Yaban Koyunlarına 'Aşı' Koruması Ankara

Türkiye'de Konya Bozdağ'da koruma altında olan, Karaman ve Nallıhan'da doğal yaşama bırakılan Anadolu yaban koyunlarının hastalıklar nedeniyle azalan sayısı aşılarla yeniden artırılacak.

Türkiye'de Konya Bozdağ'da koruma altında olan, Karaman ve Nallıhan'da doğal yaşama bırakılan Anadolu yaban koyunlarının hastalıklar nedeniyle azalan sayısı aşılarla yeniden artırılacak.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Konya-Bozdağ'da bulunan yaban koyunlarında 2007 yılında paratüberküloz hastalığı tespit edildiğini hatırlattı.
Bu kapsamda Türkiye'de bulunmayan koyun paratüberküloz aşısının yurt dışından getirilmesi için çalışmalar başlatıldığını ve söz konusu aşının geçen yıl Ağustos ayında Türkiye'ye getirildiğini anlatan yetkililer, çalışmalarla geçen yıl 102, bu yıl ise 93 yaban koyunu kuzusunun aşılandığını bildirdi.
Bu çalışmalar sırasında yaklaşık 450 yaban koyununa kulak küpesi takıldığını ve bu hayvanların numaralı takibine başlandığını ifade eden yetkililer, geçen yıl aşılanan hayvanlardan alınan örneklerde aşıların, hayvanların çoğunda paratüberküloz hastalığına karşı koruma sağladığının belirlendiğini kaydetti.
Konya-Bozdağ dışındaki tüm popülasyonu 20. yüzyılda yok olan Anadolu Yaban Koyununun korunması için 42 bin hektarlık bir alan 1966 yılında Konya-Bozdağ Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edildi.
Endemik bir tür olan Anadolu Yaban Koyunlarının evcil koyunlar ile besin rekabetini ve çoban köpeklerinin baskısını ortadan kaldırmak amacıyla, bu alanın 3 bin 500 hektarlık kısmı telle çevrilerek 1988 yılında Yaban Koyunu Üretme İstasyonu olarak ayrıldı. 1996 yılında da bu teller elektro-şok sistemiyle donatıldı.
2004 yılında uygulamaya konulan bir proje ile Anadolu Yaban Koyunları'nın bir bölümü eski yaşam alanlarından olan Ankara Nallıhan ve Karaman Karadağ'a nakledildi.


02.09.2010 10:03:37