptık. Bir cami yaktık." şeklindeki açıklamasının yankıları sürüyor. İsmi daha sonra adı Özel Harp Dairesi olarak değiştirilen Seferberlik Tetkik Teşkilatı'nın 3 kurucusundan biri olan emekli Albay İsmail Tansu, Sabri Yirmibeşoğlu'nun 1974'ten itibaren Genelkurmay bünyesinde Özel Harp Dairesi Başkanlığı'nı yaptığını hatırlatarak, "Kendileri Seferberlik Tetkik Kurulu'nda 1974'ten sonra başkanlık yapmıştır. Ben o dairede 1953 yılından 1971 yılına kadar çalıştım. Teşkilat gizli savaşa yönelikti. 1957'de bana Kıbrıs'ta gizli bir mukavemet teşkilatı kurma görevi verildi. Bir yıl sonra 15 bin kişilik bir teşkilat kurduk. Dünyada bunu kimse duymadı. Ben bunun planını hazırlamış ve genel koordinatörlüğünü yapan kişiyim. Son derece disiplinli bir teşkilattı.1963'e kadar görev yapacağı günü bekledi. Kıbrıs'ta 1963'ten sonra yer üstüne çıktı. Bir yıl boyunca tarihi bir direnişle Türkleri kurtardı ve özgürlüklerine kavuşturdu." dedi.

"TÜRK SUBAYI CAMİ YAKMAZ"

Yirmibeşoğlu'nun "Cami yaktık" yönündeki açıklamasını değerlendiren Tansu, bu konudaki bir bilgisinin olmadığını ifade etti. Teşkilat bünyesinde bu tür gayri insani faaliyetleri kesin olarak yasakladıklarını anlatan Tansu, "Bir subay cami yakmaz. Çünkü daha teşkilat kurulurken baştan itibaren bu talimat verildi. Eğer böyle bir şey varsa da ben bilemiyorum. Bu konuda bir bilgim yok. Bu normal bir faaliyet değil. Bu tür işlere girişilmemesi için Ankara'dan sürekli talimatlar geliyordu. Kim bunu yapmışsa kanunlara aykırı davranmıştır. Cami yakma konusunda bir bilgim yok." diye konuştu.

Tansu, özel harp taktikleri arasında halkı galeyana getirmek için cami gibi mekânların yakılması gibi taktiklerin bulunmadığını kaydederken, "Özel harp taktikleri arasında böyle bir şey yok. Bizim zamanımızda cami falan yakılmamıştır. Cami yakma gibi kanunlara aykırı uygulamaları başından itibaren yasakladık ve yapanlar kesinlikle cezalandırılırdı. Gayri meşru insanlık dışı hareketleri yasakladık." ifadelerini kullandı.

"GAYRİ İNSANİ FAALİYETLER YAPMADI"

Tansu, şunları söyledi: "Türk Silahlı Kuvvetleri, teşkilatın gayri meşru faaliyetlerde bulunması yasaktı. Bu tip işler Ankara'dan verilen emirle yapılırdı. Türkiye'de bu Kıbrıs için bir taraftan gerekli hazırlıkları yaparken, diğer yandan Yunanistan'a güvenmediği için iki ülke hakları arasını bulandırır diye bilhassa bu tür sakınılması hususunda kesin talimat verilmişti."