Gül: 'Bölgemizi nükleerden arınmış görmek istiyoruz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediğini bildirdi. BM toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Gül, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte, BM Genel Kurulu'nda 23 Eylülde yapacağı konuşmada, Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirterek, "Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek
istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı" ifadesini kullandı.

AP ajansı, Gül'ün sözlerinin bölge ülkelerinden İsrail'in nükleer silahlarını da kapsadığına işaret ederek, İsrail'in sahip olduğu nükleer silahların gündeme getirilmesine yönelik her hareketin, İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başladığı bugünlerde ortalığı karıştırma potansiyeli taşıdığı görüşünde olan Washington yönetimini kızdırmasının kuvvetle muhtemel olduğu yorumunda bulundu.

Verdiği demeçte, İran'ın nükleer programına da değinen Gül, Türk yetkililerin, İran'ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ancak yine de elde delil olmadan İran'ı nükleer silah edinmeye çalışmakla suçlamanın da doğru olmayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, "İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Türkiye, bu soruna barışçı ve diplomatik bir çözüm getirilmesini arzu ediyor" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı

Verdiği demeçte, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail komandolarınca 31 Mayısta düzenlenen ve biri Amerikan vatandaşı 9 Türkün ölümüyle sonuçlanan saldırıya da değinen Gül, sorununun en iyi şekilde uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül "Sanki böyle bir olay olmamış gibi davranmak mümkün değil. Eski dünyada, eski zamanlarda, böyle bir olayın ardından savaş çıkardı. Ancak günümüz dünyasında uluslararası hukuk gözönünde bulundurulmalıdır" dedi.

Gül, "Bu, İsrail'e kalmış bir durum. Olayı yaratan onlar olduğu için yapmaları gerekeni yapmalıdırlar." ifadesini kullandı.

New York'ta düzenlenen Clinton Küresel İnisiyatifi toplantısında verilen ara sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir görüşme yapmasının beklendiği yönünde basında çıkan haberlere de değinen Gül, böyle bir görüşmenin hiç planlanmadığı karşılığını verdi.

Gül BM'de de konuştu

BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nin açılışında da konuşan Gül, BM kalkınma hedefleri, "Türkiye'nin de kalkınma hedefidir" dedi.

Türkiye'nin "Binyıl kalkınma hedefleri"ne iyi bir şekilde ulaşma yolunda olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin bunları "kendi ulusal kalkınma hedefleri" olarak benimsediğini ve kendi kalkınma planlarının arasına kattığını vurguladı.

Türkiye'de bu yönde atılan adımlar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmeleri şu şekilde sıraladı:

- Türkiye'de toplumun daha az korunmasız kesimlerinin yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla son derece iddialı ve kapsamlı sosyal refah programları benimsendi,

- Güçlü mali kaynaklarla desteklenmesi halinde bu tür politikaların son derece etkin ve sürdürülebilir olduğu ispatlandı,

- Türkiye'de annelere kız çocuklarını okula yazdırmaları için yapılan doğrudan ödemeler sayesinde ilkokullara yüzde 100 oranında kayıt yapılması konusunda doğru yönde ilerliyoruz,

- Ana ve çocuk sağlığı konusunda ücretsiz sağlık kontrolleri ve zorunlu aşı programları uygulayarak ciddi ilerleme sağladık,

- Yeni sosyal güvenlik sistemi getirilmesiyle vatandaşlarımız şimdi evrensel sağlık hizmetinden yararlanabiliyorlar,

- Mali açıdan kısıtlı olan öğrencilere eğitimin her seviyesinde geniş kapsamlı burs programları sağladık,

- HIV'le mücadelede her türlü önlemi aldık ve ihtiyacı olanların tedaviye erişimini sağladık,

- Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 500 binden fazla yeni ev yapıldı,

- Çevresel sürdürülebilirlik için kapsamlı önlemler ve önemli politikalar benimsendi."