Şanlıurfa'daki toplu taşıma sorunu ortak havuzla çözüldü

Şanlıurfa'da kent içi toplu taşımada farklı hat bedellerinin fiyat tespitini yapmak, toplu taşımada havuz sistemine geçişi sağlamak amacıyla oluşturul

Şanlıurfa'da kent içi toplu taşımada farklı hat bedellerinin fiyat tespitini yapmak, toplu taşımada havuz sistemine geçişi sağlamak amacıyla oluşturulan Ulaşım Komisyonu, toplu taşımada yaşanan gerginlikleri sona erdirecek Ortak Havuz Çalışma Şartları Uzlaşı Protokolü'ne imza attı.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın başkanlığında Belediye Encümen Salonu'nda toplanarak hazırlanan ortak uzlaşı protokolüne imza atan Ulaşım Komisyonu üyeleri, Şanlıurfa Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nce 24 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe konulan Ulaşım Mastır Planı doğrultusunda daha modern ve rahat bir toplu taşımacılık yapacaklarının sözünü verdi.

Ulaşım Komisyonu'nun çalışmalarını yürütmesinde emeği geçen komisyonda yer alarak uzlaşı sağlanmasında öncülük eden 6 kooperatif başkanına, tüm STK temsilcilerine ve basın kuruluşlarına ve uzlaşmada emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Belediye Başkanı Fakıbaba, sorunun ortak uzlaşı yoluyla çözülmesinden duyduğu memnuniyeti diye getirdi. Fakıbaba'nın konuşmasının ardından Ulaşım Komisyonu adına ortak uzlaşı protokolünde yer alan maddeleri teker teker okuyan Şanlıurfa Baro Başkanı Yahya Demirkol, Şanlıurfa'da gerek toplu taşımada gerekse de diğer alanlarda yaşanan sorunların çözümü konusunda STK'ların fikirlerine büyük önem veren Şanlıurfa Belediyesi'ne ve Belediye Başkanı Fakıbaba teşekkür ettiklerini belirterek, bunun diğer kamu kurum ve kuruluşlarına örnek teşkil etmesini istedi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Ulaşım Komisyonu üyelerinin teker teker imzaladığı "Ortak Havuz Çalışma Şartları Uzlaşı Protokolü" 12 ayrı maddeyi içeriyor.

ORTAK HAVUZ ÇALIŞMA ŞARTLARI UZLAŞI PROTOKOLÜ

Komisyon üyeleri Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan başkanlığında Sanayi ve Ticaret Odası'nda Komisyon üyeleri toplanarak, Şanlıurfa Belediyesi tarafından hazırlanan Ulaşım Mastır Planı üzerinde yapılan çalışma sonucu 12 maddeden oluşan karar taslağı metni hazırladı.

Alınan kararlara göre, Belediye tarafından hat sahiplerinden alınan 200 bilet karşılığı olan 200 TL aidatın alınması (Konu Belediye Meclisi'ne 6 ay süre ile alınmaması hususunda yazılı olarak teklif edilecek, uygun görülmesi halinde 6 ay süre ile aidat alınmayacak. Ancak red edilmesi durumunda aynen aidat devam edecek.)Promosyon ve reklâm gelirleri hat sahiplerine verilecek. Havuz sistemi ile ilgili banka seçimi belediye ve kooperatifler içerisinden seçilen komisyon tarafından belirlenecek. Havuz sistemi uygulamasında alınacak kartların kârları havuza bırakılacak. Havuz sistemi bozulması durumunda hat sahiplerinin hakları aynen kalacak. Havuz sistemi kurulup faaliyete geçtikten sonra 2+3 olarak sistem uygulanacak. Başlangıç olarak 2 yıl çalışılacak, 2. yılın sonunda komisyon toplanıp, çalışmayı gözden geçirip , +3 yılın kararını verecek. Kart dolum noktaları belediye tarafından belirlenecek çalışmalarda kooperatiflerden öneri alınacak. Havuzdan ortak gider olarak elektronik sistem kurulumu karşılığı yüzde 4, işletim gideri yüzde 1, bayii karı olarak yüzde 1 olmak üzere toplam gider yüzde 6 olarak hesaplanacak. Havuz sisteminde kooperatiflerin hukuksal kimlikleri şuan ki yapılarıyla devam edecek, Belediyeye ait araçların çalışması durumunda havuzdan 70 puan üzerinden pay alacak.