CHP'li Öztırak: Her üç istihdamdan birisi kayıt dışı

CHP Genel Saymanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztırak, her üç istihdamdan birinin kayıt dışı olduğunu savundu.

Öztırak, yaptığı yazılı açı

CHP Genel Saymanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztırak, her üç istihdamdan birinin kayıt dışı olduğunu savundu.

Öztırak, yaptığı yazılı açıklamada, işsizlik oranlarındaki düşüşün olumlu olduğunu kaydederken, "İşsizlik sorunu önemini koruyor. İstihdamda devamlılık esastır. Bununla birlikte yaratılan istihdamın kalitesi endişe vericidir. Son verilere göre yaratılan her üç istihdamdan birisi tarım sektöründedir ve aynı dönemde, istihdam edilen her üç vatandaştan birisi kayıt dışındadır. Bu kayıt dışılık hiçbir güvenceye sahip olmayan çalışanlar için olduğu kadar, kamu kaynakları açısından da büyük önem taşımaktadır." tespitinde bulundu.

Cari açığın geçen yılın aynı dönemine göre üç katı arttığını savunan CHP'li Öztırak, "Artan cari açık ise özellikle spekülatif nitelikli fon hareketleri ile finanse edilmektedir. Geçen yılın ilk yedi ayında cari açığın neredeyse tamamı borç yaratmayan fonlar ile karşılanırken; içinde bulunduğumuz yılın aynı döneminde her dört dolarlık açığın ancak bir doları borç yaratmayan fonlar ile karşılanmaktadır. Gerileyen rekabet gücü, artan cari açık ve düşen finansman kalitesi ileriye yönelik kaygıları artırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Gelir gider dengesi ve mali disiplinin üzerinde durulması gereken önemli konulardan birisi olduğuna işaret eden Öztrak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2008 yılının ilk sekiz ayı ile mukayese edildiğinde, 2010 yılında faiz dışı harcamalarda ciddi reel artışlar söz konusudur Aynı dönemde giderlerdeki artış da, vergi gelirlerindeki artışın iki katıdır. Önümüzdeki günlerde bir genel seçimin de gündeme geleceği, böylece artan dış açıklara bir de gevşeyen harcama disiplininin ekleneceği hesaba katılmalıdır. Bu endişe vericidir. O nedenle zaman geçirmeden mali disiplini güvenceye alacak yapısal tedbirler alınmalı ve kurala bağlanmalıdır."