Bursa Sağlıkta Yatırım Atağına Kalkıyor

Tabib Odası'nın şehirdeki sağlık durumu ile alakalı raporuna İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de katkı koyarak sağlıkta Türkiye ortalamasınının altında olan Bursa'nın yeni projelerini değerlendirdiler.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kayıhan Pala, Bursa'nın bin kişide 2.3 yatak kapasitesi ile 2.8'lik Türkiye ortalamasının altında kalan tek büyükşehir olduğunu belirterek,"Bursa sadece kendi nüfusu ile değil, Güney Marmara'da Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova vilayetleri ile birlikte değerlendirilerek sağlık alanında çok daha fazla yatırımları hak ediyor. Bu anlamda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün çok daha aktif görevlerle şehirdeki sağlık yatırımlarını arttırmasını istiyoruz. Yatak kapasitesindeki bu tabloya karşılık yılda 20 milyon muayene hizmeti vererekte önemli fedekarlığa ve çalışmaya imza atıyor. Bunu gerçekleştiren hekimlerimizi ve idari personelimizi de tebrik ediyoruz. Kamu hastaneleri yüzde 85 oranında hizmet vererek yataklı tedavinin yükünü çekiyorlar. Buna karşılık ihtiyaç duydukları bina, donanım, insan gücü ve finansman desteğini alamıyorlar" dedi.

"BAĞIŞA KARŞI DEĞİLİZ AMA HASTANEYİ DEVLET MODERNLEŞTİRMELİ"
"Bursa Devlet Hastanesi'ndeki bağışlarla hastane odalarını modernleştirme gayretlerini yüreğimiz burkularak izledik" diyen Pala sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hastanelere bağışa karşı değiliz, ancak bağışlarla hastanelerin ayakta durmasına karşıyız. Merkezi yönetimin daha fazla kaynak ayırması gerektiğini, Bursa'nın yükünü çeken Bursa Devlet Hastanesi gibi kurumların, devlet ödenekleri ile modernize edilmesini istiyoruz. Şevket Yılmaz Çocuk Hastanesi ile Nilüfer'deki Dört Çelik Çocuk Hastanesinin arası 24 kilometredir. Çekirge'deki Çocuk Hastanesinin kapatılıp bir semt polikliniği haline getirilmesine, hekim sayısının 24'den 8 düşürülmesine rağmen günde 250 acil vakanın halen bu hastaneye gelmesinin, bölgedeki ihtiyacın göstergesi olduğunu kabul ediyoruz. Modern hastane hizmet kavramında, iki hastane arasındaki en fazla uzaklığın 6-7 kilometre olması gerekiyor. 800 binden fazla nufusa sahip Türkiye'nin 5. büyük ilçesi olan Osmangazi'ye mutlaka bir çocuk hastanesi yapılmasını acilen istiyoruz. Samanlı'da bin 200 yatak kapasiteli yeni bir sağlık kompleksininde özel sektöre peşkeş çekilmemesini ve alanın su taşkın alanı dışında kaldığına iyice emin olduktan sonra değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Sel taşkın alanında kalacak bir sağlık kompleksine karşı olacağımızı kamuoyuna açıklıyoruz"

"BURSA'YA 5 MODERN HASTANE VE DEV SAĞLIK KOMPLEKSİ"
İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da şehrin yataklı tedavi ile alakalı eksikliklerinin giderilmesi için iki koldan çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Akan, Bursa'nın 5 büyük ilçesinde toplam 850 yataklı 5 modern hastane binasının inşaatlarının 2012 ve 2013'de bitirileceğini ifade ederek, "Mudanya Aydınpınar'da 100 yataklı, İnegöl Burhaniye Mahallesinde 300 yataklı, Karacabey ve Mustafakemalpaşa Tatkavaklı'da 200'er yataklı, Orhaneli'nde 50 yataklı hastanelerin inşaatlarının yapılıyor. Samanlı'da Buski, DSİ ve Çevre Orman Müdürlüğü'nün dere ıslah çalışması kaydı ile inşaasına onay verdikleri Sağlık Kompleksinde de bin 300 yataklı 5 ayrı hastane inşaatı planlanıyor. Samanlı'da 600 yataklı büyük bir genel hastane, 200 yataklı onkoloji, 300 yataklı fizik tedavi, 100 yataklı adli psikriyatri hastanesi, 200 yataklı ruh hastalıkları hastanesi ile bu komplekse bin 300 yataklı Türkiye'nin 3. büyük sağlık kompleksi oluşturulacak. Bu binaların yapımının en hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için özel sektör işbirliği planlanıyor. Bu hastanelerin yapılması ile Bursa sağlık anlamında rahatlığa kavuşacaktır. Bu süreçte Şevket Yılmaz Hastanesi'nin de 3. basamak sağlık hizmeti veren 24 şeflikli bir ihtisas hastanesine dönüştürülmesi yönünde düşüncemiz var. Bu konu ile alakalı karar Sağlık Bakanlığı'ndan çıktı. Nilüfer'de Dörtçelik Çocuk Hastanesi yanında 200 yataklı bir Kadın Doğum Hastanesi planlıyoruz. Ayrıca Osmangazi ilçesinde de çocuk ve kadın doğumun iç içe olacakları yeni bir hastane için yer tespitimizi yaptık. Burasını da kesinleştirdikten sonra kamuoyuna açıklayacağız. Ancak Osmangazideki çocuk hastanesi yapılana kadar Çekirge'deki Çocuk Hastanesi hizmet şartları iyileştirilerek çalışmaya devam edecek" dedi.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ SIKINTILAR İÇİN ORTAK İŞBİRLİĞİ
Sağlık Müdürü Özcan Akan, Görükle'deki 200 yataklı Dörtçelik Ruh Hastalıkları Hastanesinin güçlendirme ihalesinin de İl Özel İdaresi tarafından yapıldığını kaydederek, buranın da 2012 sonunda hizmete alınmasının planlandığını bildirdi. Tabip Odası'ndaki toplantıda 3. basamak sağlık hizmeti veren Uludağ Üniversitesi'nin çalışmaları ile alakalı sıkıntılarında gündeme alınması için görüş birliğine varıldı. Bu arada görüşmede Çekirge'deki Çocuk Hastanesinin fiziki şartları iyi olmadığı için bazı bölümlerinin kapatılmasından sonra morali bozulan personelle, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin yeni proje hakkında bilgi paylaşımı hususunda bir toplantı yapılması görüşüde kabul gördü.