Milletvekili Tunç, Referandum Çalışmalarını Sürdürüyor

AK Parti Bartın İl Teşkilatı ve AK Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç'un yürüttüğü referandum çalışmaları aralıksız olarak sürdürülüyor.

AK Parti Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın İl Başkan Yardımcıları Yaşar Arslan, Göksel Çağdaş, Mustafa Güney, Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ali Uğur, AK Parti Kurucaşile İlçe Başkanı Şimşek Zorku ve bazı teşkilat mensuplarıyla birlikte Kurucaşile ilçesine bağlı Uğurlu, Karaman, Meydan, Kanatlı ve Tekkeönü köylerini ziyaret ederek, köylülerle anayasa değişikliği konusunda sohbet etti. Milletvekili Tunç, köy ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarda, muhalefet partileri CHP ve MHP'nin anayasa değişikliğinin içeriğini hiç tartışmadıklarını, dağıttıkları broşürlerde anayasa değişikliği ile ilgili maddelere değinmeden sadece AK Parti'yi karalama çabası içerisinde olduklarını belirtti. Muhalefetin bu anayasa değişikliklerini AK Parti'nin bir dayatması olarak göstermesinin gerçeklerle bir ilgisinin olmadığını, AK Parti'nin uzlaşma tekliflerini muhalefet partilerinin "Kapağını bile açmayız", "Çay içip giderler" diyerek geri çevirdiklerini hatırlattı. Milletvekili Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK'nın anayasa değişikliğinden rahatsız olduğunu belirterek, "Kürt kökenli vatandaşlarımızın 'Evet' oyu vermelerinin önüne geçmek için halkı boykota çağırmaktadırlar. Anayasa değişikliği terörün işine gelmemektedir, halkımız bu boykot çağrılarına aldırış etmeden ülkemizin geleceği için sandık başına gidecek ve 'Evet' oyu verecektir. 'Anayasa değişikliği ile AK Parti kendi yargısını oluşturuyor. Yüce divandan kaçmak için bunları yapıyor' şeklindeki açıklamaların değişiklik paketindeki yargı ile ilgili düzenlemelere baktığımızda tamamen bir çarpıtmadan ibarettir. Bu değişikliklerle Anayasa Mahkemesi'nin yapısı 11 üyeden 17 üyeye çıkıyor, vatandaşlarımızın insan hakları ihlallerinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getiriliyor. Üyelerin seçimi, mevcut düzenlemeden farklı olarak, TBMM tarafından üç üyenin seçilmesi sağlanıyor, diğer üyelerin seçimi yine eskiden olduğu gibi 7 tanesi yüksek mahkemelerden, 4 tanesi Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan, diğer 3 tanesi de YÖK'ten seçilecektir. Mevcut düzenlemeye göre farklı olan TBMM'nin seçeceği üyelerdir. Bunlar da Sayıştay'dan ve Barolar Birliğinden önerilen adaylar arasından seçilecektir. Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde parlamentolar Anayasa Mahkemelerine üye seçmektedirler, Anayasa Mahkemesi'nin demokratik meşruiyeti açısından bu değişiklik gerekiyordu. Değişiklikten sonra Anayasa Mahkemesi'nin hukukçu üyesi çoğalmaktadır, mevcut durumda Anayasa Mahkemesi'nin hukukçu üyeleri 11 üyeden sadece 7 iken, değişiklikle önerilen yapıda 17 üyenin asgari 14'ü hukukçu olmaktadır, dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısıyla demokratik hukuk devleti ilkesi güçleniyor" dedi.
"HSYK'NIN YENİ YAPISI YARGI BAĞIMSIZLIĞINA DAHA UYGUN HALE GETERİLİYOR"
Anayasa değişikliğinin yargı ile ilgili bölümlerine bakıldığında Adalet Bakanının yetkilerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna devredilmekte olduğunun görüleceğini belirten Milletvekili Tunç, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun seçimini de Ankara'daki 126 kişi yerine tüm ülke genelindeki 11 binden fazla hakim ve savcı tarafından gerçekleştirilecek, böylece yargının daha tarafsız olacak" dedi.
"Yargı ele geçiriliyor" şeklindeki yaygaranın yargının tarafsız olmasını istemeyenler tarafından çıkarıldığını belirten Milletvekili Tunç, "Geçmiş dönemlerde oluşturulan bir 'Kast' sistemi sayesinde yargıya müdahale etmeyi alışkanlık haline getirenlerin anayasa değişikliği ile artık yargıya müdahale edemeyecek olmalarından kaynaklanan bir rahatsızlık söz konusudur. Bu nedenle 'Yargı ele geçiriliyor' şeklinde çarpıtmada bulunarak, halkımızı yanıltmaya çalışmaktadırlar" diye konuştu.
CHP'nin referandumun iptali için dava açtığını ve bu davanın reddedildiğini hatırlatan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında muhalefetin iddialarının ne kadar yersiz olduğu anlaşılmaktadır. Mahkeme gerekçeli kararında Anayasa Mahkemesi'nin yapısının demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirildi. HSYK'nın yapısı da yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine daha uygun olduğunu tespit etmiştir. Eğer AK Parti yüce divandan kaçmak için bu değişiklikleri yapsaydı, mahkeme bunu iptal etmez miydi?" dedi.