İpekçi'nin defilesine tepki

Cemil İpekçi'nin tarihi Kasımiye Medresesi'nde yapmayı planladığı defileye tepki gösteren Mardin'deki STK'lar, öğle namazını Kasımiye Medresesindeki Camide kıldıktan sonra ortak bir basın açıklaması düzenlediler.

İpekçi'nin defilesine tepki
"Tasarımcı Cemil İpekçi'nin 25 Eylül Cumartesi günü tarihi Kasımiye Medresesi'nde yapacağı defileye tepkiler çığ gibi büyüyor. Mardin'de bulunan 50'nin üzerinde Sivil Toplum Kuruluşu öğle namazını Cemil İpekçi ve Mardin Valiliğinin inkar ettiği Kasımiye Medresesi caminde kılarak medrese avlusundaki yazlık mescitde de yaptıkları basın açıklamasıyla defileyi protesto ettiler. Mardin valiliği tarafından düzenlenecek olan ve ünlü tasarımcı Cemil İpekçi'nin 25 Eylül cumartesi günü tarihi Kasımiye Medresesi'nde yapacağı ve birçok ünlü mankenin yer alacağı defile kentte tepkilere neden oldu. Medresede toplanan 50'ye yakın STK Başkanı ve bu STK'lara üye 300'ün üzerinde vatandaş önce inkar edilen camide namaz kıldı daha sonra ise medresedeki türbede dua etti.

Camide asılı bulunan camii külliyesini gösteren resmi yazıyı basın mensuplarına gösteren STK'lardan Eğitim-Bir-Sen Başkanı Hasan Ekinci, "Burada asılı bulunan yazılı belge hem valiliği, hem Cemil İpekçi'yi hem de müftülüğü yalanlıyor. Çünkü buradaki cami resmi olarak Mardin Müftülüğüne ait olduğu ve burada bize namaz kıldıran imam da Mardin Müftülüğüne bağlı kadrolu bir imam hatiptir. Burası içinde 2 tane mescit bulunan; biri Hanifi, biri Şafii mezhebi tarafından medrese olarak kullanılmış ve yüzyıllarca dini eğitim yapılmıştır. Böyle bir etkinlik için mabedin seçilmesi; Allah'ın evinin seçilmesi bir talihsizliktir. Buna tepki gösteriyoruz."dedi.

Medrese avlusunda toplanan STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Ensar Vakfı Mardin Şube Başkanı Zeynel Tepret, "Daha önce de Mardinbienali adı altında içi su dolu şeffaf naylonların giydirildiği mankenlerin sulu gösterilerine mekan kılınan Kasımiye Medresesi, şimdi de podyum olarak kullanılmak istenmektedir. Bu halkımızın hissiyatını rencide etmektir. Bu milletimizin ahlak, kültür, gelenek ve dini değerleriyle alay etmektir. Bu kutsal mekanlara bir tecavüzdür, saygısızlıktır."diye konuştu.

Açıklamasında Mardin Valiliğinin daha önce düzenlediği etkinliklere de tepki gösteren ve burada düzenlenecek olan defile gibi hepsinin kasıtlı yapıldığını savunan Tepret, "Özellikle son bir yıldır Mardin'de abartılı içkili kokteyllerin, konser, müzikal, dans, defile gibi etkinliklerin başta Kasımiye Medresesi olmak üzere tarihi yapı, mabed ve medreselerde yapılması halkımızın haklı tepkisine yol açmaktadır. Mardin Valiliği tarafından 25 Eylül 2010 günü, modacı Cemil İpekçi'ye tarihi Kasımiye Medresesinde bir defile düzenlenmesi planlanmıştır. Niçin başka alan değil de, Kasımiye medresesi? 1469 yılında Akkoyunlu hükümdarı Cihangir oğlu Kasım padişah tarafından inşa edilen ve seksen yıl öncesine kadar da, tam 540 yıl boyunca ilim ve irfan mektebi olmanın yanında içinde iki mescit ve iki türbesi bulunan bir külliyedir. Bu camilerden birisi halen Diyanet İşleri Başkanlığı Mardin Müftülüğüne bağlı olup bir imam-Hatip kadrosu bulunmaktadır. Bu cami serili ve temiz olup cemaatin ibadeti için kullanılmaya devam etmektedir. Yani günlük ibadete açık vaziyettedir."şeklinde konuştu.

Yunanistan, İspanya, Ermenistan, Amerika ya da başka bir ülkede, Müslümanlara ait bir dini mekanda defile düzenlenmesine ülke ve millet olarak tepki verilmesine rağmen Kasımiye Medresesinde düzenlenen defileye herkesin sessiz kalınmasını manidar bulduğunu anlatan Tepret açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Mardin-Diyarbakır Metropoliti sayın Saliba Özmen konu ile ilgili 'Manastırlarımızda bu gibi gösterilere izin vermem. Allahın anıldığı mekanlarda bunlar uygun değildir' açıklamasını basınla paylaşırken, Diyanet İşleri Başkanlığımız, Mardin Müftülüğümüz ve ilgililer bunu bile ifade etmekten niçin kaçınmaktadırlar? Kasımiye Medresesi Vakıflar Genel Müdürlüğüne, içindeki caminin kadrosu ise Mardin Müftülüğüne aittir. Buradan, bu cemaatla öğle namazını kıldığımız tarihi Kasımiye Camii'nden, Mardin Sivil toplum Kuruluşları olarak, başta Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı'na ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne açık çağrıda bulunuyoruz; Camilerimizin, dini ve tarihi mekanlarımızın amacının dışında ve tarihi misyonuna aykırı kullanılmasına izin verilmemelidir. Yaklaşık 400 yıl boyunca Mardin ve civarında yaşayan bütün Müslüman, Hiristyan, Türk, Kürt ve Süryaniler nazarında Kasımiye'nin dini bir imajı ve algısı vardır. Bu algı ve imajla kavga etmek kimseye fayda sağlamaz. Devletin görevi halkın inanç, duygu ve kültürüyle kavga etmek değil onlara saygılı olmaktır. Mardin STK'ları olarak halkımızın duygu ve beklentilerine tercüman olmaktayız. Kamuoyuna ve basına saygıyla duyurulur."

Olaya tepki gösteren Dost-der başkanı Avukat Yahya Turan; "Yapılacak olan bu defileyle Müslümanların inancına hakaret yapılmak isteniyor. Cami ve türbe olan bir yerde defilenin yapılması ne anlam taşıyor? Bunu kilisede yapmak isteseler yapamazlar çünkü izin alamazlar ama cami ve türbe olan bir yerde Müslümanların duyarsızlığından kaynaklanan sebeplerden dolayı rahat bir şekilde yapacaklarını dile getiriyorlar. Bu defileyi kabul etmemiz mümkün değildir. Mesele bir basın açıklamasıyla geçiştirilecek kadar değersiz değildir. Bu konuda ne gerekiyorsa yapılmalı ve hem halkımıza hem STK'lara hem de yetkililere büyük görev düşmektedir. "şeklinde konuştu.

Bir tepki de Mardin İmam Hatip Mensup ve Mezunları Derneği Başkanı Abdurrahim Akdağ'dan geldi. Akdağ "Düzenlenmek istenen defilenin Mardin'i başkalaştırmaya, değiştirmeye ve dönüştürmeye yönelik bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti.

Bu defilenin Mardin'e de yakışmayan bir etkinlik olduğunu ifade eden Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Mardin'i turistler için bir cazibe merkezi yapmaya çalıştıkları bahanesinin arkasına sığınıyorlar. Bu tür etkinliklerin Mardin'in tanıtımı için önemli olduğunu söylüyorlar. Biz de diyoruz ki Mardin'e gelen tarihi dokusu ve inanç turizmi için geliyor. Mardin'in tarihi dokusuna karışmayın. Defile ve benzeri etkinliklerle Mardin'in manevi havasını yok etmeyin. Mardin, Mardin olduğu için değerlidir. Başka herhangi bir etkinliğe gerek yoktur."şeklinde konuştu.
639 yılında İslam topraklarına katılan Mardin'de onlarca cami, medrese, külliye, vakıf, kilise ve manastır bulunduğunu hatırlatan Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın ise "Bu dini, ilmi ve sosyal mekanların amacına uygun kullanılması ve gerekli saygının görmesi gerekmektedir. Tarihi ve dini mekanların amacı dışında kullanılması, içinde iki tane mescit ve bir türbe bulunan tarihi Kasimiye Medresesi'nde defile düzenlenmesini Mardin turizmi açısından da kötü bir olay olarak değerlendiriyoruz."diye konuştu.

Müstakil İşadamları Derneği Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy da "Medresenin asli görevi neyse o şekilde kullanılmasından yanayız. İbadethane olarak kullanılan yerde biz defile yapılması taraftarı değiliz. Başka yerde yapılsın. Medresede hala namaz kılınıyor. İnanç turizminin ruhuna aykırı işler yapılıyor. İnsanlar modern dünyanın sıkıntılarından kaçarak buraya sığınıyorlar. Bu gibi mekanlarda edebiyat, sanat ve şiirle ilgili etkinliklere tepki gösterilmiyorken, defileye tepki gösterilmesinin gerekçelerini düşünmek lazım."şeklinde konuştu.