iPhone kadar içerikleri olmadığı için tutulmuyorlar

iPhone olmak için 40 fırın içerik lazım

iPhone kadar içerikleri olmadığı için tutulmuyorlar
Cep telefonu pazarı son dönemde ilginç bir rekabete sahne oluyor. Apple’ın Temmuz 2007’de çıkardığı iPhone’la “yenilikçi” bir harekete imza atarak adeta bir devrim yaratmasının ardından geçen 3 yıl içinde başta pazarın lideri olmak üzere tüm endüstri bu modele rakip çıkarma peşinde. Nokia, BlackBerry’nin üreticisi RIM, Samsung, Motorola, Google ve onlarcası...
Öncelikle hatırlatalım iPhone fiyat ve teknoloji olarak üst seviyede bir pazara oynuyor ve çıtayı aşağı çekmiyor. Piyasadaki rakipler ise giriş seviyesinden başlayıp tüm pazara hitap eden ürünler geliştiriyor.

İşin sırrı mağazada
Sektörün ana oyuncuları içinde şu ana kadar iPhone’a yaklaşan herhangi bir ürün çıkmadı. Bunun sebebini sadece iPhone’un sahip olduğu teknolojide aramamak gerekiyor. Üreticiler iPhone kadar dokunmatik, iPhone kadar akıllı, hatta iPhone’dan çok daha fazla teknolojiye sahip ürünleri pazara çıkarıyor.
Ama burada kaçırdıkları önemli bir nokta var. iPhone başta gelişmiş seviyede dokunmatik özelliği olmak üzere birçok teknolojiyi destekliyor fakat bu kadar yaygınlaşmasının ana nedeni Apple’ın içeriğe yaptığı yatırım bir diğer ifadeyle uygulama mağazası “App Store”un büyük iş çıkarması.

Dünyada hızlı yayılıyor
Rakipler iPhone’a rakip çıkarma peşinde koşarken şirket buraya yaptığı yatırımla adeta tüm uygulama geliştiricileri kendisine çekti. ABD’den Japonya’ya, Türkiye’den Avusturalya’ya kadar yüzlerce ülkede gerek İngilizce gerekse yerel dilde iPhone için program geliştirme yarışı hız kesmiyor. Şirketin online mağazasında şu anda sahip olduğu program sayısı 250 bini geçiyor. Cep pazarının Finlandiyalı lideri Nokia, BlackBerry ve diğer üreticilerin hala cihaza oynadığı pazarda Apple’a kafa tutmaya aday tek rakip Google gibi duruyor.
Android işletim sistemiyle onlarca üreticiyi arkasına almayı başaran Google uygulama geliştiricilerin son dönemde artan ilgisiyle 80 binli rakamları buldu. Google’ın Başkan Yardımcısı Andy Rubin, cep piyasasında program mazağası tarafının önemine değinerek, “Android pazarında bundan 2 yıl önce 50 program vardı şimdi ise 80 bin. Bu alanda yaratıcı fikirlere açığız” diyor.
Blackberry’nin program mağazasında 10 bin program yer alırken diğer üreticiler bu alanda zayıf adımlarla ilerlemeyi sürdürüyor.

“Akıllı” program pazarı 15 milyar dolara koşuyor
Cep telefonlarında ‘program’larının yıldızı, İngilizce’de “smartphone”, Türkçe’de “akıllı telefon” olarak adlandırılan modellerin gelişiyle parladı. Analistlerin tahminlerine göre akıllı telefonlar için geliştirilen programların oluşturduğu pazarın büyüklüğü 2010 yılında 2.2 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşacak.
Tahminlere göre cep telefonunda toplam program yükleme sayısı 2010 yılında 3.8 milyar adetlik bir büyüklüğü yakalayacak. Analistlerin yakın dönem, 2013 yılı tahminleri ise ciro tarafında hızlı büyümenin yaşanacağı böylece bu alanda 15 milyar doların yakalanacağına işaret ediyor.
Piyasada etkili olması beklenen 3 oyuncu ise iTunes mağazası ile Apple, Android pazarıyla Google, uygulama mağazasıyla BlackBerry olarak sıralanıyor.