Moldova cumhurbaşkanını halkın seçmesi referanduma gidiyor, komünistler boykot çağrısı yaptı

Avrupa'nın en fakir ülkelerinden Moldova, Pazar günü cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için referanduma gidiyor. Muhalefetteki Komünist Parti

Avrupa'nın en fakir ülkelerinden Moldova, Pazar günü cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için referanduma gidiyor. Muhalefetteki Komünist Parti'nin engellemesi nedeniyle bir yıldır cumhurbaşkanını seçemeyen hükümet, bu hakkı halka vererek kilitlenen sistemi açmak istiyor. Komünist Parti ise referandumu boykot ediyor. Komünistler, Avrupa Birliği yanlısı hükümetin, yaptığı son değişiklikle referandumun geçerli sayılması için gereken katılım oranını yüzde 60'tan yüzde 30'a indirmesine de tepkili.

Moldova'da siyasi sistem, aynı zamanda komünistlerin lideri olan son Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin'in görev süresinin 2009'un Eylül ayında dolmasının ardından kilitlenmişti. İktidardaki Avrupa'yla Entegrasyon İttifakı'nın mecliste cumhurbaşkanı seçtirecek kadar üyeye sahip olmaması nedeniyle bu göreve bir yıldır Meclis Başkanı Mihai Ghimpu vekalet ediyor.

ANAYASA MAHKEMESİ VORONİN'İN ÜÇÜNCÜ KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI UMUTLARINI SÖNDÜRDÜ

5 Eylül'de yapılacak referandumdan 'evet' çıkması halinde Avrupa Birliği yanlısı ittifaktan Ghimpu'nun yanı sıra Başbakan Vlad Filat ve eski Meclis Başkanı Marian Lupu'nun adaylıklarını koyması bekleniyor. İki dönem cumhurbaşkanlığı yapan komünist lider Voronin'in ise bir kez de halk tarafında seçilme umutlarını Anayasa Mahkemesi söndürdü. Mahkeme, 5 Eylül'de 'evet' çıkması halinde bile Voronin'in cumhurbaşkanlığına aday olamayacağına hükmetti.

KOMİNİSTLER, REFERANDUMUN REDDEDİLMESİNİN ARDINDAN PARLAMENTONUN FESHİNİ BEKLİYOR

Moldova Anayasası'na göre, cumhurbaşkanını seçememesi halinde parlamentonun 'makul bir süre içerisinde' feshedilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Vekili Ghimpu'ya göre anayasa 'makul süre' ifadesiyle uygun şartların oluşmasını kastediyor. "Moldova'da kaosun sürmesini istemiyorum." diyen Ghimpu, referandumun reddedilmesi halinde parlamentoyu feshetmeyeceğini ifade ediyor. Komünistler ise bu durumda kitleleri sokaklara dökeceklerini belirtiyor.