Bakan Demir: Yapı denetimi 1 Ocak itibariyle uygulamaya girecek

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin Afyonkarahisar'da 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle uygulamaya gireceğini bildirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin Afyonkarahisar'da 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle uygulamaya gireceğini bildirdi.

Bakan Demir, Afyonkarahisar Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün, 2011 yılında devreye alacağı yeni görevlere hazır hale gelme noktasında büyük bir gayret içerisinde olduklarını belirtti. Demir, "Yapı denetimini 81 vilayete yaygınlaştırdık. Yapı denetimini bizzat Afyonkarahisar'da 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle uygulamaya girecek." dedi.

Demir, yayınladıkları yönetmelik gereği Afyonkarahisar'da belge yetki verilecek olan kuruluş sayısının belli olduğunu söyledi. Demir, bunun üzerindeki müracaatların noter huzurunda kurayla belirleneceğini ve faaliyete ocak ayı itibariyle başlayacağını söyledi. Bakan Demir, şöyle dedi:

"Burada önemli nokta şu, bu denetimi biz özellikle bir elektronik yazılımla, yazılım sistemiyle takip edeceğiz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Özellikle İskan müdürlüklerimizin kurulum alt yapısını yani tesisat kısmını kablolarını bugün de gelecekte de kullanılabilir. Başka çalışmaları da hizmet verebilir hale şu anda tamamının ihalesi yapıldı ve yapımı devam ediyor. 2011 yılı içerisinde bunları tamamlayacağız. Bu denetimi il özel idareleri ve belediyelerle birlikte yapacağız."

Yapılarda asıl ruhsat veren kuruluşların, illerde il özel idareleri ve belediyelerin olduğunu hatırlatan Bakan Demir, "Hala bir iki aksayan noktalar var. Onlarla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yeni yapı denetimi yönetmenliğini de inşallah ekim ayı içerisinde yayınlanmasını planlıyoruz. Yapı denetimi kanununda da ilave değişiklik teklifimizde söz konusu. Bunu da inşallah önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna sunacağız. 2010 yılı içerisinde yasalaştırmasını temin etme gayreti içerisinde olacağız." diye konuştu.

Demir, 2011 yılında özellikle yap sat müteahhitliğinin, bilinen müteahhitlik alanını, özel inşaat müteahhitliğini bir imar kanundaki değişiklikle kayıt altına alınacağını söyledi. Bunu yapmalarındaki hedefin ise afete ve depreme dayanıklılık olduğunu belirten Demir; güvenli, tasarruflu ekonomik enerji verimliliği noktasında, insan yaşamına uygun yapı stokunu temin etmek, kentleri ve kırsaldaki yapılaşmayı buna göre oluşturmaya yönelik bir çalışma olacak. Bakan Demir, şöyle devam etti:

"Yapı kooperatifçiliği aralık ayı itibariyle bakanlığımızın yetkisine geçiyor. Yasa gereği 2011 yılında da bu konu artık bayındırlık il müdürlükleri tarafından takip edilecek. Bunlarla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Elektronik yazılım üzerinden bunların takibi yapılacak ve dolayısıyla yapı kooperatifçiliği daha şeffaf daha verimli üyelerinin her türlü bilgiye hemen hemen ulaşılabildiği bugüne kadar hafızalarda bıraktığı o mağduriyet, o kötü izi olumsuz hafızayı inşallah ortadan kaldıran yeni vizyonuyla birlikte yeni bir sürece gireceğiz."

Bakan Demir, daha sonra Mimarlar ve Mühendisler Odası ile Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nde bir toplantı yaptı. Toplantı, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.