Mayınlı saldırının mağdurları şimdilik göçten vazgeçti

Mayınlı saldırının failleri bulunamadığı gerekçesiyle önce Şırnak'a, ardından da Suriye'ye göç etmeye karar veren Hakkâri'nin Geçitli köyünde ikamet e

Mayınlı saldırının failleri bulunamadığı gerekçesiyle önce Şırnak'a, ardından da Suriye'ye göç etmeye karar veren Hakkâri'nin Geçitli köyünde ikamet eden 300 aile, şehrin ileri gelenleri tarafından şimdilik ikna edildi. Bu sabah ev eşyalarını kamyona yükleyerek yola çıkan 5 aile de tekrar köylerine döndü.

16 Eylül'de köy minibüsünün geçişi sırasında yola döşenen mayının patlatılması sonucunda 9 kişinin hayatını kaybetmesi Geçitli köyünü yasa boğdu. 300 haneli köyde oturanlar, saldırının aydınlatılmaması ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu gerekçe göstererek taşınma kararı verdi. Sabah köylerine gelen kamyonlara eşyalarını yükleyen 5 aile Suriye'ye doğru yola çıktı. Aileler mayınlı saldırıyı döşeyenlerin bulunmaması halinde bir daha dönmeyeceklerini de belirtti. Diğer aileler de yarın göç edip Suriye'ye gideceklerini açıkladı. Köy halkı, ellerinde taşıdıkları 'failler bulunsun' pankartlarıyla Şırnak güzergâhına doğru yürüdü. Mayınlı saldırıda oğlunu, yeğenini ve kızını kaybeden Cahit Erol, "Devlet üstünde durursa olayın failleri bulunur. Biz devletten olayın faillerinin bulmasını istiyoruz. Aksi halde buradan göç edip Suriye'ye gideceğiz. Ergenekon yapmışsa devlet bunları açığa çıkarsın. PKK yapmışsa cezalandırılsın. Benim ciğerim yandı başkasının yanmasın." dedi.

GÖÇ EDENLER İKNA EDİLDİ

Şırnak'a doğru hareket eden vatandaşlar 10 kilometre ileride kanaat önderi Hacı Mehmet Kurt tarafından durduruldu. Köylülere seslenen Kurt, "10 gün daha sabredin. Devlet failleri bulmazsa ondan sonra bu sefer hepimiz gideriz. Sabrın sonu selamettir." dedi.

Ardından BDP yetkilileri devreye girdi ve vatandaşları köylerine dönmeye ikna etti. Faillerin er geç ortaya çıkacağını belirten BDP'li Salih Yıldız, "Partimiz hükümetle görüşmelere başlamıştır. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız. Kürtler ve Türkler birlikte yaşamak istiyorlar." şeklinde konuştu. Bunun üzerine göç edenler köyüne geri döndü. Köylüler, saldırının aydınlatılması için bir süre daha bekleyeceklerini, süreçten tatmin olmamaları halinde yeniden göç edeceklerini kaydetti.