Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya dev yatırım

Başbakan Tayip Erdoğan'ın 2008 yılında Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı kapsamında kurulan kalkınma ajansları bölgeye önemli yatırımlar yapmay

Başbakan Tayip Erdoğan'ın 2008 yılında Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı kapsamında kurulan kalkınma ajansları bölgeye önemli yatırımlar yapmaya başladı. Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı, kuruluş çalışmalarını tamamlayarak yatırım yapmaya ve hibe sağlamaya başladı. Ajans 82 projeye 25 milyon 816 bin lira hibe desteği sağladı. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, proje sahiplerinin katkısıyla birlikte Diyarbakır ve Şanlıurfa'da toplam 43 milyon 195 bin liralık yatırım sağlayacaklarını söyledi.

Ajansın çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. İlhan Karakoyun, Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programı olmak üzere 2 destek programı için teklif çağrısında bulunarak proje kabul ettiklerini söyledi. Kendilerine 404 proje teklifi yapıldığını anlatan Karakoyun, teslim aldıkları projelerin ön incelemelerinin yapıldığını kaydetti. Karakoyun, "Başarılı proje tekliflerinin risk durumunu, bütçe kalemlerini ve bunlar için öngörülen bütçe tutarlarını ayrı ayrı inceledik. Bağımsız Değerlendiriciler ve Değerlendirme Komitesi'nin önerileri doğrultusunda, uygun olmayan maliyetleri bütçeden çıkardık ve abartılı kalemleri düşürdük. Başarılı projelerin listesini yönetim kuruluna sunduk ve gerekli inceleme yapıldıktan sonra onaylandı." dedi.

Karakoyun, Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında 62 projeye, Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında 20 projeye hibe desteği verilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

KOBİ'LERE 12 MİLYON 500 BİN TL HİBE DESTEĞİ

Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında KOBİ'lere destekler sağlanacağını belirten Karakoyun, destek verdikleri işletmelerin yarısının Diyarbakır, yarısının da Şanlıurfa merkezli olduğunu dile getirdi. Karakoyun, "Diyarbakır'da 31 proje için 6 milyon 473 bin TL, Şanlıurfa'dan gelen 31 proje için ise 6 milyon 025 bin TL katkı sağlayacağız." dedi. KOBİ'lerin projelerine yüzde 50 oranında hibe desteği verdiklerini söyleyen Karakoyun, "Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında başarılı olan 62 proje için sağlayacağımız katkı 12 milyon 499 bin TL. Proje sahiplerinin sağlayacağı katkı (eş-finansman) ise 13 milyon 317 bin TL olup bu program kapsamında yatırıma yönlendirilerek harekete geçirilecek toplam kaynak 25 milyon 816 bin TL'dir." şeklinde konuştu.

TURİZME 10 MİLYON 400 BİN HİBE

Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında ise 20 projeye destek verdiklerini kaydeden Karakoyun, Diyarbakır'dan başarılı bulunan 10 projenin gerçekleştirilmesi için ajansın yapacağı katkı toplamının 5 milyon 392 bin TL, Şanlıurfa'dan 10 projeye ajansın yapacağı katkı toplamının 5 milyon 7 TL olacağını vurguladı. Karakoyun, "Sonuç olarak, 2010 yılında 22 milyon 900 bin TL hibe vererek, proje sahiplerinin eş-finansman katkısıyla birlikte Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesinde toplam 43 milyon 195 bin TL'lik bir yatırımın gerçekleştirilmesini sağlayacağız." diye konuştu.