MHP Milletvekili Tankut, Akdamar'ın ibadete açılmasına tepki gösterdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Van'daki Akdamar Kilisesi'nin yeniden ibadete açılmasına tepki gösterdi.

Kültür v

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Van'daki Akdamar Kilisesi'nin yeniden ibadete açılmasına tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tankut, bazı Hristiyan grupların Ayasofya'da ayin yapma isteğine hükümetin kati olarak nasıl baktığını sorguladı.

Tankut, Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Han'ın komutasında asil Türk Milleti'nin, köhnemiş bir zihniyeti tarihin çöplüğüne atmak suretiyle Bizans'a karşı kazandığı zaferde kılıç hakkı olduğunu kaydetti.

Son 8 yıldaki bazı uygulamaları da gündeme getiren Tankut; "Yurdumuz sınırları içinde bulunan ancak zamanla gerek Hıristiyan azınlıkların ilgisizliği gerekse fitne ve fesat yuvası haline geldiği için kapanan/kapatılan, örneğin Tarsus'taki Aziz Paul Kilisesi, Trabzon'daki Sümela Manastırı ile Van'daki Akdamar Kilisesi'nin yeniden ibadete açılması ve bunun bizzat hükümetiniz tarafından teşvik edilmesi, trilyonlarca lira tutan harcamaların fakir halkımızın sırtına yüklenmesi, milli bir politikanın kabul edeceği uygulamalar değildir." bilgisini iletti.

DIŞARIDAKİ TÜRK VARLIKLARININ DURUMU

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın azınlıklara, gayri Müslimlere ait bazı varlıkları ihya etme çabası duyarlı her vatandaşımızın dikkatini çekmekte, kamuoyu ise yakından takip etmektedir. Bu süreçte yine kamuoyu, başında bulunduğunuz Bakanlığın, ülkemiz dışında mahzun kalmış, sahipsizlikten kırılıp dökülen, izleri silinen, yok edilen tarihi kültürel varlıklarımızla ilgili hiçbir girişimde bulunmamasını da ibretle izlemektedir." dedi.

Tankut'un soruları şöyle: "Ayasofya ile ilgili küstahça talep doğru mudur?. Talep doğru ise Bakanlığınızın bu husustaki net görüşü nedir?. İlk önce adı geçen bazı kiliseleri yeniden ibadete açmalar, aslında Ayasofya'yı Hıristiyanların ibadetine açmak için atılan hazmettirme adımlarından biri midir? 2 Kasım 2002'den 12 Eylül 2010 tarihine kadar azınlıklara, gayri Müslimlere ait olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sahipliğindeki varlıkların onarımı, yeniden faaliyete geçirilmesi için ne kadar harcama yapılmıştır, bundan sonraki planlanan harcamalar ne kadardır? 2 Kasım 2002'den 12 Eylül 2010 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin dışarıdaki tarihi ve kültürel varlıklarımızla ilgili çalışmaları nelerdir; ne kadar bir harcama yapılmıştır?."