Dikensiz Böğürtlen İki Yılda Adam Boyuna Ulaştı

Tüm dünyada son yıllarda oldukça popüler hale gelen Böğürtlen meyvesi için Gümüşhane'de yapılan "Dikensiz Böğürtlen" üretimi yüzde yüz başarıya ulaştı.

Gümüşhane'de faaliyet gösteren Gümüşsu Gıda fabrikasının önceki yıllarda deneme maksatlı diktiği dikensiz böğürtlenlerin boyu iki metreye yaklaştı. Şirketin Müdürü Yüksel Demir tarafından yurt içi ve yurt dışından deneme amaçlı getirilen böğürtlenler hem yüksek hasat oranı hem de ağacının büyüklüğü ile beklenenin üzerinde çıktı.
2008 yılında diktikleri bahçeden bu yıl yüzde yüz başarıya ulaşarak ürün hasadı yaptıklarını belirten Demir, "Yaptığımız deneme üretimine bağlı olarak Gümüşhane'de bu ürünün muhteşem yetiştiği görüldü. Tarım İl Müdürlüğü geçen yıl dikensiz böğürtlen için İl Özel İdaresi destekli 20 dönüm bahçe oluşturdu. Onlardan da önümüzdeki yıl yüksek ürün hasadı bekliyoruz" dedi.
Bugüne kadar fabrikada üretilen ve yurt içindeki büyük marketlere dağıtılan ürünleri Mersin ve Bursa'dan temin edilen hammadde ile ürettiklerini ifade eden Demir, Gümüşhane'de başarılı olan bu çalışma ile önümüzdeki yıldan itibaren çevre illerden aldıkları ürün miktarının en aza ineceğini söyledi.
DÖNÜMDE FINDIĞIN ALTI KATI GETİRİ
Deneme maksatlı dikilen böğürtlenlerin Bursa-1 ve Hollanda'dan geldiğine değinen Demir, şöyle konuştu: "Her ikisini de denedik ve yüzde 100 başarı sağladık. Yaklaşık olarak dönümde 4 ton meyve veriyor. Bununda parasal değeri dönüm başına 6 bin TL getiri demektir üretici için. Bu da fındığın yaklaşık 6 katı demektir. Şu an böğürtlen bulamıyoruz. Kilogramını 1,50 TL'den alıyoruz. Ürün bulamıyoruz."
Tarım İl Müdürlüğü'nün İl Özel İdaresi desteği ile belirlenen çiftçilere kurduğu bahçelerin rekoltesinin 80 ton olduğunu, bunun da yaklaşık 120 bin TL'ye tekabül ettiğini anlatan Demir, 2011 yılında bu bahçelerden hasat aldıkları zaman fabrikanın ürün ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacaklarını belirtti. Demir, vatandaşlara daha fazla böğürtlen bahçesi oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Bu çalışmayı 10 yıldır yapmak istediklerini de ifade eden Demir, bunu başaranlara teşekkür ederek
Böğürtlene sağlanan desteğin Karadut'a da verilmesini istedi.
(RE-EK-HO-Y)