Dp'li İki Belediye Başkanının 'Evet' Oyu Kullanacaklarını Açıklaması

DP Nevşehir İl Başkanı Murat Boz, Nevşehir'de partisine mensup iki belediye başkanının referandum da 'evet' oyu kullanacaklarını açıklamasını, "Başkanlarımızın belediyeleri, kasabaları ve seçmenleri için bir şeyler vaat edilmiş olabilir

DP Nevşehir İl Başkanı Murat Boz, Nevşehir'de partisine mensup iki belediye başkanının referandum da 'evet' oyu kullanacaklarını açıklamasını, "Başkanlarımızın belediyeleri, kasabaları ve seçmenleri için bir şeyler vaat edilmiş olabilir. AK Parti hükümetinden biz her şeyi bekliyoruz çünkü" şeklinde değerlendirdi.
DP Nevşehir İl Başkanı Murat Boz yaptığı açıklamada, partisine mensup merkez ilçeye bağlı Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ve Gülşehir ilçesine bağlı Abuşağ Belediye Başkanı Savaş Apaydın'ın referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıklamalarını değerlendirdi. DP'nin aldığı bir karar ile referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını hatırlatan DP İl Başkanı Murat Boz, buna karşın her iki belediye başkanının 'evet2 oyu kullanacaklarını açıklamasının çeşitli yaptırımları gerektirdiğini söyledi. Boz, "DP'nin Genel İdare Kurulu ve İl Başkanları Toplantısı sonucunda yapılan açıklamada, partimizin bu referandumda 'hayır' oyu kullanacağı kamuoyuna duyuruldu. Partimiz bu şekilde bir karar aldı. Partilerde önemli olan, alınan kararların bütün parti teşkilatları ve mensupları tarafından uygulanmasıdır. Bunun bir kısım partililer tarafından uygulanmıyor olması, uygulanmayacak olması veya tersine hareket edilecek olması partinin çeşitli yaptırımlarını gerektirir. Kendileri ile kimler görüştü, nasıl böyle bir konuda karar aldılar onu bilemiyorum ama bu onların şahsi fikirleridir, şahsi fikirler de bizim partimizi bağlamaz. partinin genel felsefesinin ne olduğu Genel İdare Kurulu'nda ve Genel Başkanımızın yaptığı açıklamalarda bellidir." dedi.
Her iki belediye başkanı için de, 'evet' oyu kullanmaları yönünde AK Parti tarafından bir baskı olabileceğini ifade eden Boz, "Bizim her iki belediye başkanı arkadaşımızda oldukça çalışkan, becerikli ve kendi seçmenleri tarafından sevilen insanlar. Fakat partimizden belediye başkanı seçildiklerinden bu yana iktidara mensup olmadıkları için bir çok sıkıntılarla karşı karşıya geldiler. İktidara mensup belediyelerin işleri yürürken bizimkilerinki ya ağır yürüyor ya da hiç yürümüyor. Tabi bu da belediye başkanlarımızın hizmetlerinde bazı aksaklıklar meydana getirebiliyor. Bilemiyorum. Şu anda kendileriyle uzun uzun görüşmedim. Bulundukları ortamda ani gelişen bir açıklama kanaatine vardım. Değilse önceden hazırlanmış bir açıklama değil de yapılan toplantı sonucunda ani gelişen bir açıklama olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla bizimle görüşmeden birden bire yapılan bu açıklamanın ne derece sağlıklı olup olmadığı hususunda da şu an için bir karara varmak mümkün değil. İki başkan arkadaşımızda seçmen tarafından saygı duyulan becerikli ve çalışkan arkadaşlarımız. Dolayısıyla hangi amaçla bunu dediklerini tahmin edemiyoruz. Bunla ilgili daha detaylı bir araştırma yapacağız. Bilerek söylemiyorum, tahminler üzerine konuşuyorum ama; kasabaları ve seçmenleri için birşeyler vaadedilmiş olabilir. AK Parti hükümetinden biz herşeyi bekliyoruz çünkü. Vatandaşlara yönelik bir menfaatte ileri sürülmüş olabilir. Tabi bunların hepsi tahmini düşünceler. İşin aslını öğrenmeden birşey söylemek şık ve doğru olmaz" diye konuştu.
Son olarak anayasa değişiklik paketi ile ilgili görüşlerini aktaran DP Nevşehir İl Başkanı Murat Boz, değişiklik paketinde vatandaşlar için yeni hak ve özgürlükler bulunmadığını savundu. Parti olarak referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını hatırlatan Boz, "Biz bu referandum da toplumun büyük bir kesiminin ilgilendiren bu anayasa değişikliklerinin gereği gibi yapılmadığı, toplumun tamamını kapsamadığı ve AK Parti'nin dayatmaları ile olduğunu bildiğimiz için bu anayasa değişikliğine 'hayır' demeyi kararlaştırdık. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz 'hayır' oyu kullanacağız çünkü biz anayasanın toplumsal bir uzlaşma gerektirdiğini, toplumun tamamının uzlaşması halinde değişikliğin oluşacağı kanaatindeyiz ve böylede olması gerekir. Şimdi yüzde 50 artı 1 ile kabul edilen bir anayasanın karşısında yer alan diğer yüzde 50'lik kısmı yok mu sayacaksınız? Bu mümkün değil. AK Parti sırf, özellikle 2 maddeyi geçirebilmek için anayasa değişiklik paketini referanduma taşıdı. Aslında burada diğer siyasi partilerin söylemleri dikkate alınsaydı, bu değişiklik iki ayrı paket olarak referanduma getirilseydi, diğer üzerinde itiraz olmayan 24 madde ayrı bir paket halinde, 2-3 madde de diğer bir paket halinde getirilmiş olsaydı ve referandum sadece bu maddelere yönelik yapılmış olsaydı çok daha iyi olurdu. Paket içerisinde diğer maddelerde vatandaşa çok büyük oranda haklar ve özgürlükler bahşeden bir şey yok. Yasalarla düzenlenen ve çoğunluğu yasalar tarafından yerine getirilen çeşitli alanlarda güya haklar ve özgürlükler getirildiği söyleniyor. Zira zaten bunların çoğunluğu yasalarla düzenlenmiş durumda, anayasada da olup olmaması hiçbir şey değiştirmeyecektir. Bu nedenle biz özellikle Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmeye kalkışması ve HSK'nın yapısının değiştirilmeye çalışılması sonucunda da yandaş bir yargı yaratılacağı endişesini taşımaktayız. Bu endişemiz nedeniyle de biz 'hayır' oyu kullanacağız ve hayır yönünde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.