Gül, fakirlikle mücadele için dünya liderlerinden politik kararlılık istedi

Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurul çalışmaları için New York'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Binyıllık Kalkınma Hedefleri zirvesine katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurul çalışmaları için New York'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Binyıllık Kalkınma Hedefleri zirvesine katıldı. Yerel saat ile 16:00 (TSİ 23:00) sularında zirveye katılan ve 140 dünya ülkesi liderine seslenen Gül, kalkınma hedeflerini için belirlenen 2015 tarihine yalnızca 5 yıl kaldığını hatırlattı. Gül, ''Bizlerin önerisi yalnızca sınırlı olan hükümetlerin değil hedeflere ulaşmak için sivil toplum kuruluşları ile özel sektöründe bu kalkınma ajandasına dahil olmaları'' diye konuştu.

Binyıl Kalkınma Hedeflerinin amacına ulaşabilmesi için; fakirlikle mücadele, tarım sektörüne yatırım, gıda güvenliği, cinsiyet ayrımcılığı ve kadın hakları, eğitim olanaklarının sağlanması gibi konularda politik kararlılığın olmasını isteyen Gül, demokrasiyi, kalkınma ve güvenliği destekleyecek halkların karşılıklı iyi ilişkiler geliştirmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'nin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, konut gibi alanlarında yaptığı hizmetleri ve yenilikleri aktaran Gül, kız çocukların eğitimi için annelere verilen maddi desteğe dikkat çekti.

Binyıl Kalkınma Hedefleri bünyesinde geçtiğimiz haziran ayında İstanbul'da yapılan gözden geçirme toplantısına atıfta bulunan Gül, bugün yapılan zirveye büyük katkı sağladığını kaydetti.

Gül, Türkiye'nin önümüzdeki yıl BM ile birlikte 4. yapılacak olan Az Gelişmiş Ülkeler toplantısına ev sahipliğini yapmalarından dolayı onur duyacaklarını söyledi. Gül son olarak Binyıllık Kalkınma Hedefleri çerçevesinde belirlenen hedeflere 2015 yılı sonrasında da devam edilmesi gerektiğine vurguda bulundu.

Genel Kurul hitabından önce Gül'ün Türkiye masasında oturduğu sıranın önünde bulunan Güney Afrika ülkelerinden Swaziland ülke yetkililerinin yerel kıyafetleri dikkat çekti. Swaziland'lı yetkililerinin üst tarafları çıplak olan ve eteğe benzeyen hasır dokumayı andıran kıyafetleri ile boyunlarındaki büyük kolyeli takıları ilgi çekti.